»

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev

Intel predstavil štirijedrni procesor

News.com - Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo...

25 komentarjev

Ali pravilno razumemo elektronsko pošto?

Wired News - Po raziskavi, ki jih je objavila ameriška revija Journal of Personality and Social Psychology, imajo uporabniki elektronske pošte le 50 odstotkov možnosti, da pravilno ugotovijo, ali je sporočilo napisano v resnem ali šaljivem tonu. Da bi bila zagata še večja, pa je kar 90 odstotkov naslovnikov prepričanih, da so pravilno interpretirali pošiljateljevo namero.

Raziskovalci z University of Chicago in New York University so za potrebe študije uporabili 30 parov dodiplomskih študentov. Prvi izmed študentov v paru je drugemu poslal sporočilo v resnem ali šaljivem tonu. Študent-partner je dobljeno sporočilo interpretiral. Medtem ko je približno 80 odstotkov pošiljateljev napovedalo, da bo njihov partner sporočilo interpretiral pravilno, se je izkazalo, da je namero pravilno dojelo le dobrih 50 odstotkov naslovnikov.

Razlogi za razhajanja ležijo v egocentrizmu – nezmožnosti, da bi izstopili iz lastne perspektive. Pošiljatelji napačno domnevajo, da so ton ali čustva, ki ga imajo med...

20 komentarjev

Intel: novi procesorji in padec cen

Hartware.net - Intel bo predvidoma 30. aprila predstavil dva nova dvojedrna procesorja, Pentium D 960 s 3.6 GHz (800 MHz Front Side Bus - FSB) in Pentium Extreme Edition 965 s 3,73 GHz (1066 MHz FSB). Predstavitev novincev pa bo povzročila znižanje cen ostalih Intelovih dvojedrnih Pentiumov. Najbolj se bo pocenil model Pentium D 950 (3.4 GHz, 800 MHz FSB in 2x2MB L2 cache-a), saj mu bo cena padla za kar 50 odstotkov, s 637 na 316 ameriških dolarjev. Sledil mu bo Pentium D 940 (3.2 GHz, 800 MHz FSB in 2x2MB L2 cache-a), ki se bo pocenil za 43 odstotkov (s 423 na 241 ameriških dolarjev).

Pentium D 930, Pentium D 920 in Pentium D 820 se bodo pocenili za 34 oziroma 13 odstotkov, cena vseh treh bo po novem 209 ameriških dolarjev. Vse cene veljajo za 1000 kosov. Poleg tega bodo znižanj deležni vsi procesorji, saj bo najdražji model serije Pentium D 9xx, konec aprila predstavljeni Pentium D 960, stal 530 dolarjev, doslej pa je najdražji model te serije, Pentium D 950 stal 637 dolarjev.

Poleg tega bi...

13 komentarjev

Slike in informacije o GeForce 7600

GeForce 7600GS (vir: tweakers.net)

Hartware.net - Kot je znano, bo nVidia marca izdala novi grafični kartici srednjega razreda, ki bosta nasledili popularno serijo 6600, 7600 GT in 7600 GS. Pred kratkim so se na spletu pojavile prve slike in bolj podrobne informacije o dotičnih karticah. Le-ti bosta zgrajeni okoli 90 nanometrskega jedra G73. 7600GT bo imela 12 pixel cevovodov in 5 Vertex Shader enot, šibkejša različica, 7600GS, bo imela le osem pixel cevovodov in tri Vertex Shader enote. Jedri obeh kartic bosta tiktakali pri frekvenci 500MHz, na voljo pa bosta imeli 256MB pomnilnika, z 128-bitov širino. Kljub enakim frekvencam kot GeForce 6600 GT, bi naj bila 7600 GS za približno od 10 do 15 odstotkov hitrejša od svoje predhodnice.

Poleg...

14 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem obupal nad AJAXom?

Slo-Tech - Spletne urice vas v sredo, 15. februarja ob 19.00 zopet vabijo v Kiberpipo kjer bo Marko Mrdjenovič imel predvanje z naslovom Zakaj sem obupal nad AJAXom?

AJAX je sredi leta 2005 povzročil enega večjih bumov v spletni tehnologiji. Celo programerji so se začeli zanimati za frontend. Kljub temu pa se zdi, da AJAX ni tako močen, kot se je zdelo na prvi pogled, zaradi omejitev pa se je že pojavilo kar nekaj alternativnih tehnologij s podobno idejo.

Tekom predavanja bomo spoznali, kaj je osnovna filozofija AJAX pristopa, tehnično pogledali, kako se AJAX dejansko izvaja, in preverili alternative. Vse skupaj predstavljeno skozi izjemno subjektivni pogled predavatelja.


Marko Mrdjenovič je absolvent Ekonomske fakultete in vodja produkcije pri podjetju Parsek, kjer deluje že več kot 5 let. V tem času je sodeloval na večini odmevnejših projektov na različnih področjih, od svetovanja do programiranja. V prostem času razvija koščke javascript, flash in html kode ter skrbi za nekaj neprofitnih...

19 komentarjev