»

Velikost je pomembna

Legion Hardware - Torej, če imate radi velike stvari, si lahko na Legion Hardware ogledate, kako lahko izprijen človeški um pride do zamisli, da iz svoje ozke grafične kartice naredi debelo zverino, samo da bi pridobil kakih 10 sličic v sekundi pri igranju Q3A. Človek je za predelavo svojega GF4 uporabil kar 3 hladilnike! Slike pa ne bom priložil - zaradi mentalnega zdravja. Klik!

5 komentarjev

Ribice...

HardOCP - Kaj nastane, ko skombiniraš računalnik z akvarijem? I, vodno hlajenje, vendar! Kako izgleda, pa si lahko ogledate tukaj. Moje mnenje je, da je tak akvarij zraven računalnika kar uporabna stvar, ko že n-tič inštaliraš Okna - gledanje ribic je najbrž zelo pomirjujoče. Ni kaj, nekoč si bom moral omisliti nekaj takega [:D].

6 komentarjev

Kako flashati Radeona?

Slo-Tech - Včeraj sem se dolgočasil in sem za šalo nadgradil BIOS moje grafične kartice Hercules r8500LE. Kot že vsi, veste smo se prvi kupci grdo opekli, saj ima kartica frekvenco nastavljeno na 250/240 - tudi navijaške radosti so omejene (tja nekje do 295/260). Problem pa naj bi bil v pomnilniku, ki je 4 nanosekunden, kar ustreza 250 MHz. Tudi brskanje po internetu ni doprineslo h kakršnikoli zanimivi informaciji. Nato sem se odločil eksperimentirati. Najprej sem se malo igral ter naložil originalni BIOS od ATIjevega R8500LE, deklariranega na 250/250. Uspešno sem prišel v Okna ter poovno naložil gonilnike. Pognal sem 3D Mark - ter vsepovsod videval nezaželene artefakte! Prišel sem do smiselnega zaključka, da je morda na kartici premajhna voltaža. Spravil sem se višati voltažo ter prišel do istega zaključka - artefakti povsod. Odstranim modifikacijo voltaže ter skoraj obupam nad vsem procesom, ko sem prišel na noro idejo - na kartico bi lahko probal dati še BIOS originalne ATI Radeon 8500...

1 komentar

Intel in 0.09 mikronska tehnologija

X-Bit Labs - Pred nekaj meseci je Intel prvič demonstriral 0.09 mikronsko tehnologijo - takrat v obliki SDRAM pomnilnika. Sedaj pa so na plano pricurljale prve neuradne informacije o najnovejšem Intelovem procesorju, zaenkrat poimenovanem Prescott. Pa kar k tehničnim podatkom.

Najprej naj Prescott ne bi bil le sedanji Pentium 4 v 0.09 mikronski tehnologiji, pač pa bo imel vrsto izboljšav, ki naj bi ga naredile še hitrejšega. Prva izboljšava bo tako večji L1 podatkovni predpomnilnik in sicer za 2 ali 4-krat, se pravi da ga bo 16 ali 32 KB. Povečali naj bi tudi predpomnilnik za sledenje ukazom (instruction trace cache). Potem je tu seveda povečanje L2 predpomnilnika, ki naj bi ga bilo v Prescottu kar 1 MB. Vseboval pa naj bi tudi izboljšano verzijo hipernitne tehnologije, ki jo sedaj najdemo v Xeonih MP.

Na koncu pa še najzanimivejši del - v Prescotta naj bi bila vgrajena Yamhill tehnologija. Ta naj bi bila podobna x86-64 tehnologiji, vendar se Intel še ni odločil, če bo končni izdelek res imel...

1 komentar

Prihajajo nove grafike za množice

OC Workbench - Če se ravnokar odločate za nakup nove grafične kartice, bi bilo morda modro malce počakati, saj se je na obzorju pojavilo nekaj zelo zanimivega.

Najbrž vam je večini znano Sis-ovo čipovje Sis735, ki je nedolgo nazaj, predvsem v obliki Elit-ove plate K7S5A, dvignilo veliko prahu s svojo zelo nizko ceno in vrhunskimi rezultati (to lahko potrdim iz lastnih izkušenj). No, globoko vdihnite, kajti sedaj se nam obeta nekaj podobnega tudi na grafičnem področju. Prihaja namreč Sis-ov Xabre, ki naj bi bil direktna konkurenca NV17, NV25 in ATi RADEON-u.

Zadevica bo prva grafična kartica, ki bo podpirala AGP 8x, imela podporo za Direct X 8.01, pricinjen DDR RAM (v najboljšem primeru 3.3 ns), TV-Out in DVI. Kot je trenutno v modi bo navoljo več različic, ki bojo zapolnjevale...

5 komentarjev

Nekaj za razmislit

Overclockers.com - Že kar nekaj časa se veliko govori o AMD-jevih prihajajočih Hammer procesorjih, ki naj bi končno brezkompromisno pometli z Intelom. Saj veste kaj mislim. 32/64 bitni hibridni procesor, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, SOI, vgrajen spominski kontrolnik,... No, do tu vse lepo in prav, zdaj pa pride tisti del, ki je potreben razmisleka.

Kaj pa če ljudje, ki niso prav veliko računalniško razgledani, ne bojo razumeli, da gre za boljši procesor. Pomislite malo. Prileti en laik v trgovino in hoče en "full dober" računalnik.

Kaj ima na izbiro? Ker so Mac-i tako ali tako brezveze (brez zamere), se morajo kot prvo odločiti med AMD-jem in Intel-om. Intel ima že takoj na začetku ogromno prednost, ker ga vsi poznajo kot zanesljivega, stabilnega,... še iz časov prvih Pentiumov, da ne govorim o 3/486-tkah. Komercialist mu ponudi najnovejši Pentium IV 3 GHz na nekem "super duper" RD RAM-u s 533 MHz FSB-jem ter RAM-om in še cel kup stvari, ki sploh ne ve kaj so, ampak se slišijo blazno dobro in...

19 komentarjev