»

iPodi (in ostali) bodo predvajali še dlje

The Unofficial Apple Weblog - Wolfson Electronics so spravili skupaj nov audio čip, imenovan WM8985 (kako izgleda, lahko vidite na sliki spodaj, shemo notranjosti najdete v povezavi), ki omogoča do 70% prihranke energije. Wolfsonove audio čipe najdete tudi v iPodih (razen Shuffle), kar pomeni, da bo naslednja generacija iPoda najbrž igrala dlje, čeprav ne obljubljenih 70%, saj je poraba odvisna še od zaslona in baterije. Poleg tega to velja za class D, s čemer...

9 komentarjev

Slovenci lansirali beraškega robota

engadget - Kreator Sašo Sedlaček ga je poimenoval Žicar (oziroma Beggar za angleškogovoreči trg), namenjen pa je finančno depriviligiranim in marginaliziranim osebam. Za razliko od večine ostalih namenskih robotov, ki se dandanes prodajajo in temeljijo na najsodobnejši tehnologiji, je Žicar sestavljen iz stare računalniške opreme, kar ga naredi dosti cenejšega in posledično lažje dostopnega ciljnim kupcem. Berači bi naj napravo uporabljali za izvajanje svoje pridobitne dejavnosti na mestih, kamor jim sicer dostop ni omogočen...

26 komentarjev

Brezplačen Guild Wars Vikend

Slo-Tech - V prihajajočem vikendu (20. - 22. januar) se nam obeta prava igralska poslastica. Podjetje ArenaNet ponovno prireja brezplačen Guild Wars dogodek, kjer bodo vsem igralcem (tudi tistim, ki igre še nimajo) predstavili nekaj novosti drugega poglavja igre z imenom Factions. Preizkusiti bo možno dva nova poklica, nove veščine likov ter seveda številne PvP (Player vs. Player) novosti. Za vse zainteresirane obiskovalce Slo-Techa je na voljo ključ, s katerim si lahko ustvarite račun in se vključite v igro med 20. in 22. januarjem. Vabljeni!

14 komentarjev

G4 modifikacija za v avto

The Unofficial Apple Weblog -

Čehi presenečajo. Včasih z dobrimi firmwari s podporo za naše šumnike, tokrat nekoliko bolj. Jiří Jirout se je odločil, da v svojo češko Tatro vgradi 450 Mhz G4 PowerMac. S tem je pridobil čisto nič "češko" tehnološko udobje v vozilu:

  • MP3 predvajalnik (za zadnje potnike lahko predvaja drugačno glasbo)
  • video predvajalnik za zadnje potnike
  • navigacijo s pomočjo GPS - Garmin Route 66 in
  • dostop do interneta preko Wifi ali GPRS

Vse kar vas dodatno zanima, najdete v zgornji povezavi.

Upam, da bo začel s serijsko proizvodnjo "pimp my car" za češko ceno. Se postavljam v vrsto z mojim Kangoojem. Hmm, le koliko bi stala enakovredna dodatna oprema pri poljubnem proizvajalcu vozil?

12 komentarjev

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

CNN - Navajeni smo na stara škripajoča in sopihajoča dvigala, ki imajo zaradi svoje zasnove tudi višinsko omejitev. Tako se v marsikaterem pravem nebotičniku, t.j. ne Ljubljanskem, za dosego najvišjega nadstropja uporablja več različnih dvigal. Toshiba Elevator and Building Systems Corp je najavila prvo magnetno dvigalo, ki deluje na principu magnetne levitacije. Gledano teoretično bi bilo moč s takšnim dvigalom direktno povezati vstopno nadstropje z najvišjim in s tem povečati koristni prostor znotraj nebotičnikov.

Pri Toshibi si lastijo tudi Guinesov rekord za najhitrejše dvigalo na svetu.

30 komentarjev

Novo nForce 4 čipovje za Intel procesorje

Bit Technologies - Po izidu serije nForce 4 SLI x16 so standardna čipovja SLI postala skorajda nepotrebna. Novo čipovje je namreč ponujalo več, najpomembnejša razlika je bila predvsem v številu PCI Express stez, ki se je podvojilo z 20 na 40 (32 jih je namenjenih PCIe x16 režam). Toda vsi si ne morejo privoščiti dragih plošč, zasnovanih na nForce 4 SLI x16 čipovju, zato je nVidia naredila lepo potezo in za manj zahtevne uporabnike Intelovih procesorjev splavila nForce 4 SLI XE.

Gre za osvežen SLI čip, ki je v novi inkarnaciji namenjen bolj povprečnim uporabnikom, kot nadomestilo Intelovim družinam 945 in 955. Novo čipovje podpira SLI (kar ste najbrž že razbrali iz imena), prav tako kot nForce 4 Ultra pa tudi HD Audio. Začuda tako Ultra kot SLI izvedenka čipovja XE podpira le 8 vtičev USB 2.0, prav tako pa je izostala mrežna zaščita Active Armor. Testov zaenkrat ni nikjer, saj matične plošče še niso prišle v obtok, na voljo pa je slika ene izmed njih v izvorni novici

10 komentarjev