»

Izid Dual-Athlon osnovnih plošč prestavljen

Ace's Hardware - AMD je na svoji strani objavil t.i. White Paper v katerem je opisal kompatibilnostne probleme z njihovim AMD-762 čipsetom ter VIA 686B Southbridge čipovjem. Če ta dva čipovja uporabimo skupaj lahko pride do problemov, ko se uporabi funkcija "Suspend to RAM" z Registered DDR-RAM moduli. Proizvajalci matičnih plošč se sedaj trudijo, da bi se napaka odpravila. Uporaba obeh čipovij je trenutno najcenejša opcija pri proizvodnji Dual-Athlon osnovnih plošč. Zaradi tega bo tako npr. MSI verjetno moral prestaviti izid svoje MSI K7D Master osnovne plošče, ki je bila prvotno načrtovana za avgust, na konec septembra.

0 komentarjev

Intel in "problemi" s Tualatini

The inquirer - Izgleda, da AMD-jevi Athloni niso edina konkurenca Intelovim Pentiumom 4. Intel je precej presenečeno ugotovil, da Tualatini po zmogljivosti sesujejo njegove Pentiume 4 (1.4 GHz Tualatin je prekašal 1.7 GHz Socket 423 Pentiuma 4). Pred tem pa se je zgodil še en zanimiv dogodek; Tualatini naj bi v dvojni navezi prekašali celo Intel Foster Xeon procesorje. Intel je zato že dalj časa razmišljal, da bi vse novejše Pentiume 3 predčasno "upokojil", vendar izgleda, da jih ne bo. Raje bo še nekaj časa počakal s predstavitvijo.

9 komentarjev

AMD vs. Intel - Duron proti "zelenjavi" :)

The inquirer - Izgleda, da je Intel kar malce pozabil na trg cenejših procesorjev. To ga utegne kar drago stati, saj s svojimi Celeroni ali Celery-ji (zelena - sorodnik peteršilja ), kakor smo jim včasih ljubkovalno pravili, ne premore nobenega odgovora na AMD-jevo pošast, ki sliši na ime Duron in bo v kratkem delovala s frekvenco 1 GHz. Intel se je sicer zganil in pripravlja odgovor, vendar bo nove Celerone predstavil s kar lepo zamudo; 950 MHz različica je napovedana šele za Q4, 1 GHz Celerona pa naj bi videli v Q1 2002. The Inquirer trdi, da bomo 1 GHz različico videli šele v Q2 2002. Slabo. Kaj je Intela prisililo k tako velikim zamudam? Najverjetnejši razlog za to je ta, da bo Intel naslednje Celerone proizvajal v 0.13 mikronski tehnologiji. Do takrat pa živel AMD . Klik za novico.

0 komentarjev

Microsoft se je predal!

The Register - Sodeč po tej novici na The Registerju, se je po dolgem času končala burna razprava o Internet Explorerju, ki je bil do sedaj del Windows sistemov. Vendar nič več. Sodišče je Microsoftu naročilo, da mora v Windows XP operacijskih sistemih ponuditi možnost odstranitve Internet Explorerja. Internet Explorer se tako po dolgem času seli na listo Add/Remove, kjer ga bodo lahko sestavljalci računalnikov brez kakšnih komplikacij odstranili. Več o tem tukaj.

7 komentarjev

Samsung ima 300MHz DDR SDRAM

več strani - Samsung je proizvedel nekaj primerkov najnovejšega DDR SDRAM-a, ki deluje pri frekvenci 300 MHz in ponuja 600 Mbps (Megabit per second) prenosa, kar znese približno 2.4Gbps. Pomnilnik bo šel v masovno proizvodnjo že v tretji četrtini tega leta (Q3 2001). Samsung bo čipe proizvajal v 128Mb (Megabit, ne Megabyte) in 64 Mb različicah. Pomnilnik bo namenjen prenosnikom in zmogljivim napravam. Več na The Registerju in X-bitih (priporočam slednjo povezavo).

0 komentarjev

NEC namerava izdelati prve 0.10 mikronske čipe

The Register - NEC predvideva, da bo v začetku leta 2003 že proizvajal čipe, ki bodo temeljili na 0.10 mikronski tehnologiji. Ti čipi bodo uporabljeni v raznih potrošnih elektroniki naslednje generacije, mobilnih telefonih in spletnih strežnikih. NEC si je za partnerja izbral Tajvanski TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), s katerim bosta skupaj zasnovala standarde, ki bodo potrebni za to tehnologijo.

4 komentarji

Marihuana napada

The Register - Tokrat ne bo govora o na pogled zelo ljubki rastlinici, ki je bila že od nekdaj kar precej priljubljena, ampak o virusu, ki zadnje čase straši po internetu. Virus se imenuje Marijuana. Ni nevaren, utegne pa biti zelo zoprn. Kako ga dobiti? Veliko računalnikov se je z njim okužilo preko igrice Dope Crop oz. Weed Farmer (ne skrbite, Ganja farmer je še vedno čist ), ki je v bistvu trojanski konj. Trojanski konj spremeni začetno stran, ki se prikaže pri zagonu vašega priljubljenega brskalnika na my.marijuana.com, ime Internet Explorer pa spremeni v Marijuana Explorer (Legalise It!). Poleg teh okraskov vas vsak dan ob 16:20 opomni s sporočilcem, ki se glasi nekako takole: "The Marijuana Virus!!" in "It's 4:20, Time to toke up :)". Proizvajalci antivirusnih programov so že naredili update, ki tečneža izbriše iz vašega diska.
Hmm, če bi bili vsi promocijski programčki, ki oglašujejo legaliziranje marihuane tako zoprni, bo gotovo dosegli ravno nasproten učinek . Več o tem tukaj. ...

