»

Napaka v alkotestu

Schneier.com - V sodnem postopku proti državi, kjer se pritožujejo nad izidom testa alkoholiziranosti, je tožilec dosegel, da so na ogled dobili izvorno kodo alkotesta Draeger Alcotest 7110 MKIII-C. Proizvajalec se je sprva branil, da je koda odlična, razkritje le-te pa bi škodovalo njihovemu poslu (slednje se je izkazalo za resnično). Pridobljeno kodo je tožilec predal družbi Base One Technologies, ki jo je dodobra pregledala in našla nekaj zanimivh protez pri pisanju le-te. Izredno slaba struktura same kode, ki je posledica postopnega razvoja, žal ni edina težava, saj je polna potencialnih napak (bilo naj bi jih kar 19.400), samozaznavanje napak pa je obupno slabo, saj mora biti npr. pretok zraka previsok vsaj 32-krat zapored, da napako sploh javi.

Zaznava vsebnost alkohola v zraku je zmožna 4096 različnih vrednosti, koda pa to deli z 256, tako da ima končni rezultat le 16 različnih vrednosti, kar je seveda le del prvotne točnosti. Izredno čudno pa je tudi računanje povprečja različnih...

69 komentarjev

Larrabee načrtovan za 2010

bit-tech.net - Na pred kratkim predstavljenim grafičnem inštitutu, ki ga podpirata Intel in Univerza Saarland, je Justin Rattner, tehnični direktor Intela, pokazal prve slike jedra Larrabee. S slike sodeč dotično jedro sestavlja 32 manjših jeder (posebnost arhitekture Larrabeeja), 32 vektorskih procesnih enot in osem teksturnih kvadrantov. Po besedah bit-techa je še nekaj nedefiniranih predelov, za katere pa Intel ne želi razkriti več informacij. Po kontaktiranju so dejali le, da to ni nujno končna različica jedra Larrabee, ki je trenutno v delu v njihovih laboratorijih, projekt pa je popolnoma zdrav. Žal je načrtovan izid premaknjen...

32 komentarjev

Japonska vlada zaenkrat brez superračunalnika

TG Daily - Finančna kriza očitno ne pozna meja, saj je udarila tudi po že zastavljenih državnih projektih. Japonska vlada je načrtovala izgradnjo povsem novega superračunalnika, a je zaradi pomanjkanja denarja prišlo do težav ne pri naročniku, temveč pri proizvajalcih. Sodelovanju sta se odpovedala tako NEC kot Hitachi, a na srečo to ne pomeni, da katerikoli od njiju zapušča trg superačunalnikov.

Poteza je presenetljiva iz dveh razlogov. 115 milijard jenov (880 milijonov €) za projekt je bilo zagotovljenih, partnerja pa sta odstopila kljub že začeti izgradnji superračunalnika. Slednji naj bi začel obratovati že naslednje leto, a se je Riken, inštitut za naravoslovne raziskave in naročnik superračunalnika, odločil začeti s praznim listom papirja.

2 komentarja

Intel in Nokia sodelujeta pri projektu za Linux

bit-tech.net - S precej zanimivo potezo sta se odločila sodelovati mobilni giggant Nokia ter gigant izdelave mikročipov, Intel, sodelujeta pa pri projektu vgradnje komunikacijskih zmožnosti v Linux. Z izdelavo programskega vmesnika bi bilo enostavno izdelati aplikacije, ki bi omogočale pošiljanje tekstovnih sporočil ter glasovno in/ali video telefonijo.

oFono je sicer prvenstveno namenjen vključevanju v Linux operacijska sistema obeh sponzorjev, Nokie (Maemo, ki temelji na Linuxu, uporabljajo v internetnih tabletih, vmesnik pa nakazuje zmožnost običajne mobilne telekomunikacije, saj slednje manjka modeloma N800 in N810) in Intela (Moblin, s katerim morda ciljajo na z Atomom opremljnene telekomunikacijske naprave), a ker bo celoten projekt odprt, omejitev pri uporabi telekomunikacijskih zmožnosti na praktično katerikoli napravi ni.

Še ena zmaga odprtokodne skupnosti v mobilnem svetu.

4 komentarji

Mozilla Slovenija se predstavi

Mozilla Slovenija

Slo-Tech - Kljub temu da je Firefox že nekaj časa najbolj priljubljen brskalnik v Sloveniji, pri nas kar nekaj let nismo imeli osrednjega spletišča skupnosti uporabnikov, ustvarjalcev in ljubiteljev Mozille. No, vsaj posodobljenega ne. K sreči je ta čas minil, zato odslej ne bo več dileme, kje poiskati najnovejši Firefox v slovenščini in kje prebrati sveže novice iz sveta Mozille v maternem jeziku. Mozilla Slovenija z današnjim dnem začenja tudi akcijo zbiranja predlogov za izboljšave Firefoxa. Prvih 100 opisov, skic, fotografij, videoposnetkov, delujočih rešitev ali predlogov v drugi obliki bo nagrajenih z majico z motivom Firefoxa.

