»

Bomo morali pred obiskom ZDA opraviti elektronsko prijavo našega obiska?

ComputerWorld - Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost razmišlja o uvedbi obvezne elektronske prijave, ki bi jo vsaj 48 ur pred vstopom v ZDA morali opraviti obiskovalci iz držav, ki sodelujejo v programu visa waiver. Takšna prijava bi bila dopolnitev programu ATS (Automated Targeting System), ki vsakemu obiskovalcu dodeli stopnjo tveganja, ki naj bi jo le ta pomenil za ZDA. Prijava sicer ne bi bila obvezna ob vsakem obisku, ampak naj bi veljala za daljše časovno obdobje. Glavni razlog za uvedbo takšnega sistema naj bi bilo veliko število islamskih skrajnežev, ki po ameriških navedbah potujejo s potnimi listi evropskih držav.

Sistem elektronske prijave bo verjetno moral še skozi kongresno proceduro, vendar bi znala biti le ta - v skladu z ameriško paranoično politiko boja proti terorizmu - hitra in brez večjih zapletov. Urad bo pred tem sicer pripravil še posebno študijo, v kateri bodo preučili način uporabe, pravico do dostopa ter rok hrambe tako pridobljenih podatkov.


Več o tem na:

21 komentarjev

Nov vesoljski turistični raketoplan

New Scientist Tech - Evropsko podjetje EADS Astrium se je odločilo iti v razvoj novega vesoljskega turističnega raketoplana, ki bi dosegal višine do 100 kilometrov. Omogočal bi 90 minutne izlete, ki bi vključevali tudi 3 minutno stanje breztežnosti. Do višine 12 kilometrov bi se plovilo obnašalo kot navadno letalo, dodatni raketni motorji pa bi služili za doseganje suborbitalnih višin. Podjetje trenutno išče sofinancerje, ki bi bili v projekt pripravljeni vložiti skupno 1 milijardo €. Prototip raketoplana bi naj bil izdelan do leta 2012. Ob uspešni izvedbi računajo, da bi do 2020 prepeljali 15.000 vesoljskih turistov.newscientist.com

Cena izleta? Drobiž! Med 150.000 in 200.000€. Vsaj glede na ceno vesoljskega turizma, ki ga s Soyuzi...

21 komentarjev

Prvi USB monitor - Samsung 940UX

X-Bit Labs - Na X-bit labs so testirali pionirja med monitorji, Samsung 940UX, ki ga je možno priključiti na USB. Večina je najprej najbrž pomislila na omejitev tega priključka - 480 Mbps je sicer solidna prepustnost za večino naprav, ampak monitorji so znani po svoji požrešnosti. Že čisto povprečen 17-palčnik na sekundo prikaže 60 sličic z ločljivostjo 1280 krat 1024 v 32-bitnih barvah, kar znese precej večjih 2400 Mbps.

No, v opisanem monitorju se skriva čip podjetja DisplayLink, ki z brezizgubnim stiskanjem podatkov rešuje opisani problem, tako da naprava deluje...

22 komentarjev

Test jabolčnih novotarij

Ars Technica - Na Ars Technici so si ogledali dve Applovi novosti.

Najprej je tu pred tednom dni posodobljeni MacBook Pro, v roke so dobili 17-inčno različico in jo primerjali z identičnim računalnikom prejšnje generacije. Pohvalili so hitrejši zagon, dosti boljše specifikacije, dimenzije, trajanje baterije in ločljivost zaslona, motile pa so jih temperature, pomanjkanje osvetlitve zaslona LED in zasedenost obeh rež za spomin.Drugi izdelek, s katerim so se igračkali, je predvčerajšnjim predstavljeni Safari 3. Tukaj so podobnega mnenja kot uporabniki našega foruma - stvar še ni zrela za objavo. Sicer je odzivnost razveseljiva, pa tudi nekatere sveže funkcije so odlične (povečevanje polj za vnos teksta, iskanje po strani), a...

34 komentarjev

Microsoft se končno loteva težav s hlajenjem Xbox360

engadget - Temperatura je bila že od izida eden izmed glavnih problemov Microsoftove zadnje konzole. Vsi lastniki dan pred posodobitvijo programske opreme in ob bolj vročih dneh ponavadi težko spijo, saj jih je strah, da bo ob naslednjem prižiganju njihova Xškatla posvetila z rdečim obročem, ki pomeni (praktično) smrt naprave. Do sedaj razen krčevitega stiskanja fig in kakšne molitve k najljubšemu božanstvu ni bilo prave rešitve za opisane težave, po novem pa so se Redmondovci končno izprsili in začeli uporabnikom s težavami nadgrajevati hlajenje. Engadget poroča, da so takšno delovanje zabeležili vsaj v Franciji, predložili so tudi slike, ki stvar dokazujejo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Barcelona oktobra, Phenom za božič?

več strani - Kljub temu, da je bila uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih procesorjev s kodnim imenom Barcelona napovedana za julij, se lahko zgodi, da bodo omenjeni procesorji luč sveta zagledali šele jeseni. Glavni razlog za prestavitev naj bi predstavljale težave z matičnimi ploščami, zaradi česar je zaenkrat zmogljivost omenjenih procesorjev precej pod pričakovanji. Pozna uradna predstavitev novih procesorjev bi lahko vplivala tudi na predstavitev štirijedrnih procesorjev Phenom, do katere bo po novih podatkih prišlo šele novembra ali celo decembra.

Več o tem na Tech Report-u in hartware.net.

9 komentarjev