»

Nov članek: Kaloričen zajtrk: milijarde trikotnikov in sodobni GPU-ji

Kriza

Slo-Tech - Marko Dolenc se je poglobil v danes obstoječe grafične tehnologije in pojasnil, zakaj grafično igre še vedno niso tam, kjer smo jih še nekaj let nazaj napovedovali.

Spletni forumi so dandanes polni razglabljanj na temo počasnega napredovanja grafike v PC igrah. Večina komentatorjev se običajno obregne ob konzole, katerih zmogljivosti so fiksirane že vse od njihovega izida in posledično višjih stroškov razvoja iger, v primeru dodatnih grafičnih izboljšav za PC različico. To sicer v precejšnji meri drži, na žalost pa to ni celotna zgodba.

Pred štirimi leti je NVIDIA izdala GeForce 8800 GTX, ki ga je pogajalo 128 stream procesorjev, AMD pa je nekoliko kasneje sledil z grafično kartico Radeon 2900 XT, na kateri je tiktakalo kar 320...

49 komentarjev

Netflix se opravičuje za podražitve, izposojo DVDjev prenaša na hčerinsko podjetje

Novo ime za Netflixov servis izposoje DVD-jev. Kar malo sliči na Qik (mobile video), ki bi jim znal zaradi tega malo zatežiti

vir: CNet
CNet - Netflixova poletna najava podražitev, predvsem pa črtanje poceni paketa, ki bi vseeno vključeval tako 1 DVD za starejše kot streaming za mlajše, ni šlo ravno najbolje skozi. Naročniki so se začeli pritoževati in najava jih je motila do te mere, da so dejansko preklicali svojo naročnino. Netflix je izgubil kar milijon (4%) naročnikov, ankete so napovedovale da se lahko delež dvigne tudi do 20%, delnica pa jim je v zadnjih dveh mesecih padla za več kot tretjino. Menedžment je bil primoran odreagirati.

Neflixov soustanovitelj in CEO, Reed Hastings, se je včeraj javno opravičil (video spodaj) in razložil, da so si zaradi fokusiranja na posel z izposojo DVD-jev (s tem so...

8 komentarjev

Kako Google upošteva prestopne sekunde na svojih strežnikih

vir: Google
Google - O prestopnih sekundah smo že nekajkrat pisali, običajno tedaj, ko so se pojavile. Gre za dodatne sekunde, ki se dodajo (ali teoretično tudi odvzamejo) ob koncu junija ali decembra ob polnoči (vsakokrat po času UTC), ker vrtenje Zemlje ni povsem stalno. To se pri nas pokaže tako, da času 0:59.59 sledi izredna sekunda 0:59.60, šele nato pa je ura 1:00.00. V vsakdanjem življenju to težav ne povzroča, računalniki pa se tudi prek protokola NTP sinhronizirajo sami. Povzroča pa to probleme Googlu.

Googlovi inženirji so leta 2005 ugotovili, da za občutljivo infrastrukturo podatkovnih strežnikov prestopne sekunde (ko se de facto ena sekunda ponovi oziroma ura skoči nazaj) niso najbolj zaželene....

9 komentarjev

Igralci igre Foldit pomagali odkriti strukturo encima

Nature - Foldit je eksperimentalna računalniška igra, ki so jo razvili na Univerzi v Washingtonu. Igra pomaga razvozlavati problem zvijanja proteinov, ki je biokemijsko dobro poznan, a računsko izjemno zahteven proces. Obstojijo algoritmična orodja za izračunavanje zvitja proteinov (najbolj znan je projekt distribuiranega računanja Folding@home), Foldit pa poizkusi problem napasti še z druge strani, in sicer z uporabo človeške intuicije oziroma sposobnosti možganov za prepoznavanje trirazsežnih predmetov. Rezultati so uporabni tudi v resnični znanosti.

Biokemiki so si dlje časa razbijali glavo z vprašanjem, kako se zvije encim retrovirusna proteaza M-PMV, a odgovora niso našli. Zato so...

