» »

3GSM World Congress od danes v Barceloni

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi pobudi odzval francoski regulator.

Na kongresu pa bo svoj mobilni portal Planet predstavil tudi največji slovenski operater mobilne telefonije Mobitel. Ključni element Mobitelove predstavitve na kongresu 3GSM World v Barceloni bo celovita rešitev mobilnega portala, ki je zanimiv za mnoge mobilne operaterje, ponudnike storitev in druga podjetja. Komu vse je Mobitel uspel prodati Planet, bo najhitreje jasno v četrtek, ko se kongres zaključi.

14 komentarjev

Bistri007 ::

Ah, dokler bodo ponujali samo neka midi zvonjenja ali 15 sekundne mp3je, java igre in ozadja ne bo iz te ideje nič cekinčkov. Jaz sem vse te stvari dosedaj našel na internetu ali zripal CD in nisem še nič prispeval ne Mobitelu, ne Simobilu (da o Vegi ne govorimo :D)

Po mojem so cenkinči v:
- glasbenem servisu podobnem iTunes za nakup glasbe, ki se prenese v mobilni telefon s 512MB+ pomnilniško kartico
- nakupu TV serij
in naročnini za novo mobilno televizijo.

pivmik ::

Jaz imam mobitel za komunikacijo in ne za igračkanje.
In mislim, da tako ima tudi večina drugih uporabnikov mobilne telefonije.
Čeprav so najbolj glasni tisti, ki imajo mbitele bolj za preseravanje.
Sej java aplikacije pa slikovna sporocila pridejo občasno zelo prav, vendar glavna stvar je tukaj glasovna in SMS komunikacija. S tem kičem večine uporabnikov ne bodo privabili, lahko le forsirajo.

Če bi bil tako velik interes glede večpredstavnih vsebin, bi se 3G finansiral sam od sebe (oz od zelo številnih uporabnikov, kjer je ze na voljo).

No, sej je prov da gre tehnologija naprej.
LP, Gregor GRE^

AtaStrumf ::

No ko ste že ravno omenili nek portal, ki ga bo Mobitel prodajal, me zanima ali obstaja kak OpenSource portal (za navaden internet), ki si ga prilagodiš svojim potrebam a la phpBB forum???

Bistri007 ::

Mobitel ima Planet, Vodafone ima Live! Japonski NTT ima i-mode.
To je WAP oziroma XHTML portal mobilnega operaterja.

Jst ::

Mobitel ima tako butasto postavljen Planet... bom obrazložil.

Na dveh mojih telefonih, če v Internetnih nastavitvah uporabim "Internet Mode" iz WAP na HTML, mi na vstopu na planet javi, da je Planet namenjen samo Mobitelovim uporabnikom. To na Nokiji in SonyEricsson-u. Dočim mi vse ostale strani delajo bolje pod nastavitvijo html, moram, da zvem recimo vreme na planetu, nastaviti spet na WAP. Groza od Mobitela!!

TRIROG ::

Kako pa to da se noben ni obdregnu ob PTT?
to je ena izmed - za moj okus bolj zanimivih aplikacij ... vse novejse nokije imajo podporo vgrajeno ... mobitel pa se zmeri ne ve kaj je to ...

Stepni Volk ::

Nokia je predstavila tri nove telefone, med katerimi izstopa prav 6136. Z nakupom tega mobilnega telefona si lahko podjetja in posamezniki obetajo veliko znižanje telefonskih stroškov. Odvisno od tega koliko telefonirajo seveda.

Telefonček, kot omenjeno v naslovu novice podpira tako GSM štiri frekvenčna območja 850/900/1800/1900 kot WLAN (včasih poimenovan Wi-Fi, wireless, IEEE 802.11, 802.11a, 802.11b, 802.11g ...).

Glede nato, da je WLAN znotraj večino podjetij, kot zastonjskih mest dostopa (Public Hot Spot oz. Public Access Point) na letališčih, postajah železniškega in avtobusnega prometa, restavracijah, javnih ustanovah, ter nenazadnje na svojih domovih (seveda ne vsi). Bi se stroški telefonskih pogovorov drastično znižali.

Odpade tudi potreba po klasičnem stacionarnem telefonskem priključku. Vse to zapakirano v en sam mobilni telefonček, ki bo predvidoma stal 275 EUR. Žal se zaenkrat zanj ogreva le francoski Orange, ki ga pri nas med ponudniki mobilne telefonije še ni.

Wirelss kot tak ima očitno še svetlo prihodnost. Širom po svetu bistri umi stikajo skupaj svoje glave in si zamišljujejo vedno nove funkcije in namembnosti s pomočjo omenjene tehnologije. Z njo bo moč reševati ljudi, kot prejemati sporočila, bolje rečeno pritožbe, vašega perila in posode koliko čistila morate dodajati... in predvsem katerega.
Vse skupaj torej vodi k še večji povezanosti med ljudmi (če odštejemo karikature). Pot k opevani singularnosti... ali le znanemu stavku: You will be assimilated. Resistance is futile. We are the Borg.

Bistri007 ::

SV: " You will be assimilated. Resistance is futile. We are the Borg."
Ah, ja, pride islamski fundamentalist, požaga daljnovode in preseka optične kable, pa je konec z našo "omreženostjo". Moderna infastruktura je daleč preveč ranljiva, da bi bila nepremagljivi Big Brother.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Thomas ::

Požaga kakšno štango sem ali tja. Ampak njihovi točkovni napadi niso tako pomembni za celo zgodbo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Nekdo je omenil eno kratico PTT. Ali bi bil blagovoljen definirati jo?

poweroff ::

press-to-talk... po moje je to pogovor na skupnem kanalu, podobno kot radioamaterske postaje...
sudo poweroff

Bistri007 ::

PTT= http://en.wikipedia.org/wiki/Push_to_talk
V bistvu je to primitiven Skype, ki omogoča enosmerno komunikacijo preko GPRS. Rajši počakajmo na Skype telefone, ki podpirajo tudi WLAN (baje Nokia N80).
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Jst ::

Aha, ker PTT kratic je *veliko*. (da ne bo kdo rekel, da sem len)

TRIROG ::

PTT ali push-to-talk ... tehnologija ki jo je v ameriki se se ne motim zacel uvajat nextel med prvimi ... predvidevam da je blo za cca 500 sit vec mesecne narocnine funkcija omogocena, in se se potem preko gprsja pogovarjal s ljudmi ki so bili na kanalu kakor da bi se pogovarjal preko PMR446 porstajce- aka walkie talkija .... zadevo se v akciji lahko lepo vidi recimo na discovery kanalu - American Chopper oddaja... men se zdi zanimvo, seveda pa sodec po novih nokiah, ki bodo podpirale WLAN tehnologijo, telefoni ki bojo znal preko skypa se pogovarjat niso dalec ...drzimo pesti ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Standard 5G dokončan

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
187952 (4516) bbf
»

Evropska komisija hoče odpraviti mobilno gostovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7219584 (16368) PrimozR
»

Ponovno izumljanje mobilnosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
199014 (7785) Phantomeye
»

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4314269 (12394) Lonsarg
»

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4710510 (5149) neres

Več podobnih tem