»

Poslednji dan CeBITa

Tom's Hardware - Vseh stvari je enkrat konec in to se je zgodilo tudi CeBITu, ki se je odvijal v prejšnjih sedmih dneh. Na Tom's Hardware so že pisali o trdih diskih, grafičnih karticah, o tisočih ohišji, tokrat pa so se pripravili na bližajoče se poletje in si ogledali vse kar je v zvezi s hlajenjem. Tako so omenili vse vrste hlajenja od OTES hladilnikov za FXe pa do nove Zalmanove zverine, ki je namenjena hlajenju Pentiumov 4 in Hammerjev. Seveda je bilo v članku omenjeno tudi vodno hlajenje, ki bo izgledalo zelo zanimivo na GeForceFX karticah.

5 komentarjev

Založba Wrox Press je včeraj najavila bankrot.

3delavnica - Kot strela z jasnega je včeraj udarila novica, da je ena izmed največjih svetovnih založb na področju računalniške literature, Wrox Press, oz. njeno očetovsko podjetje, Peer Information, uradno napovedalo bankrot.

S tem so ustavili vse tekoče projekte in jih poskušajo prodati, vsi stalni avtorji pa so ostali brez dela. Kaj se bo zgodilo z že napovedanimi izidi knjig je težko reči, a verjetno jih bodo izdale druge založbe. Med razlogi za bankrot omenjajo premajhno prodajo tehničnih knjig in naraščajoče stroške.

5 komentarjev

Corsair XMS3500 vs Kingston KHX3500

vir: Bjorn3D
Bjorn3D - Zadnje čase so vse bolj priljubljeni PC3500 pomnilniški moduli. Na Slo-Techu smo sicer že pisali o Kingstonovih in Corsairjevih že omenjenih modulih.

Na Bjorn3D so pretestirali omenjena modula obeh proizvajalcev. Sicer ne preveč dolg test je vseeno pokril nekaj testov, kot so 3D Mark 2001 SE, PC Mark 2002 in pa Sandra 2002. Oba proizvajalca se seveda izkažeta kot odlična. Na testih sta se izkazala kot zelo hitra in stabilna, saj med njima skoraj ni bilo razlik. Kot pravi avtor, bi bilo bolje, da bi jih imel dlje na testu, da bi opazil tisto pravo razliko. Edino, kar že takoj govori Kingstonu v prid, je cena, ki je kar nekaj dolarjev cenejša od Corsairjevih modulov. Več o tem.

3 komentarji

Manj vroči prenosniki

Slashdot - Ste kdaj gledali DivX ali DVD film na prenosnem računalniku, a škatle niste imeli nikamor za postaviti in ste jo tako držali kar na kolenih? Če ste, potem veste, kako neprijetno deluje vročina prenosnika na vaše telo in kako bi bolj uživali v filmu, če bi bilo računalo spodaj hladno. Nekdo se je zavedel tega "problema".

Sandia National Laboratories so tako razvili in patentirali sistem hlajenja z alkoholom metanolom. Namesto hladilnih teles v obliki kovinskih reber, bodo po računalu speljane kot las in manj tanke bakrene cevčice, ki bodo s pomočjo izhlapevanja in kondenziranja metanola prenašale toploto z enega dela računala na druge dele (recimo zadnja stran ekrana) in s tem omogočile boljše in bolje razporejeno hlajenje celotnega prenosnika. Več si preberite na: /.

0 komentarjev

GNOME 2.2.1

GNOME - Projekt GNOME je 16. marca naznanil izid GNOME 2.2.1 -- nove različice priljubljenega namizja za operacijski sistem Unix in njegove izpeljanke, znanega predvsem uporabnikom Linuxa. Je tudi privzeto okolje najbolj razširjene distribucije Linuxa -- Red Hat. Serija 2.2.x je namenjena odpravi hroščev, prevajanju in splošnim izboljšavam in olepšavam. Nadgradnja na različico 2.2.1 je priporočena vsem, saj vsebuje najboljšo izdajo Nautilusa (upravljalnika datotek) doslej, ki je hitrejša in stabilnejša od prejšnjih.

Natančnejša predstavitev serije 2.2.x, slike in prenos so na voljo na njihovi strani.

1 komentar

Thorton - novi AMD procesor?