5 komentarjev

Nov prototip sistema za varčevanje energije v mobilnih telefonih

vir: Gizmag
Gizmag - Raziskovalci na Univerzi v Michiganu so razvili nov sistem varčevanja z energijo, ki bi lahko podaljšal avtonomijo pametnih telefonov in sorodnih naprav za približno polovico.

Xinyu Zhang in Kang Shin sta ugotavljala, da večino energije mobilni telefoni porabijo v spečem stanju, ko so neaktivni in preverjajo, ali so prispela nova sporočila oziroma praznijo komunikacijske kanale za dohodne klice. To je velika potrata energije, zato sta Zhang in Shin znižala frekvenco delovanja notranje ure (oscilatorja) na šestnajstino normalne vrednosti, ko je telefon neaktiven. To stanje sta poimenovala nezavest (aluzija na stanje spanja, ko je telefon neaktiven in v pripravljenosti za takojšnji...

10 komentarjev

Siemens izstopa iz jedrskega posla

The New York Times - Ko je konec maja pod vtisom nesreče v Fukušimi Nemčija napovedala zaprtje vseh jedrskih elektrarn do konca leta 2020, smo vest sprejeli z zdravo mero skepse. Odločitev je bila politična in ne ekonomska, saj so nemške jedrske elektrarne pokrivale 23 odstotkov vseh potreb po električni energiji v tej državi. Sčasoma je sicer postalo jasno, da Merklova misli povsem resno. Sedaj pa je še toliko bolj zanimiva odločitev nemškega giganta Siemensa, da ne bodo več gradili jedrskih elektrarn, marveč se bodo osredotočili na proizvodnjo opreme (kot so recimo parne turbine), ki imajo tudi druge funkcije uporabe. O tej potezi se je špekuliralo že nekaj časa, sedaj pa jo je Siemens udejanjil.

Siemens je zgradil...

25 komentarjev

Hekerji napadli japonskega orožarja Mitsubishi Heavy

vir: Reuters
Reuters - V podjetju Mitsubishi Heavy Industries so danes uradno potrdili, da so njihove računalniške sisteme napadli hekerji. Ni še znano, ali so dejansko tudi odtujili kakšne podatke, kar trdijo neuradno viri. Japonski časnik Yomiuri piše, da naj bi bilo okuženih okoli 80 računalnikov na sedežu podjetja in v razvojno-raziskovalnih obratih.

Mitsubishi Heavy Industries je glavni japonski orožar, saj izdeluje podmornice in rakete, opremo za jedrske reaktorje, motorje, vodna plovila, vlake ipd. Sedanji napad je...

18 komentarjev

Videoposnetek obkroženja Zemlje z ISS

Slashdot - Vas je kdaj zanimalo, kako je videti Zemlja pri preletu v ISS? James Drake je pripravil zanimiv videoposnetek, ki prikazuje pogled na Zemljo, če njen del preletimo v Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zbral je 600 javno dostopnih visokoločljivostnih fotografij in jih zlepil v odličen video ločljivosti 1080p.

Začne se nad Tihim oceanom in nadaljuje pot po zahodni ameriški obali od Kanade in ZDA proti Mehiki in naprej Južni Ameriki vse do vzhoda na Antarktiki. Na posnetku vidimo osvetljena mesta, strele, ionosfero in celo nekaj zvezd. Resnično premikanje ISS je seveda počasnejše, saj Zemljo obkroži v poldrugi uri in ne v dveh minutah, kot bi jo po tem posnetku.

26 komentarjev

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament

Setastian Nerz, predsednik Nemške piratske stranke.

vir: Wikipedia
falkvinge.net - Včeraj so v 7 od 16 nemških zveznih deželah potekale vodiltve v deželni parlament in po neuradnih rezultatih se je Nemška piratska stranka pod vodstvom Sebastiana Nerza (na sliki) uspešno uvrstila v parlament. Dobili so 8,5 % glasov, s čimer so na 5. mestu, za socialnimi demokrati (28,4 %), krščanskimi demokrati (23, 2 %), zelenimi (17,5 %) in levico (11,5 %). Predvolilne ankete so jim sicer napovedovale med 8 in 9 % glasov.

Na...

189 komentarjev