»

Foxconn zanika obljube o tovarni LCD-jev v Wisconsinu

Eau Claire, Wisconsin 10. aprila 2020, Slika: Matt Jewell/The Verge

vir: The Verge
The Verge - Zgodba o Foxconnovi fantomski tovarni LCD-jev, ki naj bi jo bilo podjetje nameravalo zgraditi v Wisconsinu, se vleče kot jara kača, a je očitno prisopihala do klavrnega konca. Tovarne ne bo, zato nadaljnje subvencije ne bodo izplačane, Foxconn pa trdi, da tovarne sploh nikoli ni obljubil.

Čeprav so sprva obljubljali moderno tovarno LCD-jev, v kateri naj bi bilo zaposlenih 13.000 ljudi, za kar bi podjetje prejelo okrog tri milijarde davkoplačevalskih ugodnosti v obliki zemljišč, odpisanih davkov in neposrednih finančnih subvencij, so na koncu gradili dvajsetkrat manjše skladišče. Danes je tam zaposlenih manj kot tristo ljudi, ki večinoma nimajo kaj početi, zato so zaposleni le nekaj tednov okrog presečnih datumov za ugotavljanje upravičenosti do subvencij. Lokalnim oblastem pa so ostali stroški v višini okrog 400 milijonov dolarjev, kolikor je stalo pridobivanje in komunalno opremljanje zemljišč ter druge pomoči.

Zato ni presenetljivo, da so se izplačila subvencij ustavila....

13 komentarjev

Razvija Microsoft lasten ARM čip?

Bloomberg - Po podatkih virov blizu podjetja naj bi Microsoft razvijal lasten procesorski čip na arhitekturi ARM, poroča Bloomberg. Namenjen bo lastnim strežnikom, na katerih podjetje nudi komercialne storitve v oblaku. Spomnimo, da je podobno storil tudi Apple, ki je novembra pokazal lasten čip M1.

Poleg čipa, ki ga Microsoft razvija za svojo strežniško linijo, naj bi resno razmišljali tudi o modelu za svoje računalnike Surface. Medtem ko je strežniški čip zelo verjeten, je ta manj gotov. Glavni argument je skrajšanje dobavnih verig, hkrati pa bi lahko oblikovali čip, ki bi bil povsem prilagojen za naloge, ki jih zahteva Microsoft.

Uradne potrditve iz Redmonda ni, so pa vesti za Bloomberg potrdili zaposleni v podjetju, ki so želeli ostati anonimni. To je razumljivo, saj ima Microsoft tesne povezave tako z AMD-jem Intelom, kakor v zadnjem času tudi s Qualcommom, ki je razvil čipe za ARM-verzije Surface Pro X. Microsoft je v zadnjem času okrepil zaposlovanje inženirjev za področje...

24 komentarjev

Proizvajalci brskalnikov proti kazahstanskemu prestrezanju šifriranega prometa

Slo-Tech - V Kazahstanu se ponavlja leto 2019, ko so oblasti skušale prisluškovati internetnemu prometu tako, da so državljane prisilile v namestitev državnega certifikata, kar je v praksi omogočalo izvedbo napadov MITM. Kakor tedaj, so se tudi letošnjem poizkusu odločno uprli proizvajalci brskalnikov.

Google, Mozilla, Apple in Microsoft, torej vsi najpomembnejši proizvajalci brskalnikov, so sporočili, da bodo naredili vse, da preprečijo kazahstanske nakane. Podjetja so že izdala posodobitve brskalnikov, ki kazahstanski korenski samopodpisani certifikat, ki ga oblasti vsiljujejo uporabnikom, uvrščajo na seznam preklicanih. Dodajajo, da je tako početje v nasprotju s standardi, saj ima lahko zasebne ključe certifikata le upravljavec domene, za katero je certifikat izdan.

Certifikat se je pojavil 6. decembra, z njim pa želijo šifrirati promet do vseh najpomembnejših zahodnih strani, med njimi Google, YouTube, Facebook, Gmail in tudi nekaj drugih, denimo VK in OK.ru. Vsem uporabnikom zato...

1 komentar

ESA podpisala ključne pogodbe za razvoj in uvajanje novih tehnologij

struktura odprav čolniča Space Rider

vir: ESA
ESA - Prva polovica decembra je bila za razvojne ambicije Evropske vesoljske agencije nadvse živahna. Dorečene so bile podrobnosti razvoja mini raketoplana Space Rider in demonstratorja tehnologij večkratne uporabnosti raket Themis; kakor tudi financiranje izstrelišča v Kourouju in še kaj.

Ariane 6 in Vega-C nista edina nova stroja, na katera v tem desetletju stavi Evropska vesoljska agencija. Leta 2015 je bil na raketi Vega uspešno izstreljen demonstrator tehnologije raketnih čolničev Intermediate eXperimental Vehicle (IXV). Na podlagi tega 5-metrskega plovila sedaj nastaja konkretni prototip čolniča brez posadke, Space Rider. Robotsko plovilo velikosti "dveh polkombijev" bo podobno ameriškemu X-37B in bo imelo tovorni prostor velikosti 1200 litrov ter nosilnosti 800 kilogramov, namenjeno pa bo nekajmesečnim odpravam v Zemljino krožnico. Pri manevriranju naj bi mu na velikem delu poti pomagal servisni modul, zasnovan na Vegini usmerni stopnji za satelite AVUM. ESA in proizvajalca...

4 komentarji