» »

P2P, Sony in demografska bomba

P2P, Sony in demografska bomba

BBC - Še ena od P2P legend je prestopila na stran zakona. Sherman Networks, drugače bolj poznani kot lastniki P2P programa Kazaa, so se zavezali, da bodo svojemu programju dodali anti-piratsko zaščito. Bolje tuliti z volkovi, kot proti njim.

Navkljub vsem moram zadnjih tednov se je Sonyju uspele še malce bolj umazati. Bussines week je v svojem članku namreč sporočil, da je Sony BMG bil opozorjen s strani F- Secure glede nevarnosti rootkit zaščite, a ni uspel na tem področju narediti ničesar. Posledice poznamo, a glede na navedbe naslednjega odstavka novice, ki jo pravkar berete, je ponesrečen poizkus uvedbe zaščite BMG morda nekoliko bolj razumljiv.

Pred kratkim je bla zaključena letošnja anketa med evropskimi kupci glasbe, njeni rezultati pa napovedujejo skrb vzbujajoče stanje za glasbeno industrijo. Že nekaj let lahko mlajše generacije uporabnikov ilegalno, a brezplačno prenašajo poljubne medijske vsebine na svoje računalnike. Skoraj polovica mladih (do 24 let) ni več pripravljena plačati za glasbeni album in ga raje skopira, kot kupi. Digitalna mladina tako predstavlja tiktakajočo demografsko bomobo, ki bo eksplodirala v obraz glasbenih koncernov. Seveda imajo pri vsem skupaj kar nekaj masti na glavi tudi sami koncerni, ki na možnosti novih tehnologij sploh niso odreagirali (če pa že so, so tožili Napster ter ga z obrobnega programa spremenili v globalno uspešnico kratkega roka). Pri vsem skupaj je nerazumljiva tudi politika prodajanja multimedijskih vsebin na različnih medijih za različno ceno. Čeprav je izdelava zgoščenk cenejša in enostavnejša, je cena za kasete nižja.

Ugotovitve ankete hodijo nekoliko navzkriž s trditvami Johna C. Dvoraka, ki že dalj časa trdi, da je glasbena industrija imela največje dobičke prav v času Napsterja, ko so ljudje na ta način spoznali veliko nove glasbe. Pri tem se je v nas zbudil prastari "hrčkov nagon", da smo zadeve kupovali in jih posedovali v fizični obliki. Sam trdim, da bi se morali koncerni prilagoditi tudi lokalno. Nemogoče je zahtevati enako vsoto za določen album v razvitem in nerazvitem delu sveta. Kot mersko enoto predlagam ceno kino vstopnice, kar je nekako v skladu z BigMac indeksom, ki ga marsikje uporabljajo. Mimogrede - McDonaldsu v Evropi škripa, pa ne, da je tudi za to kriv P2P?

15 komentarjev

KoKi ::

Nemogoče je zahtevati enako vsoto za določen album v razvitem in nerazvitem delu sveta. Kot mersko enoto predlagam ceno kino vstopnice, kar je nekako v skladu z BigMac indeksom, ki ga marsikje uporabljajo.
to ni tak enostavno. kina ne mores kr tak na hrbet vrect, pa gremo cez mejo. cd lahko.
# hackable

Romčy ::

Svaka čast mladini.Dokler bodo cene tako ODERUŠKE kot so jih tudi sam ne mislim kupovat. Če bi šel denar izvajalcu bi plačal tudi toliko, ampak vemo kam gre denar, v večini. Nekateri so tako pametni da so začeli svojo avtorsko glasbo prodajat po netu, kar je edino pametno. Mogoče bo zalozbam nekoč kapnilo da tako ne gre, ampak dvomim.

Kami ::

Nič novega mam občutek, da bo še kar nekaj časa tak.

Keep up the good work 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kami ()

Luka Percic ::

>"Mimogrede - McDonaldsu v Evropi škripa, pa ne, da je tudi za to kriv P2P?"

Pada ne omenjamo Busha pa globalnega segrevanja,pa guantanamo....


Odrasti že Stepni Volk!
V dobro sebe in nas.

Čisto v redu novico moraš pokvarit z svojimi čustvenimi izpadi.

Jernej L ::

pri takšnih cenah in tako nizki kvaliteti itak nobeden pri nas več ne bo kupoval glasbe, pa še to: sploh niso povsod dostopni legalni servisi za download glasbe, če pa so je pa muzka tako z-DRM-ana da nimaš nič od nje da bi ko kopiral na mobitel ali pa mp3 player..

M.B. ::

Jaz legalno ne morem kupiti glasbe vsaj ne da bi vedel. Razen če mi sofinancirajo nakup Windowsow in IEja in prenosnega predvajalnik glasbe ki podpira WMA.

www.za**bavaj.se lahko uporabljajo samo Win uporabniki. Itunes še ni v sloveniji. Ritem. com pa nima velike izbire.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

BuDi79 ::

Sherman Networks da so AVTORJI programa Kazaa ? Lastniki ja, avtorji ne...

Matek ::

Odrasti že Stepni Volk! V dobro sebe in nas. Čisto v redu novico moraš pokvarit z svojimi čustvenimi izpadi.

Kot smo povedali že nekajkrat, tekst v italicsih je namenjen svobodi pisca novice in se ga popravlja samo pravopisno in slovnično, vsebinsko pa nikoli, zato tudi ne garantiramo, da vsebuje objektivna dejstva. Če te zanimajo goli podatki, preberi ne-poševen tekst, komentar pisuna pa ignoriraj.

