»

Slovenci ostali praznih rok na računalniški olimpiadi

Otvoritvena slovesnost IOI 2009

Slo-Tech - Danes se v bolgarskem Plovdivu končuje 21. mednarodna računalniška olimpiada, kjer je med 83 ekipami v konkurenci sodelovala tudi slovenska. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Vsak dan so morali rešiti štiri algoritemske naloge, tako da napišejo program v jeziku C, C++ ali Pascal. Tekmovalce so pričakali računalniki, na katerih je bil nameščen Ubuntu 8.04, prevajalniki gcc, g++ oz. Free Pascal, razhroščevalnika gdb in ddd ter dokumentacija STL.

Slovenska ekipa v sestavi Žiga Ham (ERSŠG Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad) se je tokrat vrnila praznih rok, saj se nihče izmed njih ni uvrstil med prvo...

20 komentarjev

Kitajci popustili

Vmesnik Zelenega jezu

vir: CNet
The Wall Street Journal - Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha niti na Kitajskem. Po negodovanju, ki je zoper kitajske namere o uvedbe obveznega programja za internetno cenzuro, ki so ga poimenovali Zeleni jez in bi ga sprva moral imeti vsak računalnik, so se omehčali tudi partijci. Kitajski minister za industrijo Li Yizhong je namreč priznal, da ne bodo zahtevali obvezne namestitve. Junija so to terjali od vseh proizvajalcev in prodajalcev računalnikov, a so rok vztrajno prelagali. Zadnja pozicija oblasti je, da naj program namestijo starši za zaščito svojega naraščaja, če se jim zdi to primerno. Uporaba v šolah in internetnih kavarnah naj bi ostala obvezna. Klik!

33 komentarjev

ATI s 384-bitnim vodilom?

Hardware-Infos - Po govoricah iz Azije naj bi ATI oz. AMD za prihajajoč DirectX 11 čip, RV870, pripravljal 384 bitno pomnilniško vodilo, podobno kot nVidiin čip G80. Že trenutno aktualen čip, RV770, je odvisen od dovolj velike prepustnosti pomnilnika, z napovedano podvojitvijo zmogljivosti pa tudi najhitrejši GDDR5 čipi ne bi potešili podatkovne lakote RV870. Z uporabo 1,25 GHz (efektivnih 5 GHz) GDDR5 čipov in 384 bitnega pomnilniškega vodila bi dosegli kar 240 GB/s prepustnosti, kar je dvakrat več, kot zmore RV770.

Širše vodilo je še toliko bolj resnično zaradi površine čipa, ki naj bi bila po drugih informacijah večja od 300 mm2, saj v manjšem RV770 za takšno vodilo enostavno ni prostora. Cena kartic, ki bodo po vsej verjetnosti v višjem zmogljivostnem razredu, še ni določena, njen razpon pa se giblje med 250 in 400 ameriškimi dolarji. Več podatkov bo javnost dobila 10. septembra, ko bo AMD pripravil prireditev pred izidom (t.i. paper launch).

26 komentarjev

HTC želi patentirati stylus

Skica patenta

vir: engadget
engadget - Velika prednost naprav, ki namesto rezistivnih zaslonov na dotik (dotik zaznajo s kontaktom dveh sicer ločenih plasti) uporabljajo kapacitativne (le-ti merijo spreminjanje naboja, ki ga povzroči dotik), je, da so zelo prijazne uporabi s prstom. Pri starejših napravah se je nemalokrat zgodilo, da je bila, sicer zaradi kombinacije neprijaznega vmesnika in rezistivnega zaslona, potrebna uporaba posebne palčke, t.i....

15 komentarjev

Obama bi spet dovolil rabo piškotkov

Washington Post - Od leta 2000 je v ZDA v veljavi določilo, ki zveznim agencijam prepoveduje uporabo sledilnih piškotkov in drugih tehnologij za profiliranje uporabnikov njihovih spletnih strani, če to ni nujno potrebno. Nova administracija pa si prizadeva to omejitev odpraviti. V ponedeljek se je izteklo dvotedensko obdobje, ko so zbirali pripombe javnosti na predlog, ki bi uporabo piškotkov spet dovolil.

Skupine za zaščito zasebnosti so ogorčene, saj naj bi vlada na tak način prišla do ogromne zbirke osebnih podatkov obiskovalcev vladnih strani. Hkrati se sprašujejo, ali se spremembe dogajajo pod pritiskom privatnih podjetjih, kot je Google. Electronic Privacy Information Center je namreč izbrskal pogodbo, ki jo je Google z neznano vladno agencijo sklenil 19. februarja, in podjetje izvzema iz omejitev. To pomeni, da vlada sicer ne sme zbirati podatkov, a ker je na spletno stran Bele hiše vgrajen YouTube, lahko Google spremlja podatke o uporabnikih, ki si ogledajo, denimo, predsedniške nagovore...

5 komentarjev

Skeniranje knjig v sekundah

Prototip na delu

vir: engadget
engadget - Popolna digitalna revolucija se, kljub vsem napovedim in napredkom v tehnologiji, še ni zgodila. Težavo predstavlja predvsem digitalizacija vseh literarnih knjig, ki so nastale še pred iznajdbo računalnika. Najlažji način je skeniranje, a trenutna tehnologija omogoča skeniranje le ene (oz. dveh) strani naenkrat, kar je pri nekaj tisočih knjigah, katerih strani se štejejo v stotinah, zelo zamudno opravilo.

A japonskim raziskovalcem iz Ishikawa Komuro Laboratorija s Tokijske Univerze bo ta postopek očitno uspelo pohitriti. Njihov prototipni...

1 komentar

Lenovo odpoklical baterije Thinkpadov

Slo-Tech - Lenovo ima očitno težave z nekaterimi baterijami, ki jih uporabljajo v Thinkpad R60, R61, T60, T61, X60 in X61. Brez skrbi, težava ne ogroža varnosti uporabnikov (torej eksplozij ne bo), saj le-ta tiči drugje. Ko uporabniki prenosnik želijo napolniti, baterija javi, da je poškodovana oz. da se je ne da napolniti.

Vpoklic se je zgodil potiho (uradne izjave na njihovi strani ni), a za prenos je na voljo program, ki preveri stanje baterije in uporabnikom pove, če je le-ta primerna za zamenjavo. Težava naj bi se nahajala v celicah baterije in ne v kontrolnem vezju, kar pomeni, da so tajvanski sestavljalci baterij na varnem, saj so celice izdelane drugje.

O nadaljnjih informacijah poročamo.

0 komentarjev

Desetletje odprtokodnih IPO-jev

Gibanje delnic Red Hata

CNet - Podjetje Red Hat, ki je poznano po delu na področju odprte kode, je bilo sicer ustanovljeno leta 1993. Nato je pred desetimi leti avgusta 1999 izvedlo javno prodajo delnic (IPO - initial public offering), ki je fantastično uspela. Tri milijone delnic podjetja so takrat ponudili po 14 dolarjev, prvi dan trgovanja pa se je tečaj povzpel do 52 dolarjev. Kasneje so izvedli še eno dokapitalizacijo, ko so februarja 2000 ponudili še štiri milijone delnic po 95 dolarjev. To je bilo tik pred pokom dot-com balona, kasneje pa so se delnice pocenile pod štiri dolarje - danes so vredne okrog 21 dolarjev (pozor, vmes so doživele razcep 2:1).Red Hatu je uspelo, znali so zaslužiti, prilagodili so prihodu širokopasovnega interneta, ki je pomenil drugačen način...

5 komentarjev