»

www.udba.net

Slo-Tech - Današnja vroča slovenska internet novica je, da smo, kot kaže, doživeli prvo omejitev dostopa do kakšne spletne strani. Stran o kateri je govora je seveda www.udba.net. Na podlagi ustne odredbe inšpekterja za varstvo osebnih podatkov so namreč vsi slovenski ponudniki dostopa do interneta danes popoldne zaprli dostop do te strani. Takšne prepovedi seveda posegajo v svobodo govora, vendar pa je svobodo govora dopustno v nekaterih primerih tudi omejiti - na primer takrat, ko pride v konflikt z varstvom zasebnosti, ali ko ta pravica posega v druge človekove pravice. Po drugi strani pa so takšne prepovedi v današnjem globalnem internetu rahlo nesmiselne, saj jih je težko globalno uveljaviti. Dokaz za to je, da sem si jo kljub temu, da stran iz Slovenije ni dostopna, ravnokar ogledal. Pa se ne nahajam v tujini. Kako? Preprosto. Uporabil sem proxy. Internet je pač globalen, in temu se bo potrebno prilagoditi.

74 komentarjev

Test grafične katice 9600pro

9600pro

vir: Beyond 3D
Tom's Hardware - Kot vemo je podjetje ATI nedolgo nazaj napovedalo splavitev novih grafičnih kartic na čipu RV350. In ena od teh je tudi Radeon 9600pro. Na Tom's Hardware so si jo podrobneje ogledali:
  • GPU tiktaka pri 400 MHz, rami pri 300MHz (600MHz če upoštevamo DDR način)
  • ima 128MB spomina
  • izdelan je v 0,13 mikronski tehnologiji
  • prepustnost spomina je 9,6 GB/s
  • podpora tehnologiji SMOOTHVISION 2.1
  • ima 4 ceveovode
In kako se je obnesla? Oglejte si celoten test. Naj povem da je 9600pro slabši od 9500pro, kar je presenečenje, saj naj bi novejši izdelek v tem razredu bil tudi hitrejši od predhodne kartice. No v tem primeru temu ni tako, v tolažbo pa lahko povem, da je hitrejši od geForce 5600ultra, konkurenče nVidie.
Do podobnega oz....

15 komentarjev

Spet VIA

Tom's Hardware - VIA je zagotovo eno izmed najboljših proizvajalcev čipovij za matične plošče. V zadnjem času je na prestolu nVidia z nForce II čipovjem, a njeno prihodnost ogroža VIA s KT400a. Prišli so do zanimivih zaključkov, saj je plošča, temelječa na KT400a z DDR 400 pomnilnikom počasnejša kot KT400-osnovana plata z enakim tipom pomnilnika. Priljubljenost izdelka bo pa, se ve, stvar prihajajočih mesecev. Več o tem.

5 komentarjev

Creative Inspire 6.1 6700 & Megaworks 550 THX

Strah in trepet vseh sosedov :))

vir: Nordic Hardware
Nordic Hardware - Danes ljudje vse raje poslušamo prostorski zvok, če ne že zaradi drugega pa zaradi iger, kjer nam pomagajo pri orienaticiji ali pa gledanje DVDjev, kjer tako ozvočenje postane pravi užitek. Singapurski gigant Creative je na tem področju pravi mojster. Zadnje čase pa ga podjetje Logitech s svojimi izdelki dohiteva. Ko je bil izdan Audigy 2, je Creative istočasno na trg poslal 6.1 ozvočenje z oznako Inspire 6.1 6700. Po pričakovanjih, da bo ta model nadomestil Inspire 5.1 5700, smo se nekateri zelo ušteli.

Na Nordic Hardware so si pobliže ogledali v naslovu omenjena ozvočenja. Megaworks 550 THX so namenjeni tistim, ki bi radi čim bolj tresli svojo hiši in parali živce sosedom [:D]. Na testu so preverili kvaliteto zvoka, nekaj razmerij, ki jih ponujata ozvočenji, in jim...

1 komentar

Intel Xeon DP razkriti

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril novo družino procesorjev, Xeon DP. Najpomembnejše je, da procesorji ne bodo tekli pri 800 MHz-vodilu, temveč še vedno pri 667 MHz. Najprej lahko pričakujemo izid 3,06 GHz-inačice s 512 KB L2 in dvakrat več L3 predpomnilnika ter podporo HyperThreadingu. Cena ne bo pretirana -- 700 zelencev.

