»

Opozorilo!

Jaz - Prosim vse obiskovalce te strani, da e-mail naslove omenjene na tej strani in pod kontakti uporabljajo za določene namene, na pa za sporočanje svojih problemov. Če torej piše "Pošlji novico" je ta obrazec namenjen za sporočanje zanimiv povezav in novic avtorjem strani, ne pa za pomoč pri 100 in enem problemu. To seveda ne pomeni, da se na mene ali koga drugega ne morete obrniti glede pomoči, ampak vas prosim, da to naredite le v skranji sili. Navsezadnje imate na voljo celoten Forum, kjer so posebni oddelki namenjeni prav reševanju težav. Hvala...

0 komentarjev

GOrb za Slot1 Celerone

Extreme Overclocking - Thermaltake je nekako kar pozabil na vse lastnike Slot1 Celeronov in ni izdal ustreznega Golden Orba za njih. Zato se je pač bilo potrebno znajti in zmodificirati obstoječe Golden Orbe. Sodeč po našem Forumu je veična osebkov modificirala SlotA verzijo, na tej strani pa si lahko ogledate zares dobro konverzijo Slot1 GOrba. Tipček se je res potrudil, zadevo temeljito pobrusil in naredil svoj preprost, ampak učinkovit montirni sistem. Ne dvomim, da bo projekt inspiriral tudi koga izmed vas!

2 komentarja

Kentronov QBM pomnilnik

EETimes - Ko smo že pri pomnilniku in proizvajalcih naj omenim še podjetje Kentron. Omenjali smo ga že nekaj časa nazaj, saj je predstavil zelo zanimivo rešitev, ki omogoča efektivno podvojitev prepustnosti pomnilnika. No, zadeve se sedaj premikajo in 23. in 24. januarja naj bi na konferenci predstavili prvi delujoči sistem s QBM pomilnikom. Kako zadeva deluje mi ni najbolj jasno, v bistvu pa gre za dva DDR modula, ki sta preko posebnega FET modula povezana z North Bridgom veznega čipovja. En modul deluje pri normalni frekvenci, drugi pa pri "za 90 stopinj zasukani frekvenci", FET modul pa deluje kot nekakšno stikalo. Tako lahko QBM v 10 nanosekundah namesto 2 izpljune 4 bite podatkov in tako prepustnost DDR SDRAMa z 1.6GB/s podvoji na 3.2GB/s. Po končanih pripravah in če bo šlo vse po sreči, bodo prvi komercilano dobavljivi sistemi s QBMjem dosegljivi konec tega leta, namenjeni pa bodo strežniškim mašinam. Upajmo, da jim bo uspelo in da se ne bo našel kakšen Rambus in jih tožil . Več tukaj....

2 komentarja

Rambus z velikimi stroški

Tech Web - Heh, ta novica pa me je po pravici povedano kar razveselila, saj se štejem med goreče nasprotnike Rambusa (ne tehnologije, temveč politike podjetja, da se razumemo). Kot poroča sam predsenik tega kontraverznega podjetja, so stroški raznih sodnih poravnav precej narasli in bodo samo v tem četrtletju znašali okoli $5 milijonov! To seveda ni malo niti za tako veliko podjetje, saj je skupni prihodek za to četrtletje znašal malo čez $13 milijonov. Torej bi se lahko reklo, da Rambus porabi skoraj polovico svojega zaslužka za tožarjenja po raznih sodiščih, namesto da bi se koncentrirali na razvoj (in ne krajo patentov) ter zniževanje stroškov izdelave. Kakorkoli, v prihajajočem letu jih čakajo še trije ogromni sodni procesi proti Hyunadiju, Micronu in Infineonu, ki bodo podjetje stali gore denarja. Prav jim je !

4 komentarji

ABIT v bližnji prihodnosti

X-Bit Labs - ABIT bo v bližnji prihodnosti izdal kar nekaj modelov novih plošč. Kljub nekaterim govoricam je še vedno opaziti nespremenjeno politiko podjetja, torej nagibanje k zahtevnim uporabnikom in overclockerjem. Prva plošča bo KG7, zdaj že znana AMD 760 SocketA plošča s podporo za DDR SDRAM. Videli jo bomo februarja. Druga SocketA plošča se bo imenovala KR7, šlo bo pa za različico z VIA KT266 čipovjem, ki bo prav tako podpirala DDR SDRAM. Naslednja platka se imenuje TW7, šlo pa bo za i850 ploščo za Pentiume4. ABIT je precej predelal referenčni Intelov design in v ploščo integriral tudi ATA100/RAID kontroler. Aprila bomo videli še 3 plošče, o katerih trenutno ni znano veliko. Znano je, da bo šlo za platke namenjen P3 Tualatin procesorjem: ena bo imela i815B čipovje, drugi dve pa bosta bazirali na predelanem VIA Apollo Pro133A, ki podpira Tualatine.

1 komentar

Kitajski GeForce2 mutanti

X-Bit Labs - Prav zanimivo je videti, kako nekateri proizvajalci trdijo da nekaj ni možno, potem pa drugi naredijo ravno to in sem jim za hrbtom hahljajo. Nvidia je, recimo, vseskozi zatrjevala, da GeForce2 GTS kartice ne podpirajo SDRAM pomnilnika. Potem pa se prikaže neko neznano kitajsko podjetje, UNIKA, in najavi kartico, zaradi katere vodilni v Nvidii še zdaj ne morejo spati. Samo poglejte si tega mutanta: GeForce2 Pro pri 200MHz, 32MB 5.5ns SDR SDRAMa pri 190MHz. Urg ? Še več... na kartici obstaja poseben jumper, s katero ID čipa spremenite iz GTS Pro v Quadro2 Pro. Heh jop, niče več lotanja in premikanja majhnih uporčkov, samo en jumper je potrebno premakniti. Cena zadeve? Okoli $120, kar je v bistvu cena MXa. Jaome . Stran...

7 komentarjev

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar