» »

Nov prototip sistema za varčevanje energije v mobilnih telefonih

Nov prototip sistema za varčevanje energije v mobilnih telefonih

vir: Gizmag
Gizmag - Raziskovalci na Univerzi v Michiganu so razvili nov sistem varčevanja z energijo, ki bi lahko podaljšal avtonomijo pametnih telefonov in sorodnih naprav za približno polovico.

Xinyu Zhang in Kang Shin sta ugotavljala, da večino energije mobilni telefoni porabijo v spečem stanju, ko so neaktivni in preverjajo, ali so prispela nova sporočila oziroma praznijo komunikacijske kanale za dohodne klice. To je velika potrata energije, zato sta Zhang in Shin znižala frekvenco delovanja notranje ure (oscilatorja) na šestnajstino normalne vrednosti, ko je telefon neaktiven. To stanje sta poimenovala nezavest (aluzija na stanje spanja, ko je telefon neaktiven in v pripravljenosti za takojšnji odziv). Ko prejme sporočilo ali klic, se iz stanja nezavesti zbudi in začne delovati z normalno frekvenco.

E-MiLi (Energy-Minimizing Idle Listening), kot se sistem imenuje, lahko načeloma vgradimo v vsak telefon, a za uporabo potrebujemo ustrezno podporo na obeh straneh. Za delovanje mora namreč tudi druga naprava sporočila ali klice podpisati z ustrezno glavo (header), ki jo nezavestni telefon prepozna in se zbudi. Shin in Zhang sta v prototipni izvedbi (proof of concept) izdelala ustrezni firmware za podpisovanje in programsko opremo za upočasnjevanje ure, da pa bi sistem zaživel v praksi, ga bi morali posvojiti vsi izdelovalci mobilnih telefonov.

Preizkusi v realnem svetu kažejo, da se z novo tehnologijo na 92 odstotkih vseh telefonov avtonomija podaljša za približno 44 odstotkov.

10 komentarjev

KoMar- ::

Hja, v custom ROMih za naprave Android se to počne že ves čas... določiš takt za idle, za normal ali celo še bolj natančno...

filip007 ::

A ni lažje, če butneš ven WiFi in ostalo sink navlako...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Ales ::

KoMar- je izjavil:

Hja, v custom ROMih za naprave Android se to počne že ves čas... določiš takt za idle, za normal ali celo še bolj natančno...
Misliš na takt CPU-ja in po možnosti še GPU-ja? Določanje taktov teh procesorjev ni isto, kot sprememba takta notranjega oscilatorja. Dober stand-by bi CPU in GPU že tako moral nižati in višati po potrebi, to je nekaj drugega.

filip007 je izjavil:

A ni lažje, če butneš ven WiFi in ostalo sink navlako...
To je že tako izklopljeno.

Če sem prav razumel novico, so oni dejansko "izumili" ekvivalent WOL, torej "wake on lan", za mobilce?

fiction ::

V članku ne vidim, da bi bilo govora o mobilnih telefonih. Gre (izključno!) za Wi-Fi naprave, pri čemer je poraba energije kritična pri mobilnih napravah (seveda v to kategorijo spada tudi kar nekaj mobilnih telefonov).

Ales je še najlepše povedal, gre za nek WoL za Wi-Fi naprave. V bistvu to, da se spremeni frekvenca, niti nima toliko veze.
Ker lahko kadarkoli nekaj sprejmeš, mora "radio" stalno "poslušati", to je pa praktično tako drago kot če nekaj pošiljaš ali sprejemaš (vse skupaj je lahko čisto neodvisno od CPU-ja).

Če znizaš frekvenčno vzorčenja ni nujno, da boš sporočilo pravilno sprejel (Nyquist pa to). Tukaj je pa ideja, da ima vsako sporočilo nek prefix, ki napravo prepriča naj neha "spati" in normalno sprejme paket. Težava je samo v tem, kakšna naj bo ta predpona, da se jo da dekodirati pri zelo različnih frekvencah vzorčenja (torej tudi pri precej manjšem mnogokratniku frekvence od potrebne).

Zanimiva praktična izvedba.

fiction ::

Če izklopiš WiFi ali poljubno zmanjšaš frekvenco s katero radio vzorči signal, bo poraba energije še precej nižja. Point je v tem, da ti vse skupaj še vedno normalno deluje pa vseeno ne porabiš toliko. Pri čemer pa rabiš za opisan "energy-saving" način podporo tudi na dostopni točki. Koliko prišparaš je pa odvisno od tega, koliko časa si "idle".

pivmik ::

"Subconscious" je podzavest in ne "nezavest".

Članek govori o mobilnih telefonih toda o njihovi WiFi/WLAN strojni opremi in ne gsm/umts/gprs.

Baje gsm/umts/gprs strojna operma tak način šparajanje z energijo že imajo.
LP, Gregor GRE^

McGregorSL ::

Se pravi, da bo moj E72 ob minimalni uporabu zdržal več kot 14dni? :P

NubCake ::

Torej v bistvu SetCPU za Android naprave? Ki ga imam že celi čas na Galaxy S :D

RejZoR ::

Matr no, kam je izginil moj post.

Jezst imam to urejeno malce drugače in mi HTC Wildfire lahko zdrži po 9 dni idla s tem da vmes narediš par kratkih klicev in posodobiš vse aplikacije, ki jih imaš gor (vmes je bilo ene 10 updejtov) ter sem in tja uporabiš kakšno nezahtevno aplikacijo (kalkulator in podobno).

HTC Wildfire s CyanogenMod 7.0.3, spodnji clock je 122MHz (tovarniško je šel navzdol samo do 450MHz), max sem povišal iz 528MHz na 633MHz. Potem imam še Auto Airplane Mode, ki mi dejanski signal telefona avtomatično prekine čez noč. Kar pomeni, da mi nihče ne more težit sredi noči in še telefon ne kuri praktično nič energije. BT, GPS, WIFI itd pa preko notification widgeta vklapljam po potrebi.

Res da telefona nisem ogromno drezal ampak 9 dni standby-ja za smartphone je veliko že samo po sebi kakorkoli obrneš zadevo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Ales ::

Devet dni je odličen dosežek, tudi če odšteješ noči, ko je bilo GSM oddajanje telefona ugasnjeno. Pride potem cca. šest dni, ne, če je bilo po osem ur? Še vedno zelo zelo dobro, glede na to da si imel telefon dejansko v uporabi in da ne gre samo za laboratorijski test.

Kaj več si v tem trenutku za smartphone človek niti ne more želet.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Baterije v pametnih telefonih (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
8112965 (7502) louser
»

Motorolin Moto X

Oddelek: Novice / Android
2913440 (8209) seba-beba
»

Izšel Galaxy S3, dobavljiv konec meseca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Android
18648200 (38599) smash
»

Anketa - Evidenca delovnega časa z mobilnim telefonom

Oddelek: Mobilne tehnologije
203953 (3434) Tilen
»

Microsoft: baterije niso problem

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4813126 (11043) Bor H

Več podobnih tem