»

Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Slo-Tech - Kot poročajo na Physorg, je skupina raziskovalcev z MIT pričela s preizkušanjem novega postopka ciljane imunoterapije proti raku. Gre za postopek imunocelične terapije, v katerem pacientu najprej odvzamejo nekaj imunskih celic (limfocitov T), jih spremenijo tako, da pričnejo napadati tumor, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj v telo. Na ta način dosežejo, da se potem telo "sámo" učinkovito bojuje proti raku.

Do sedaj je bila težava v tem, da so morali pacienti v postopku tovrstne imunoterapije dobivati zdravila (najpogosteje interlevkine), ki so spodbujala nastanek teh limfocitov, vendar pa so imela hude stranske učinke - med drugim tudi odpoved srca in ledvic.

Sedaj pa so raziskovalci razvili posebne "nanotorbice", ki vsebujejo interlevkina IL-15 in IL-21, te nanodelce pa so nato "pripeli" na limfocite T, ki so jih nato vbrizgali v miši s tumorji na pljučih in v kostnem mozgu.

Rezultati poskusa, ki ga opisujejo v Nature Medicine so spodbudni, saj so se "nanotorbice" po tem, ko...

20 komentarjev

Tanki Xbox podpira varnostne kopije

engadget - Ena izmed glavnih prednosti Xbox 360 pred PlayStation 3, ki jo slišimo sploh v debatah na forumu Slo-Tech, je podpora varnostnim kopijam iger oz. po domače možnost piratiziranja. Seveda je z vsako novo izdajo Xbox-a oz. s spremembo njegovega optičnega pogona podpora začasno izginila, a so mojstri hekanja firmware-ov hitro opravili svoje delo. Enako seveda velja tudi za prenovljeni, manjši Xbox 360 Slim, ki ponovno uporablja nekoliko spremenjen in glede na teste mnogo tišji pogon. Za dosežkom, ki sicer še ni potrjen, stoji ekipa Team Xecuter, ki je že uspela izdelati pretvornik za PS3, ki omogoča uporabo namiznih trdih diskov v širini 3,5 palca. Edini dokaz je zaenkrat videoposnetek, ki si ga lahko ogledate zgoraj. Povedali so, da so se...

11 komentarjev

Microsoft resen z mobilnimi igrami

Xbox Live! hub na Windows Phone 7

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Za uspeh mobilne platforme niso dovolj le kakovostne aplikacije v izobilju, seveda če je namen platforme poseči po trgu običajnih uporabnikov. Za to mora biti bogata in prav tako kakovostna tudi izbira iger za kratkočasenje uporabnikov. Pri Microsoftu očitno popolnoma resno želijo biti pomemben igralec na tem trgu, po tem ko so bili z Windows Mobile označeni predvsem kot poslovnim uporabnikom prijazno podjetje.

Za ta namen so ustanovili celo nov studio, Games Studios Mobile Gaming. Seveda gre za podružnico Microsoft Games Studios, internega oddelka, namenjenega razvoju iger, ki so ga pri Microsoftu ustanovili leta 2002, približno ob času izida prve generacije Xboxa. S to potezo so nekoliko razširili začetni repertoar iger za novo konzolo. Če želite razvijati igre za mobilne platforme, si lahko...

5 komentarjev

Večina ljudi ima eno geslo

Slashdot - Podjetje BitDefender, znano tudi po istoimenskem protivirusnem programu, je izvedlo študijo o varnosti in raznolikosti gesel. Rezultati so žalostno pričakovani. Med več kot četrt milijona udeležencev raziskave jih je imelo več kot tri četrtine identično geslo za socialna omrežja (Facebook, Twitter, Orkut ...) in za elektronski predal.

Osebne podatke so zbrali z blogov, torrentskih datotek, spletnih orodij za sodelovanje in drugih virov, kjer trosimo osebne podatke ali pa jih je moč najti že zbrane. Od teh je bilo 43 odstotkov gesel objavljenih prek orodij za spletno sodelovanje, 21 odstotkov na blogih, 18 odstotkov na socialnih omrežjih in 10 odstotkov prek datotek torrent. Nadalje so odkrili, da je bilo od teh kompromitiranih uporabniških imen in gesel 87 odstotkov še vedno aktivnih. Žal v raziskavi ni podatkov, koliko gesel je identičnih tudi za elektronsko bančništvo, a predpostavimo lahko, da mnogo preveč.

44 komentarjev

Znan Intelov delovni načrt za SSD-je

PC Authority - Na internet je konec tedna pricurljal Intelov delovni načrt razvoja, proizvodnje in prodaje polprevodniških pogonov, po katerem si lahko obetamo pocenitve in večje kapacitete. Spomnimo, da sta Intel in Micron maja objavila prehod na 25 nm-tehnologijo izdelave NAND-čipov in obljubila razpolovitev cen. To se še ni zgodilo, a to ne pomeni, da sta podjetji lagali, saj pogonov z novimi čipi še ni na trgu.

Na shemi vidimo, da se bodo kapacitete Intelovih polprevodniških pogonov precej povečale. Trenutno družino X25-M bo še letos zamenjala nova družina s kodnim imenom Postville Refresh, katere člani bodo na voljo v kapacitetah 160, 300 in 600 GB. Zgrajeni bodo v novi 25 nm-tehnologiji (stari...

32 komentarjev

Oracle ubil OpenSolaris

Heise - Le nekaj mesecev po prevzemu Suna Oracle že lomasti. Te dni se je na spletu znašlo elektronsko sporočilo Solarisovim razvijalcem, v katerem jih obvešča o žalostnem koncu OpenSolarisa kot odprtega sistema. Oracle namreč želi iz Solarisa narediti velik poslovni operacijski sistem za svoje stranke, ki že uporabljajo njihove podatkovne baze. OpenSolaris tu zraven ne sodi.

Oracle trenutno zaposluje nove razvijalce Solarisa, medtem ko odprtokodni razvijalci OpenSolarisa ne bodo več prejemali izvorne kode med razvojem, marveč zgolj po večjih izdajah. Doslej je namreč skupnost imela dostop do tako imenovanih prekonočnih gradenj (night build), sedaj pa te prakse ne bo več. Še vedno bodo na voljo posodobitve pod CDDL (pod to licenco bo ostala...

47 komentarjev