V zadnjem četrtletju pa lahko pričakujemo Nocona procesorje, ki bodo v bistvu strežniške izdaje Prescottov. Imeli bodo kar megabajt L2 predpomnilnika, prvi modeli pa bodo tiktakali pri 3,2 in 3,46 GHz.

Tretja novost, ki jo lahko pričakujemo šele prihodnje leto, bo novo dvoprocesorsko čipovje, poimenovano Lindenhurst. Podpiralo bo 667 MHz-vodilo, hitrejši pomnilnik, PCI Express in najhitrejše Nocona procesorje, ki bodo takrat tikatali tudi že pri 3,67 GHz. Več o tem.

2 komentarja

Predor pod Zidom

News.com - Kitajska komunistična oblast je zelo ponosna na Veliki kitajski požarni zid (firewall). Z njim naj bi obdržala (za ljudstvo) nezaželjene informacije zunaj. Tako naj bi Kitajci deskali po okleščenem Internetu, da se ne bi kdo preveč pohujšal. Sedaj pa so jim Američani v ta zid izvrtali luknjo. Klik!

35 komentarjev

Pijte Vino 3.0!

DesktopLinux.com - Podjetje TransGaming je izdalo WineX 3.0, ki omogoča igranje najpopularnejših iger in programov na najpopularnejšem operacijskem sistemu -- Linuxu [:D]. Nova različica prinaša nov, inovativni uporabniški vmesnik Point2Play, ki novim uporabnikom bistveno olajša soočanje z nastavitvami, bolj izkušenim uporabnikom pa ponuja več nadzora nad sistemom. TransGaming odslej ponuja 250 najpopularnejših iger za Linux, med katerimi so tudi EverQuest, Battlefield 1942, SimCity 4, Medal of Honor: Allied Assault in mnoge drugi. Na zdravje!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno igranje iger škoduje zdravju.

9 komentarjev

Crucial DDR333@412

Adrian's Rojak Pot - Danes se potrebe po vse hitrejših ram modulih, zaradi vse zahtevnejših iger in programov, večajo in večajo. Zato prihajajo na trg vse hitrejši pomnilniki. A vseeno nekaterim niso dovolj niti najnovejši, zato se lotijo navijanja le-teh. Na Adrian`s Rojak Pot so si ogledali trenutno sicer ne-najhitrejši pomnilnik, a vseeno zelo overclockabilen, podjetja Crucial, velikosti 256 MB. Modul deluje pri taktu 333 MHz. Odločili so se, da ga preizkusijo, kako daleč bo šel z navijanjem. Že rezultat brez višanja voltaže je odličen, kaj šele potem. Končni rezultat je bil 412 MHz DDR iz začetnih 333. Članek bo verjetno zanimiv vsem, ki želijo iz svojega pomnilnika iztisniti tisti zadnji megaherc, zato ga priporočam. Klik!

6 komentarjev

Izbrisani podatki iz pomnilniške kartice

Image Recall - Verjetno se vas večina še spomni, kaj smo včasih v DOS okolju uporabljali za povrnitev po nesreči izbrisanih podatkov. Kadar smo kakšne podatke izbrisali, so nam prišli na pomoč razni undelete programi, ki so nam povrnili podatke. Ker pa je danes na voljo vse več pomnilniških kartic (za mobilce, digitalne fotoaparate, ... ) kjer ti DOS-ovski programi za undelete seveda ne pridejo v poštev, mogoče ne bo odveč povedati, da obstajajo tudi programi za pomnilniške medije.

Ako se vam je kaj zalomilo, si lahko vunpotegnete™ program ImageRecall, ki vam bo povrnil podatke na vaši pomnilniški kartici. Zasede okoli 8 MB prostora, deluje pa v okolju Windows 9x/ME/NT4/2000 ter XP. Žal je na voljo le Lite verzija, ki deluje 30 dni, povrne pa vam 10 prvih slik iz pomnilniške kartice. Toda, hej, nekaj pa le je ... Za vse ostalo, Klik!

0 komentarjev