»

Kmalu cenejši RDRAM?

The Register - Samsung je objavil, da bo kmalu začel proizvajati RAMBUS RAM z 0.17 mikronsko tehnologijo, kar posledično pomeni manjše jedro in tako tudi nižjo ceno, pa še pri višjih hitrostih bo lahko deloval - do 1 Ghz. Lepo slišat, da se bo tudi RAMBUS pocenil, ampak ali se ga splača kupiti glede na to, da je DDR za zdaj boljši?

0 komentarjev

Obvestilo

Jaz - Zaradi še vedno visokega števila neaktiviranih accountov vas ponovno obveščam, da bodo vsi jutri ob 20:00 neaktivni accounti BRISANI. Če je razlog vaše neaktivacije accounta kakšnakoli napaka mi to prosim sporočite. V e-mail vpišite: uporabniško ime, e-mail, razlog (kaj vam ne dela).

0 komentarjev

Thermaltakov Twin Cooler

Overclockers.com.au - Slikice novega super-skrivnega Thermaltakovega/Titanovega Twin Coolerja smo na Slo-Techu objavili že nekaj časa nazaj, sedaj pa so jih dobili tudi drugje po svetu. Na Overclockers.com.au so takoj sestavili predogled tega hladilnika, v katerem pa ni ničesar drugega, kot tri slikice. To je povsem razumljivo, saj še ni nobenih dodatnih informacij o tem SocketA procesorjem namenjenem čudesu, razen tega, da bo uporabljalo dva 50mm ventilatorja pri 3200rpm in da naj bi bila neslišna.

14 komentarjev

Celeron 766 @ Sharky Extreme

Sharky Extreme - Kot je TESKAn že poročal, je Intel danes najavil dva nova procesorja družine Celeron, 733 in 766MHz model. Eden izmed prvih ( če ne prvi ) testov močnejšega bratca si lahko ogledate na Sharky Extremu. Naj vas opozorim le, da oba procesorja še vedno uporabljata 66MHz vodilo, kar ju dela hudo nekonkurenčna in nezanimiva. V tem trenutku je boljša izbira zagotovo kakšen Duronček.

6 komentarjev

Cyrix 4

VIA Hardware - VIA je nedavno obljubila, da bodo njihovi procesorji do drugega četrtletja dosegli 1.2GHz hitrosti, danes pa so se pojavile prve konkretne informacije o C5X jedru, osnovi za prihajajoči Cyrix 4 čip, ki naj bi te obljubje izpolnil.Če se ob imenu Cyrix takoj začnete zmrdovati in pomislite na neuspeli Cyrix III, potem naj vas pomirim. Novo jedro bo razvito popolnoma na novo in podobnosti s starim procesorjem skoraj ni. Jedro bo razvito v 0.15 mikronski tehnologiji s tradicionalno malim jedrom ( 52 kvadratna mm ) in majhno porabo energije. Cevovod procesorja bo podaljšan na 17 enot, 3D Now! tehnologijo pa bo zamenjal SSE. Tudi velikost L1 predpomnilnika ne razočara, po prvih napovedih naj bi ga bilo zajetnih 128KB. Če vse to združimo z VIAino nizko ceno, dobimo precej privlačen procesor. Bomo videli, medtem pa tukaj najdete več informacij.

4 komentarji

Tudi AMD na 0.13 mikronski tehnologiji

CNet - Potem, ko je Intel vse stavil na izid 0.13 mikronskega Pentiuma4 ( NorthWooda ) v začetku 2002, je AMD galantno odgovoril z najavo dveh novih procesorjev, Thoroughbreda in Appalooosa ( mater, kje dobijo ta imena [:D]). V prvem primeru gre za predelanega Palomina ( ki je predelani TBird [;)]) na 0.13 mikronski tehnologiji in za bakrenimi povezavami, drugi pa je, kot ste lahko uganili, predelani Morgan ( aka predelani Duron ). Za informacije o dejanskih zmogljivostih pa bomo še malce počakali [:))]. Več informacij najdete tukaj.

