»

Napad na spletni strežnik RIAA uspel

NetCraft - Kot gotovo že veste, se družina črvov MyDoom poskuša razširiti na čimveč računalnikov, potem pa izvesti napade tipa "denial of service" na strežnike osovraženih organizacij. Prvi je bil na vrsti SCO, ki se je svetovni javnosti zameril s tožbami proti Linuxu, naslednja tarča je bil Microsoft, ki naj bi stal za početjem SCO, izvedenka MyDoom.F, ki se je pojavila že v drugi polovici februarja in okužila vsaj 45000 računalnikov po vsem svetu, pa se je poleg Microsofta lotila še strežnikov organizacije RIAA, ki poskuša čimbolj zagreniti življenje izmenjevalcem brezplačnih glasbenih datotek. Medtem, ko je Microsoft zadnji napad preživel brez omembe vrednih težav, pa je bil napad na RIAA (strežnika od obeh sicer tečeta na Windows 2003 Server) uspešnejši.

Po Netcraftovih analizah sodeč so se občasni izpadi strežnika začeli že v torek, nato pa je v sredo popolnoma "obmolknil" in se vse do tega trenutka (petek ob 14h po srednjeevropskem času) preverjeno še ni "zbudil". Podatkov o poslovni...

13 komentarjev

Gigabajt na gigabajt

EETimes - Danes, ko ima praktično vsak resnejši uporabnik računalnika v svojem računalniki CD snemalnik, zanesnjaki kupujemo single-layer DVD snemalnike s kapaciteto 4,7 GB. O prihajajočih dual-layer DVD snemalnikih s kapaciteto "norih" 8.5 GB, smo že poročali.
Že danes lahko, če seveda dobimo ustrezen medij, pečemo DVDje na dve strani (4.7x2=9.4GB), če bodo na voljo tudi dual-layer dual-side DVD mediji, bomo pa dosegali celih 17GB na plošček.

A CD in DVD nista edini tehnologiji za optično hranjenje podatkov. Že pred skoraj desetletjem se je poročalo o novih prihajajočih medijih, ki naj bi temeljili na modrem (in ne rdečem) laserju. T.i. Blue-ray s kapaciteto 27GB je razvit že dolgo časa, na Japonskem so na voljo tudi snemalniki.
Ker pa se DVD počasi približuje tej številki (17GB za dvoslojni dvostranski plošček), je Matsushita izdelala prototip dvoslojnega blue-ray snemalnika, ki bo na Japonskem na voljo že letos. Dosegel bo celih 50 GB kapacitete. Klik!

7 komentarjev

RFID za sledenje ljudi

Wired News - Tehnologija RFID, ki naj bi v prihodnosti nadomestila klasično črtno kodo, je bila prvotno namenjena sledenju izdelkov v skladiščih, trgovinah, itd. No, sedaj pa so se pri Intel Research Seattle in Georgia Institute of Technology spomnili, da bi bilo mogoče z isto tehnologijo izboljšati zdravstveno nego starejših - vsaj tako so prepričani raziskovalci teh dveh ustanov. Tako naj bi starostnike opremili z RFID čipi in spremljali njihove dnevne aktivnosti. S pomočjo Caregiver's Assistant-a naj bi tudi zagotavljali, da bodo osebe redno jemale zdravila in se držale diete.
Čeprav je namen takšne tehnologije vsekakor hvalevreden, pa se nekateri bojimo, da ta tehnologija pomeni prevelik poseg v zasebnost in avtonomijo posameznika, saj bo z njo posameznik izpostavljen stalnemu in totalnemu nadzoru, sistem pa bo tudi odločal namesto njega, pardon, mu bo "pomagal" pri odločitvah.
Več informacij na Wired News (RFID Keeps Track of Seniors)!

Ko bo tehnologija preiskušena na starostnikih, pa...

8 komentarjev

Konec "neslišne govorice"?

24 ur - Verjetno se strinjate, da tudi sami pogosto izgovarjate neslišne besede. Lahko sami sebi kaj rečete, lahko kratko malo kaj berete, lahko pa v pogovoru z nadrejenim sočno "izrazite" svoje mnenje. Kot kaže, bomo tudi pri tem morali biti kmalu previdnejši. Pri Nasi namreč razvijajo programje, s katerim naj bi bilo mogoče "slišati" tudi tudi neizgovorjene besede. S posebnimi senzorji na bradi in Adamovem jabolku naj bi namreč bilo mogoče zaznati živčne signale, ki jih možgani pošljejo grlu in jeziku, programska oprema pa naj bi znala to razvozlati. Kot trdijo pri Nasi, tega ne razvijajo za potrebe kakšnih velikih bratov, temveč za namene komuniciranja med astronavti, v hrupnih okoljih, z invalidi ipd. Vendar se z malo zdravega skepticizma lahko kaj hitro vprašamo, kdaj bi se kdo spomnil vse to zlorabljati tako rekoč za nadzor misli...

Novica se nahaja na 24ur med zanimivostmi (ne med novicami IT). Uspelo pa mi je tudi najti potrditev na Nasinih straneh.

