Slo-Tech
Prijavi se z GoogleID

»

Vohunjenje na delovnem mestu v ZDA: da ali ne?

Slashdot - Sistemski administrator Vernon Blake ministrstva za promet zvezne ameriške države Alabama je opazil, da njegov šef med delovnim časom nekam pogosto igra pasjanso. Ker se nadrejeni za njegova opozorila niso zmenili, se je odločil vzeti pravico v svoje roke. Šefu je samovoljno podtaknil vohunski program (spyware) in 7 mesecev snemal dogajanje na šefovem zaslonu.

Ko je zbral dokaze, da je šef 70% delovnega časa igral pasjanso, je predpostavljenim dokaze predložil, saj med opis njegovih nalog šteje tudi ugotavljanje in dokumentiranje zlorabe službenih računalnikov. Rezultat?

Šefa so opozorili, naj med delovnim časom ne igra več iger, Blake pa je izgubil službo.

Ali torej v ZDA vsakogar, ki na skrivaj vohuni za sodelavci tudi odpustijo? Pravzaprav ne.

Leta 1992 je Alana Shoars, administratorka poštnega sistema podjetja Epson, ugotovila, da eden izmed direktorjev prebira elektronsko pošto zaposlenih. Ko ga je s svojim odkritjem soočila, je bila nemudoma odpuščena. Ker je bila...

37 komentarjev

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev

Sophos: za 70% virusov kriv 1 človek!

Slashdot - Sodeč po poročilu Sophosa, izdelovalca programske opreme za zaščito pred virusi, je za skoraj tri četrtine vsega dogajanja, ki so ga povzročili virusi in ostala golazen v prvi polovici letošnjega leta, odgovoren Sven Jaschan, 18-letni Nemec, ki je avtor virusov Sasser in Netsky. Različice slednjega so se v skupnem seštevku najbolj razširile, posamično pa je največ okužb dosegel Sasser. O statistiki poroča tudi The Register.

8 komentarjev

Enlightenment se vrača

V znamenju prosojnosti in senc

OSNews - Okenski upravljalnik Enlightenment je uporabnikom Linuxa in drugim Unixu podobnim operacijskim sistemom, predvsem umetnikom in naprednim uporabnikom, dobro poznan, saj slovi kot hiter, lahek a še vedno grafično bogat grafični vmesnik. Žal pa je bila zadnja stabilna različica izdana davnega leta 2000 in nekaj časa se je celo govorilo, da projekt propada. Zdaj pa so nas razvijalci presenetili z izdajo predstavitvene različice knjižnic Enlightenment Foundation Libraries, ki bodo temelj nasledje različice okenskega upravljalnika. In obljubljajo zares veliko. Klik za nekaj slik!

7 komentarjev

IBM in Sun pretita Microsoftu

OSNews - Podjetja z veliko namiznimi računalniki se soočajo s problemom nadgradnje programske opreme, ki je izjemno naporna in zahteva veliko časa. Zato se je že pred leti porodila ideja o zmogljivih strežnikih, ki bi poganjali aplikacije, in lahkih odjemalcih, preko katerih bi uporabniki dostopali do strežnika. Na ta način podjetja z mnogo uporabniki ne bi prihranila le ogromno denarja, ki so ga namenjale za licence programske opreme za osebne računalnike, pač pa tudi čas, ki so ga dotedaj posvečala nadgradnjam in vzdrževanju.

Takšnih poskusov sta se v preteklosti lotevala IBM in Sun, a pri tem nista bila posebej uspešna. Slednji je vnovič poskusil z Java Desktopom, ki ga je izbrala npr. največje irska banka s 7500 osebnimi računalniki. IBM pa bo te dni predstavil Workplace 2, ki ga že preskuša 120 njihovih strank. Sistem bo tekel v brskalnikih, sprva v okoljih Windows in Linux, kasneje pa tudi v Mac OS. Workplace 2 je nekakšna delovna plošča, ki združuje orodja za e-pošto, neposredno...

3 komentarji

Mozilla in lov na čarovnice

Heise - Mozilla Security Bug Bounty Program je nov program, s katerim želi Mozilla Foundation izboljšati svoje internetne programe, ki že sicer slovijo kot najbolj varni na svojem področju. Tako je vsakomur, ki odkrije novo varnostno luknjo oz. napako, obljubljena denarna nagrada v vrednosti 500 USD. Pogoje in opis Mozilla Security Bug Bounty programa najdete tukaj, na voljo pa so tudi pogosta vprašanja in odgovori.

9 komentarjev