5 komentarjev

i815EP prej, ICH3 pozneje

Intel - Pod velikim pritiskom proizvajalcev matičnih plošč je Intel premaknil izdajo i815EP čipovja že na zgodnji december. Gre za oskubljeno verzijo i815E čipovja brez vgrajene grafike in s precej nižjo ceno, v bistvu bi lahko rekli, da gre za pravega naslednika i440BX čipovja. Trenutno je potreba po takem čipovju na trgu velika, kar pa se utegne precej spremeniti s popularizacijo DDR čipovij, tako da je pritisk s strani proizvajalcev povsem razumljiv.Po drugi strani pa je Intel preložil izid ICH3 vmesnika, katerega glavna lastnost je bila podpora 6 USB 2.0 vtičom. Izid so preložili s polovice naslednjega leta na prvo četrtletje leta 2002. Ustrezno s tem so morali spremeniti tudi načrte z veznimi čipovji, kar pomeni, da bosta tako Brookdale kot Tehama-E uporabljala ICH2. Na srečo to ne pomeni, da USB 2.0 standard ne bo razširjen do začetka 2002, saj je že več proizvajalcev za december najavilo svoje USB 2.0 krmilnike za december. Podobno kot ATA66/ATA100 krmilnike jih bo mogoče...

0 komentarjev

Nvidia tudi na mobilnem trgu

Nvidia - Kot je bilo napovedovano, je včeraj Nvidiia najavila svoj grafični čip namenjen prenosnim računalnikom, GeForce2 Go. Specifikacije so naslednje:
  • dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama,
  • DirectX 7/8 kompatibilnost,
  • AGP 4x in Fast Writes podpora,
  • T&L enota,
  • Twin View in Digital Vibrance Control podpora,
  • 32/64MB 128 bitnega SDR/DDR pomnilnik,
  • 143MHz jedro in 166MHz pomnilnik
Kot sami vidite, je čip v bistvu GeForce2 MX s počasnejšim jedrom, kar nikakor ne presenča. Cilj Nvidiie je bil spustiti porabo energije, kar jim je tudi uspelo. Čip bo pri polni obremenitvi porabil največ 2.8V, med normalnim delom pa le 1.09V. Edina skoraj spodobna konkurecna, ATIjev Rage Mobility 128 se s tem čipom seveda ne more niti primerjati, tako da v uspešnost ne gre dvomiti. Lep dokaz za to je Toshiba, ki je že najavila vgradnjo GeForcov2 Go v svoje cenejše prenosnike.

4 komentarji

Podrobnosti o Nvidiinem čipovju

X-Bit Labs - Nvidiini načrti o naskoku na trg veznih čipovij so znani že kar nekaj časa, sedaj pa so se pojavile dodatne informacije. Povsem možno je, da se bo njihovo čipovje s kodnim imenom Crush pojavilo že konec novembra, na voljo pa naj bi bilo tako za AMDjeve, kot Intelove procesorje. Seveda gre za čistokrvno DDR čipovje, ki bo podpiralo PC1600/PC2100 DDR SDRAM, njegova posebnost pa je 128 bitno pomnilniško vodilo ( sedanja čipovja uporabljajo 64 bitno vodilo ). To pomeni, da bomo DIMM reže morali zapolnjevati v parih, hitrost pa naj bi bila občutno večja. Še nekaj besed o integriranih grafiki. Seveda gre za NV11, oziroma GeForce2 MX ki je precej hitrejši od vseh trenutnih integriranih grafičnih čipov ( konkurenca bo mogoče ArtXova ponudba ). Privlačna bo tudi cena čipovja, saj naj bi stalo okoli 35$ ( tako, kot i815E ), vsi večji proizvajalci pa so že najavili ustrezne matične plošče. Slin!...

1 komentar

Radeon VE pogorel že pred izidom

3D Concept - Sodeč po odzivih javnosti, bo pred kratkim najavljeni Radeon VE popolnoma pogorel. Kot že veste, gre za oskubljeno verzijo Radeona, toda vse kaže, da je oskubljeno skoraj premil izraz. Po nekaterih virih sodeč, naj bi Radeon VE vseboval le en rederirni cevovod, poleg tega pa naj bi imel onesposobljen Charisma Engine ( ATIjeva T&L enota ), kar seveda pomeni precej manjše zmogljivosti. Poleg vsega tega bo pomnilniško vodilo le 64 bitno. Če vse skupaj seštejemo, dobimo precej počasno kartico in napovedana cena 130$ se naenkrat sliši precej pretirana. Upajmo, da bo ATI spremenil svojo politiko do izida kartice ( februarja 2001 ), drugače stvar sploh ne bo nikomur konkurenčna.

1 komentar

Opravičilo za včeraj

Jaz - Sorry za izostanek novic z moje strani včeraj, folkeci. Ne, nisem si vzel prostega dne, ampak sem celi božji dan imel težave s povezovanjem na internet ( oziroma sploh ni šlo... ). Danes bomo torej za novičke poskrbel jaz, pa še kakšen člančič boste najverjetneje ugledali [:)].

4 komentarji