» »

iPodi (in ostali) bodo predvajali še dlje

iPodi (in ostali) bodo predvajali še dlje

The Unofficial Apple Weblog - Wolfson Electronics so spravili skupaj nov audio čip, imenovan WM8985 (kako izgleda, lahko vidite na sliki spodaj, shemo notranjosti najdete v povezavi), ki omogoča do 70% prihranke energije. Wolfsonove audio čipe najdete tudi v iPodih (razen Shuffle), kar pomeni, da bo naslednja generacija iPoda najbrž igrala dlje, čeprav ne obljubljenih 70%, saj je poraba odvisna še od zaslona in baterije. Poleg tega to velja za class D, s čemer ne bodo zadovoljni audiofili. Med ostalimi dobrotami, ki jih čip omogoča, je tudi možnost dveh izhodov za slušalke, do dva audio vhoda (mikrofon ali drug vir), 3D audio, protivetrni filter ... Seveda čip ni namenjen izključno jabolčnikom, srečali ga bomo tudi v ostalih prenosnih napravah.

9 komentarjev

neoto ::

Tale novica je pa tako skupaj nametana, da 'bog pomagaj'.. :D
Kaj sploh dela ta čip? Je MP3/AAC/... koder/enkoder z ojačevalcem ali še kaj več? Pa od kod ti podatek o tisti 70% manjši porabi? Česa? Pri dekodiranju?

Tic ::

Poleg tega to velja za class D, s čemer ne bodo zadovoljni audiofili.

Razred D? Kaj je to?
persona civitas ;>

root987 ::

"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

neoto ::

But now, high quality Class D audio amplifiers are starting to appear in the market. Some of them even outperform classical designs.

B-D_ ::

Kolk večjo integriteto pa še potrebujem? Že sedaj na mojem mp3 playerju filam baterije enkrat tedensko... :\ pač nimam bloatware crap playerja, ki bi skuril baterije za nonsens v 1 dnevu. Pač: Just works.

Highlag ::

V prenosnih audio playerjih, pa tudi v večini nezahtevne večje naprave že dalj časa vgrajujejo D razred ojačevalcev. Gre predvsem za izkoristek, ki se pri D razredu približa 90%, kar pomeni, da se zelo malo energije potroši za gretje in baterije dalj časa zdržijo. Druga prednost pa je da so ti ojačevalci lepo integrirani in porabiš manj komponent in so zato cenejši. Zato so vgrajeni tudi v kakšen večje predvajalnike.
Never trust a computer you can't throw out a window

zcetrt ::

Ravno včeraj sem "čistil" mapo z datasheeti in naletel na SigmaTel-ov čip, ki ga ima moj mp3 predvajalnik. Ampak ima 100 pinov oz. nekatere izvedbe celo 140, saj dela vse - celo lcd kontrolira in pač še vse ostalo. Tale zadevica pa zgleda kot le s 36 pini... Je torej manj univerzalen?
4.

neoto ::

zcetrt, tale ni takšen univerzalec. Iz sheme sklepam, da nezakodiran (raw) zvok prenaša po vodilu (na shemi spodaj): zajema audio, dodaja učinke, ter ojača audio. Nič ne piše o kakšnem MP3 dekoderju...

zcetrt ::

Ah, sveta prproščina ;)

A je realno, da bi se iz tega dalo kaj narediti ali bo ostalo pri mokrih sanjah? SigmaTel STMP3550. Sicer stara zadeva, ampak igra pa ko mina pa še tak univerzalec...
4.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[MP3] predvajlaniki s trdim diskom

Oddelek: Zvok in slika
364281 (2670) kapca81
»

Novosti iz Appla

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
235260 (4398) Sba
»

Microsoftov odgovor na iPod (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13412315 (9642) BigWhale
»

iPod Nano hack in ostali dodatki za iPode (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6211307 (8875) J4CK16
»

Konec z iPodi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
668679 (6514) Nejc Pintar

Več podobnih tem