1 komentar

Primerjava MS EULA in GPL

HULK - Zagotovo ste med nameščanjem kakega komercialnega ali pa odprtokodnega izdelka že kdaj morali potrditi, da se strinjate s pogoji dovoljenja z auporabo programa (licence). Takrat vas je bila večina verjetno preveč neučakana, da bi brali vso pravniško latovščino, zato ste po najhitrejšem postopku označili možnost, da se strinjate, in kliknili "Naprej". Kljub vsemu pa je vse prej kot slabo, če se vendarle pozanimate, kakšna pravila igre (tudi z vdorom v vašo zasebnost!) ste s tem sprejeli. Naši kolegi iz Avstralije so si vzeli čas in pripravili 30 strani dolg dokument PDF, ki se "sprehodi" čez celotni obe najpogosteje uporabljeni dovoljenji (MS EULA in GPL), ob tem pa lahko najdemo vsak odsek še "preveden" v navadnim smrtnikom razumljivejši jezik.
Na dokument so nas opozorili naši južni sosedje in ob tem posebej poudarili 10. stran, kjer avtorji analize izpostavljajo dejstvo, da ima po MS EULA Microsoft pravico, da brez vaše vednosti namešča ali nadgrajuje programje v vašem stroju....

9 komentarjev

Sezam, odpri se!

Crypto-Gram - Kako dostopati do računalnika, ki ima zaprta vsa vrata (porte)? Preprosto - potrebno je pravilno potrkati, pa se vrata odpro!
Za kaj gre? Na spletni strani portknocking.org pravijo, da je to "metoda, s pomočjo katere lahko vzpostavimo povezavo z računalnikom, ki ima zaprta vsa vrata". Klučno pri tem je, da poznamo "skrivno trkanje" za posamezna vrata. Če torej želimo dostopati npr. do vrat 22 (SSH), je potrebno najprej poiskusiti dostopati do serije vrat v točno določenem zaporedju in v točno določenem časovnem okviru. Z "trkanjem" se nato željena vrata odprejo za neko točno določeno časovno obdobje, v nasprotnem primeru pa so zaprta. Seveda lahko vrata, ki jih je potrebno potrkati, njihovo zaporedje in časovni okvir poljubno določimo - glede na vrata, ki jih želimo odpreti ali pa glede na uporabnika. Morda pa bo kdo implementiral tudi rešitev, ki bo na podlagi predhodnega trkanja uporabniku ob vstopu v sistem dinamično dodeljevala pravice v sistemu.
Vsekakor gre za zanimivo...

6 komentarjev

Yast odslej pod dovoljenjem GPL

News.com - Tisti, ki ste kdaj namestili SuSEjev Linux, gotovo poznate Yast (yet another setup tool), ki je bilo vsaj po mojih izkušnjah eno najboljših orodij za nameščanje Linuxa, programja ter upravljanje sistema (takoj za urejevalnikom vi, če mene vprašate [:D]). Doslej je SuSE ljubosumno prepovedoval razpečevanje tega programa, z Novellovim prevzemom pa se načrti očitno spreminjajo. Po poročanju News.com in Slashdota sodeč lahko namreč pričakujemo, da bo ob izidu SuSE Linux Enterprise Server 9 (predvidoma konec pomladi ali začetek poletja) Yast prešel pod linuxašem tako ljubo dovoljenje GPL. Stvar seveda ne bo takoj uporabna (in tudi ne priporočljiva) za debianovsko, rdečeklobučno ali podobno podvrsto vernikov v pingvina, saj pri Novellu pričakujejo predvsem, da bodo Yastove "dobrote" postopoma prepričale izdajatelje pomembnejših distribucij Linuxa in da bodo razvijalci dodali še kakšno izboljšavo.

0 komentarjev

CeBIT 2004 1. dan

več strani - Čeprav smo se lahko lani ob tem času že slinili nad Radeonom 9800 Pro pa letos niti prvi dan enega največjih sejmov zabavne elektronike na evropskih tleh ni postregel z najbolj pričakovanimi centralnimi in grafičnimi procesorji. Resda se je pojavil Athlon 64 FX-53 socket 940, a kot kaže Intelovi oz. AMD-jevi procesorji s podnožji T oz. 939 še niso čisto nared za javno predstavitev, prav tako kot tudi ne novi grafični čipi. Vsaj ne na prvi dan [:\\].

K sreči ne velja isto za proizvajalce matičnih plošč, ki so ponosno razkazovali najnovejša vezna čipovja, proizvajalci grafičnih kartic pa so na ogled ponudili prve PCI-Express izvedenke, žal že bolj ali manj znanih, grafičnih čipov. Nov je bil edino ASUS-ov prototip ATi-jevega RV380.

Če vas CPU-ji in GPU-ji dolgočasijo, si lahko na nemški različici tomshardware ogledate ostale elektronske novosti, ki jih je bilo za prvi dan več kot dovolj.

Precej posrečen Ed-ov komentar novih tehnologij si lahko preberete na

0 komentarjev