12 komentarjev

Ebay dobil tožbo v Franciji

CNet - V Franciji se je od leta 2007 vlekel sodni postopek zoper Ebay, ki so ga sprožili L'Oreal in podobna podjetja z luskuznimi znamkami. Glavna obtožba se je nanašala na prodajo ponarejenih izdelkov s slovečimi imeni, ki se preprodajajo na Ebayu. Tožniki so trdili, da Ebay ne stori dovolj, da bi zaustavil prodajo ponaredkov, in zahtevali odškodnino v višini 4,8 milijona dolarjev.

Ebay je ves čas poudarjal, da sodeluje s podjetji in na njihovo zahtevo odstranjuje problematične oglase, ne bo pa igral policaja, ki bi samoiniciativno iskal sumljive oglase. Francoski sodnik je razsodil, da Ebay izpolnjuje zakonske obveze, in sprtima stranema dejal, naj se dogovorita, kako bi lahko bolje sodelovali, ter se ponovno oglasita na sodišču konec meseca. Že lani je podoben primer v ZDA izgubil Tiffany, ki je prav tako zahteval, da Ebay sam briše oglase s ponaredki.

2 komentarja

Evropa uspešno izstrelila Herschla in Plancka

vir: BBC
BBC - Včeraj nekaj po petnajsti uri po srednjeevropskem poletnem času je Evropska vesoljska agencija (ESA) z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani uspešno izstrelila teleskopa Herschel in Planck. V orbito ju je ponesla raketa Ariane 5. Teleskopa sta skupaj s celotnim programom stala 1,9 milijarde evrov, tako da gre za najdražji tovor, ki ga je kdaj koli ponesla v vesolje ena sama evropska raketa.

Prihodnja dva ali tri mesece bosta teleskopa potovala na svoji mesti, ki sta v orbiti, oddaljeni 1,5 milijona kilometrov od Zemlje. Herschel je pravi velikan, saj meri premer njegovega glavnega zrcala 3,5 metra, ker je celo več od Hubblovega. Tako ogromen instrument bi tehtal mnogo preveč, zato so razvijalci njegovo težo zvito zmanjšali na 350 kg z gradnjo iz...

21 komentarjev

Toshibin prenosnik s polterabajtnim SSD-jem

The Register - Toshiba je začela prodajati svoj nov prenosnik Dynabook SS RX2 WAJ, ki ga oglašujejo kot prvi prenosni računalnik, ki ima vgrajen polterabajtni SSD. V njegovem drobovju najdemo še procesor Intel Core 2 Duo SU9400 z 1,4 GHz, 3 GB pomnilnika DDR2 pri 667 MHz, povezljivost 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR in gigabitni ethernet. Zaslon ima diagonalo v izmeri 12,1 palca in prikaže največ 1280 x 800 točk, krmili pa ga grafika Intel GMA 4500MHD. Celoten paket vključuje še omenjeni SSD, ki piše s 180 MB/s in bere z 230MB/s, tehta pa 1,1 kg. Prenosnik je za zdaj dobavljiv le na Japonskem in stane 3000 evrov oz. 250...

31 komentarjev

Sony z ogromnim minusom

CNet - Uresničile so se zgodnje napovedi, da naj bi Sony letos prvič po dolgih letih zabeležil izgubo. Prvič po štirinajstih letih so končali z izgubo in to z zajetno v višini 1,72 milijarde dolarjev za zadnje četrtletje fiskalnega leta. Ta se je zažrla tudi v celoletni rezultat, tako da so na letni osnovi kljub nekaterim pozitivnim kvartalom pridelali milijardo dolarjev izgube, medtem ko so imeli v enakem obdobju leto prej skoraj štiri milijarde dolarjev dobička. Krivci za slab rezultat so mnenju vodstva slabša prodaja, ostrejša konkurenca, močnejši jen, ki slabi izvoz, in mizerija japonske borze.

Zaradi slabih rezultatov bo Sony primoran krčiti stroške. Na Japonskem nameravajo zapreti tri obrate, nekaj tudi v tujini, tako da bo število njihovih tovarn upadlo s 57 na 49. Število zaposlenih kanijo zmanjšati za 8000, pri čemer bodo poskušali čim več ljudi upokojiti. Skupno naj bi tako v prihodnjem letu privarčevali 3 milijarde dolarjev. Kljub temu tudi za letošnje leto pričakujejo...

5 komentarjev