0 komentarjev

Baseball revolucija

MSNBC - Baseball pri nas ni ravno pretirano znan šport, pa tudi z računalništvom nima opravka oz. ga ni mel. Do nedavnega, ko se je na svetu pojavil prvi metalni stroj (kakšen je uradni prevod ne vem. Angl. pitch machine -"pič mašina"), ki ga poganja Pentium 3 z 850 MHz in zmore simulirati mete vseh najboljših igralcev baseballa na svetu. Ker zmore natančno simulirati večino metov (fastball - hira žoga, curveball - zavita žoga, ...), ga na treningih intenzivno uporabljajo Cleveland Indians in St. Louis Cardinals (mesečna najemnina 13000 $ ). Stroj se imenuje Abner, naredili so ga pri podjetju Fastball Development Corporation, poganja pa ga program “Create-a-Pitch”. Seveda se da vse te mete opraviti tudi na kaki ceneni "pitch mašini", vendar je vse skupaj malce težje. Fastball-i niso problem, medtem ko utegnejo biti curvball-i in ostali eksotični meti malce bolj zahtevna stvar. Tako, upam, da vas nisem pretirano zamoril z raznimi baseballskimi pravili (nostalgija pač ). Več o temu izrednemu...

6 komentarjev

Več Socket478 Pentium 4 procesorjev

X-Bit Labs - Po podatkih na X-bitih sodeč, bomo kmalu ugledali nove Pentium 4 procesorje, ki bodo združljivi s Socketom 478. Prve Northhwoode (Pentium 4 v 0.13 mikronski izdelavi) bomo videli šele konec leta (Q4 2001), delovali pa naj bi s frekvencami nad 2 GHz. Intel se trenutno ukvarja s prenosom Willamette procesorjev na Socket 478. Ker proizvajalce matičnih plošč skrbi, da bi se Socket 478 matične plošče trenutno preslabo prodajale, namerava Intel v bližnji prihodnosti še povečati proizvodnjo Willamette procesorjev. Kaj je znanega o Northwoodu? Trenutno nič zanimivega. Znano je le, da bodo procesorji zaradi 0.13 mikronske izdelave precej dragi in da bodo bistveno dražji, kot tisti na Willamette jedru. Ravno zaradi tega, so v skrbeh nekateri proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo izdati veliko plošč na i845 (Brookdale) čipovju. Ti proizvajalci so mnenja, da zaradi visoke cene Northwood procesorjev ne bo noben kupec niti povohal Brookdale plošč, ampak se bo raje odločil za plošče, ki...

0 komentarjev

Kako obiti ponovno registracijo pri ponovni inštalaciji Win XP ter Office XP

computerchannel.de - Computer Channel.de je razkril kako lahko ponovno inštaliramo Win XP brez ponovne registracije. Če se spomnite je MS vgradil v svoje nove Win XP proti piratsko zaščito. Vendar pa ima le ta nekaj pomankljivosti. Ta procedura, ki je tukaj opisana velja samo za Win XP RC1 in pa za Office XP. Za RC1 verzijo zato, ker še ni dokončna in se lahko ime datoteke v končni različici razlikuje. Vse kar je potrebno je to, da prekopiramo pri vsakem eno datoteko na disketo in jo tako shranimo. Ob poznejši ponovni inštalaciji na ISTI računalnik pa jo je potrebno samo ponovno prekopirati na disk in je, saj kot vemo, je bilo ob ponovni inštalaciji prej registracijsko proceduro potrebno ponoviti. Vendar pa se s to proceduro ne moremo izogniti prvotni registraciji.

Za Win XP: Tukaj se imenuje datoteka "wpa.dbl" in jo lahko najdemo direktoriju WIN/System32. Datoteko moramo po prvi registraciji presneti na disketo in jo po ponovni inštalaciji WIN na ISTI računalnik enostavno prekopiramo nazaj. To pa...

8 komentarjev

Intel Pocket Concert Audio Player

Intel - Intel je napoved nov prenosni predvajalnik, ki podpira MP3 in WMA (Windows Media Audio ) datoteke. Njegov pomnilnik je velik kar 128MB in lahko shrani do dve uri MP3 glasbe v 128kbps kvaliteti. Lahko pa seveda še več, če uporabimo slabšo kvaliteto. Dve AAA bateriji mu omogočata do 10 ur neprestanega predvajanja. Predvajalnik je po mojem kar lep. Privoščite pa si ga lahko "že" za ceno $300 ali $350. Več o predvajalniku pa lahko zveste TUKAJ .

3 komentarji

SiS315 grafične v proizvodnji

več strani - Prvi proizvajalec, ki se je opogumil , da bo v svojih grafičnih karticah uporabil SiS315 grafični čip, je Elitegroup. Le ta bo najavil grafično, ki bo nosila oznako AG315T. SiS315 grafični čip je bil prvič predstavljen na zadnji Computex prireditvi v Tajvanu. Pravijo, da bojo grafične z tem čipom konkurenčne GF2MX 200 grafičnim karticam, saj naj bi ponujale zelo podobne zmogljivosti za bistveno nižjo ceno. Samo jedro kartice deluje na hitrosti 166MHz in nosi na sebi 32MB SDRAM-a, ki deluje na isti frekvenci. Prav tako pa bo kartica imela TV izhod. Kartica bo po mojem lahko postala popularna le pri tako imenovanih low-cost računalnikih. Test te grafične kartice pa lahko najdete na www.slo-com.net med arhivom novic. Kot se spomnim se je izkazala za približno enako hitro kot GF2MX 200, vendar pa so zelo grajali njene gonilnike in pa tudi še nekaj drugih stvari.

0 komentarjev