»

Podpora Windows XP Home podaljšana

Microsoft - Kljub nekaterim napovedim oziroma opozorilom o tem, da bo Microsoft že v prvi polovici leta 2007 Windows XP Home poslal na odpad, so si v Redmondu, kot že večkrat prej, premislili. Odločili so se, da bodo tekočo podporo podaljšali in z njo prenehali šele 2 leti po izidu Windows Vista, tako kot so prvotno nameravali storiti le s profesionalno inačico Oken XP. Če ne verjamete nam, se prepričajte sami.

31 komentarjev

SloPot 1.1

Slo-Tech - SloPot je slovenski CMS, namenjen neizkušenim uporabnikom, ki temelji na kombinaciji PHP in MySQL. Izdan je pod licenco GPL, včeraj pa je ponovno izšel pod zaporedno številko 1.1. Nova različica ponuja uporabnikom novosti, kot so možnost menjave stila in avtomatično pomanjševanje slik ob dodajanju v galerijo, več o njej pa lahko preberete na uradnem forumu projekta - slopot.slocom.com. Na voljo je tudi preizkusna verzija, ki ne omogoča dostopa do administrativnega modula.

19 komentarjev

Audiofilstvo izumira?

TweakNews.net - Adrian North z Leicesterske univerze je pred kratkim objavil rezultate nedavne raziskave britanskih znanstvenikov, v kateri so 2 tedna nadzirali navade 346 osebkov. Po njegovih navedbah naj bi sedanji, t.i. iPod generaciji, glasba bila preveč dostopna in je posledično ne cenijo kot nekoč. Še slabše, jemlje se jo za samoumevno, kar bi znalo imeti velik vpliv tudi na njeno prodajo. Jadran in njegova ekipa so prišli do rezultatov, podobnih tistim, ki sem jih omenil v novici P2P, Sony in demografska bomba.

Razumem poanto - tehnologija omogoča, da je glasba lahko vedno prisotna, s tem izgublja na svoji globlji vrednosti, ki jo je imela za človeka skozi stoletja razvoja družbe. Hkrati opažam tudi svojo lasten malomaren odnos do glasbe. Toda ali ni nemara vzrok tega tudi popolnoma drugačen tempo življenja?

Da si lahko z MP3 predvajalniki resno poškodujemo sluh, se mi ne zdi preveč čudno, na to so opozarjali že v času Walkmanov, podobno so Woody Allenovo generacijo opozarjali, da...

34 komentarjev

Spletne urice: Merjenje obiskanosti spletnih strani

Slo-Tech - V sredo 18. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Gašperja Korena z naslovom Merjenje obiskanosti spletnih strani.

Radovednost ponosnih lastnikov prvih spletnih prestavitev se je s pojavom spletnega oglaševanja sprevrgla v pravo bitko za obiskovalce. Kljub temu, da so internet zaradi njegovega tehnološkega ozadja večkrat omenjali kot enega izmed najbolj merljivih medijev, se vedno znova pojavlja vprašanje ali lahko in v kakšni meri je sploh mogoče iz analize 'tehničnih', kvantitativnih podatkov sklepati na dejanske obiskovalce? Kako je mogoče da medij sam sebi meri doseg? In zakaj še vedno merimo spletno obiskanost tudi s pomočjo anketiranja?

Sprehodili se bomo čez osnove tehničnih, anketnih in kombiniranih pristopov k štetju števila obiskovalcev na spletnih straneh in si ogledali nekaj izsledkov zadnjih raziskav v slovenskem spletnem prostoru.

Gašper Koren je občasni sodelavec projekta RIS - Raba interneta v Sloveniji.

3 komentarji

Skupni imenovalec podjetij Sony ter Symantec: rootkit

Google News - Mark Russinovich nam je znan po odkritju rootkita na Sony-jevih zgoščenkah. Vendar Mark ne počiva. Tokrat je Mark s pomočjo F-Secure ekipe pod drobnogled vzel Symantecov produkt Norton Systemworks. Na žalost, oziroma presenečenje (glede na to, da SystemWorks "skrbi" za gladko delovanje sistema), se tudi v tej zbirki programov skriva rootkit.

V direktoriju, ki se skriva s pomočjo rootkita, so ključne datoteke NProtect sistema in so zelo neprimerne za brisanje ali spreminjanje s strani uporabnika. Namen Symanteca, da je ta direktorij skril pred uporabnikom, je sicer dober, ampak je problem drugje. Poleg uporabnika tudi antivirusni programi tega skritega dela datotečnega sistema ne vidijo. Pisci virusov in ostale internetne nesnage ne spijo in lahko to lastnost zlahka izkoristijo za svoje zle namene. Trenutno je to samo teoretično, vendar pisci virusov niso dolgo čakali po odkritju Sony-jevega rootkita. Sicer pa je Symantec že pripravil nadgraditev, ki odstrani oznako "Top...

15 komentarjev