Digit Life - Po poročanju nekaterih internetnih strani naj bi AMD izdelal novi procesor, ki naj bi bil okrnjeni brat novih AMD-jevih paradnih konjev -- procesorjev Barton. Thorthon, kot naj bi se ta imenoval, naj bi imel 333 MHz FSB, 256 KB L2 predpomnilnika, izdelan pa bi naj bil v 0,13-mikronski tehnologiji. Thorton naj bi se pojavil nekje v sredini letošnjega leta.

Več informacij o samem procesorju najdete na Digit-life.com. Poglejte si oglejte še sliko AMD-jevih načrtov o izdelavi procesorjev za prihodnje.

4 komentarji

Bitka malčkov

Tom's Hardware - Seveda tu ne govorimo o pretepu majhnih ljudi, temveč o boju med dvema večnima rivaloma - Shuttleom in Soltekom. Oba sta znana po izjemno kvalitetnih in zelo majhnih ohišjih, ki so primerna za natrpane pisarne in pogoje, kjer ne potrebujemo najboljšega računalnika, temveč le čim manjšo škatlo. Tokrat so na Tom's Hardware primerjali, ocenjevali in grajali sistema QBic EQ3000 in SB51G/SN41G2 , ki spadata v vrh ponudbe. Ugotovili so da sta si zelo podobna in da taki sistemi predstavljajo prihodnost računalništva.

2 komentarja

Samsung SM-348B DVD/CDRW

NeoSeeker - Samsungovi izdelki nas spremljajo že zelo dolgo. Od njih imamo veliko uporabnih, nekaj pa mogoče tudi neuporabnih stvari, ki so jih druge tvrdke izdelale precej boljše. Tokrat so na Neoseekerju napisali kar precej obsežen test Samsungovega DVD/CD-RW pogona SM-348B. Obe omenjeni stvari (DVD in CD-RW) sta skupaj, v eni škatli, pravzaprav pa smo tega že vajeni in ni nič kaj presenetljivo novega. Članek se splača pogledati, saj so ga ocenili z dobrimi 88%, pa še cena ni prav pretirana.

3 komentarji

Novi AMD Athlon-64-Benchmark

Chip Online - Na CeBit-u, ki se - mimogrede - danes končuje, se je pojavil test prihajajočega AMD-jevega procesorja Athlona 64. Test so izvedli na sistemu, ki je vseboval VIA K8HT8 nabor čipovja, 256MB DDR333 pomnilnika in seveda Athlon-64 z 1,6 GHz in 1 MB L2 predpomnilnika. Sistem so stestirali s SiSoft Systemanalyse-Tool Sandra (32-bitna različica) in dobili sledeče rezultate:
  • Dhrystone ALU 6.459 MIPS
  • Whetsrone FPU/ISSE2 2.414/2.721 MIPS
Več so preberite na: Chip.de.

1 komentar

Nov internetni protokol

NationalGeographic -

Ameriški znanstveniki trdijo, da so izumili nov internetni protokol, ki so ga poimenovali Fast Active queue management Scalable Transmission Control Protocol (krajše FAST) in bo dosegal enormne hitrosti prenosov podatkov. Dosegli so bojda že hitrost 8609 megabitov na sekundo, kar prekaša trenutne modemske povezave za faktor 153.000, ADSL pa za 6.000. S tovrstnimi prenosi bo tako moč presneti celoten DVD že v slabih petih sekundah. O datumu, ko bo zadeva postala dostopna tudi navadnim smrtnikom, še ni podatkov, a jasno je že, da to ne bo tako kmalu. Več o tem.

Na novico nas je prijazno opozoril Yohan del Sud.

3 komentarji

Neonska žička

Mikhailtech - No, kar nekaj ljudi si je že vgradilo neonske luči v svoje računalo, a te se grejejo in ponavadi zelo močno svetijo. Kmalu so nastale hladne katode, ki ne proizvajajo toplote, a na račun tega svetijo slabše. A to nista edina vira svetlobe v našem računalu. Eden izmed bolj neobičajnih je neonska žička, ki sveti le toliko, da se jo vidi in vam ne razsvetli sobe. Večinoma jih lahko dobimo v skoraj vseh barvah, a tokrat so testirali klasiko -- modro. Če bi...

3 komentarji