»

Padec cen Opteronov

Hartware.net - Po tem ko je Intel pred nekaj dnevi najavil prihod dveh novih procesorjev in padec cen starih, se je za podoben korak odločil tudi AMD. Le-ta je v začetku tega tedna najavil prihod dveh novih Opteronov z oznakama Opteron 275 HE in Opteron 875 HE ( oba 2.2 GHz in le 55W porabe). Obenem so najavli padec cen obstoječim Opteronom. V segmentu procesorjev namenjenih enoprocesorskim delovnim postajam (serija 100) bo cena padla le dvojedrnemu Opteronu 180 in enojedrnemu Opteronu 152, oba se bosta pocenila za 20 odstotkov in bosta stala 637 ameriških dolarjev.

Precej večja pocenitev čaka na procesorje serije 200, kjer bo cena padla večini članov serije, najbolj pa Opteronu 265, ki se bo pocenil za kar 54 odstotkov in bo po novem stal 316 ameriških dolarjev. Za več kot 40 odstotkov se bodo pocenili tudi dvojedrni Opteroni serije 800, najbolj bo cena padla Opteronu 865 HE in Opteronu 875, ki bosta cenejša za 46 odstotkov in bosta stala 1165 ameriških dolarjev. Vse cene veljajo za 1000...

19 komentarjev

Britanska vlada želi stranska vrata v Visto

BBC - BBC poroča o zaskrbljenosti profesorja Rossa Andersona z univerze v Cambridegu glede težav, ki bi jih represivnim organom in drugim državnim agencijam lahko prinesel prihajajoči operacijski sistem Windows Vista. Ta naj bi razširil uporabo enkripcije, ki je v Visti sicer primarno namenjena uveljavljanju Trusted Computing-a zaradi varovanja avtorskih vsebin ter zaščite uporabnika pred zlonamerno kodo.

Anderson je tako pozval britansko vlado, da sprejme ukrepe za zagotovitev stranskih vrat, ki naj bi omogočala dostop do kriptiranih vsebin na osebnem računalniku, ne da bi bilo potrebno poznati geslo. Osumljenci kaznivih dejanj, ki uporabljajo enkripcijo podatkov naj bi že danes v svojo obrambo navajali, "da so pozabili geslo". Z razširjeno uporabo enkripcije vsebin na trdem disku naj bi to preiskovalcem predstavljalo resen problem.

"Ministrstvo za notranje zadeve bi se moralo pogovarjati z Microsoftom že sedaj in ne šele tedaj, ko bo sistem na voljo", je dejal zaskrbljeni profesor....

62 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev

Mobilni telefoni dovolj za vdor v RFID

EETimes - Adi Shamir, raziskovalec na izraelskem Weizmann Institute of Science in eden izmed izumiteljev enkripcijskega algoritma RSA (Rivest, Shamir, Adleman), ki ga uporablja program PGP, je razkril veliko varnostno pomanjkljivost čipov RFID, poroča EETimes.

Shamir je z usmerjeno anteno in digitalnim osciloskopom spremljal porabo energije čipov RFID. Vzorci porabie energije so razkrili, kdaj je čip sprejme pravilno in kdaj nepravilno geslo. Ko namreč čip sprejema nepravilno geslo, porabi večjo količino energije saj v RAM pošlje sporočilo, da naj se zanemari preostali del znakov v nizu za geslo.

Shamir je analizo opravil na sicer neimenovani, a največji blagovni znamki čipov RFID. Razloge za katastrofalno varnost vidi izraelski strokovnjak v veliki cenenosti čipov RFID, ki proizvajalce sili k temu, da povsem zanemarjajo varnostne vidike. Po njegovem mmenju bi bilo mogoče RFID čipe napasti z elektroniko, ki jo vsebuje običajen mobilni telefon.

5 komentarjev

Prihaja Radeon X1800 GTO

Slo-Tech - Po informacijah iz ATI-jevih logov, naj bi v začetku marca predstavil grafično kartico X1800GTO. Kljub oznaki X1800 bo, kartica temeljila na novem grafičnem čipu R590, ki je v osnovi podoben R580 (jedru kartic serije X1900) le da ima deaktivirane nekatere funkcije. Število cevovodov in frekvence jedra ter pomnilnika še niso poznane, znano pa je, da bo imela 256MB pomnilnika. Predvidena cena grafičnih kartic X1800 GTO je 279 ameriških dolarjev.

Poslanstvo nove kartice bo zapolniti zmogljivostno in cenovno vrzel med X1600XT in X1800XL. Oznako GTO je podedovala po predhodniku, X800 GTO, ki je kljub oznaki X800 imel jedro serije X850 (R480), in se je z enostavnim postopkom lahko spremenila (softmod) v X850. Pri X1800 GTO softmod ne bo mogoč, saj je R590 samostojen grafični čip, ki ni povsem enak R580. Nekaj podobnega kot pri GeForce 6800 GS, za PCIe vodilo.

Izvorna novica na DailyTech: klik!

6 komentarjev

Vse najboljše, ENIAC

News.com - Februarja praznuje šestdesetletnico en prvih elektronskih digitalnih računalnikov, ENIAC. Računalnik se je uporabljal do leta 1955, predvsem za potrebe vojske, saj je med drugim opravljal izračune, potrebne za izdelavo vodikove bombe.

ENIAC je bil pravi monstrum, tehtal je namreč 27 ton ter zavzemal 167 m2. Med drugim ga je sestavljajo 17.468 elektronk, 7.200 didod, 1.500 relejev, 70.000 uporov in 10.000 kondenzatorjev. Poraba? Malenkostna, le 150 kW električnega toka. Podatke se je vnašalo s posebnimi luknjanimi karticami. Opravil je lahko takrat revolucionarnih 5.000 preprostih računskih operacij na sekundo. Za računanje je...

42 komentarjev