Sicer pa je moje osebno mnenje, da so podobne novice s kolumnističnim pridihom dobrodošle med vsakodnevnimi suhoparnimi, ki so zgolj prevedene z večjih strani in samo navajajo dejstva.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

roscha ::

M.B.
Ti ega ne zastopiš. Enostavno MORAŠ kupiti Winjajc, ker scati proti vetru ne gre (komentar enga ITjevca pred par dnevi ko sem pluval M$):D Pozabi alternative pripravi se na DRM in podobne neumnosti..

OK konec zajebancije.
Tudi če bi pod Linux-om, ki je moj OS lahko kupil glasbo, je ne bi, dokler je dražja kot 1 CENT komad. Simbolična cena za vzdrževanje strežnika etc... VEČ NE DAM, ker:



je ponudba zripane glasbe na "zaresnih" FTPjih taka da, je niti z 10/xMb ne uspeš vse pocuzat, ker ti enostavno po parih dneh zmanjka diska. 10GB+ novih mp3-jev dnevno je vseeno malo preveč za normalne ljudi, ane?
Ampak se dobi, jebiga....

Jst ::

Typo:

> Digitalna mladina tako predstavlja tiktakajočo demografsko bomobo, ki bo eksplodirala v obraz glasbenih koncernov.

Looooooka ::

mcdonaldsu skripa'?!?!
o baddd to mormo resit.
ce ne bomo vsi mogl kebab jest pa vodo pit.teh horror.

kar se tice muzke....bi bil bl logicn razlog za upad nakupov mogoce to....DA MUZKA KI JO PROBAVARJO PRODAT SMRDI.
Prezveceni posiljeni komadi,ki jih v bistvu nihce noce poslusat ampak jih Sony s podkupovanjem postaj in MTV smrdljivci pac forsira do te mere da drugi glasbeniki,ki clo majo talent(oz ce ga majo isto kot Sonyjevi izbranci saj vztrajajo pr svojem stilu) sploh ne pridejo na radio kaj sele da bi jih kdo na netu prek napsterja odkril.

Tko da hvala bogu za tistih par strani,ki clo omogocajo download take muzke.Odkar ni napsterja se men osebno zdi da smo obsojeni na "i will love you forever" "i hate you" "i can do it all by myself" "baby baby why why" jokaste pop komade in se fake "rock&roll" "punk "boyband skupine,ki majo vec skupnega z najstnicami na coca coli kokr rockerji na koki.

Se ne bi cudu ce bojo v DRM nakonc vkljucil se kksno Forced Sony Downloadable Content "zascito",ki te bo vsako jutro zbudila s frisno downloadanim Backstreet boys komadom in ti avtomaticno zaracunala davek na izmisljeni izgubi profita zaradi internet kopiranja.

Sploh pa po keri logiki Sony vsakega smrkavca,ki downloada muzko avtomaticno v izgubo zapise.A resno misljo da bojo otroc ves denar za CDje zmetal,ko jih mogoce sam en CD zanima?
Casi Beatlesov in sparanja za Gramofone in gramofonske plosce so pac mimo.
Cheap ass AIWA music playerji in komadi za downloadanje po 1$ so prihodnost.Skoda,da ti glasbeni mogotci tega se zmer nocjo sprejet.(naj rajs posnemajo Davida Bowia in ostale)

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Aiwa je v lasti Sonya :)

Drugače pa dobra poanta monopolizacije tržišča, ter posledična vprašanja, ki se iz tega porajajo...

In kot sem omenil že v drugi novici na to temo, Metallici je uspelo samo zaradi "pobeglih" demo tapeov. Ko so končno izdali ploščo, so imeli že veliko zalogo fanov, ki so jih spoznali preko kopij omenjenega traku. Poglejte si MTVjev dokumentarec.

Se pa poraja vprašanje ali je zunaj glasbenik/ca ali skupina, ki ji je uspelo zgolj in samo z distribucijo preko interneta? Ve kdo?

Mene so tako v nakup CDja prepričali domači kolektiv: Olivija

OK. Za Princa in U2 vem, da nimajo nič proti, če jih downloadaš ( KLIK), samo ti so uspeli še "klasično".

Zgodovina sprememb…

_n00b_ ::

Že nekaj let lahko mlajše generacije uporabnikov ilegalno, a brezplačno prenašajo poljubne medijske vsebine na svoje računalnike.

Moj 60 GB disk je poln, mogoc bomo kupli novega, ampak ne vem ce je kaj legalnega na njem, kar vkljucuje tudi windowse (Niso kupljeni >:D).

Hvala eMule :D

Bakunin ::

B-D_ ::

Kazaa je itaq že dolgo časa na udaru, njeni fajli pa so okuženi s piskanjem oz. nasmeteni s fejki... skratka: kdo sploh še uporablja kazo? :P

Bottom line: korporacije, cuzajte luleka, niti pet posto nimate pojma s čim se zares muzko dol vleče ker ste 3 leta za cajtom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vpliv P2P precenjen

Oddelek: Novice / Ostale najave
275777 (4258) gruntfürmich
»

Metallica klonila, Sony brez DRM-ja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
244411 (3169) marvin42
»

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
134207 (3214) matjash
»

P2P, Sony in demografska bomba

Oddelek: Novice / Ostale najave
154074 (3513) B-D_
»

1M prodanih videov preko iTunes

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
83728 (3234) Stepni Volk

Več podobnih tem