»

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Google dodaja igre v Google+, Facebook prenavlja svoje

Igre prihajajo na Google+

Slo-Tech - Da bi uporabnike še bolj pritegnil na svoje novo socialno omrežje, se je Google odločil v Google+ dodati tudi možnost igranja iger. V Google+ se je pojavila nova stran Games, dostopna s klikom na istoimenski gumb v zgornjem delu zaslona, ki uporabnikom omogoča igranje enega izmed 16 naslovov. Trenutno so na voljo recimo Angry Birds, Bejeweled Blitz, Zynga Poker in druge, v prihodnosti pa kanijo dodati še druge. Google pravi, da so igre enostavno dostopne, če to želimo, in jih po želji lahko tudi skrijemo, kadar jih ne potrebujemo ali ne želimo. Na podstrani Games bodo tudi objavljeni rezultati, ki smo jih dosegli pri igranju. Razvijalce novig iger že vabijo k sodelovanju.

Tudi Facebook je skoraj istočasno napovedal prenovo svojega portala za igranje iger....

15 komentarjev

Nov postopek zdravljenja kronične limfocitne levkemije - HIV vs. levkemija 1:0

MSNBC - V poplavi "revolucionarnih novosti" imamo praviloma vsak teden novo revolucionarno baterijo, sončno celico, čudežni tranzistor pa tudi zdravilo proti raku, ki se ga neslednji teden ne spomni nihče več.

Tokrat je stvar videti malce bolj resna. Na Pensilvansijski univerzi so pod vodstvom dr. Carla June v klinični raziskavi uspeli doseči drastičen napredek pri zdravljenju kronične limfocitne levkemije (CLL) pri pacientih v zadnjem stadiju bolezni. Omenjeno bolezen je mogoče zdraviti z agresivno kemoterapijo, dokončno ozdravljiva pa je samo s presaditvijo kostnega mozga, ki pa pogostokrat ni mogoča.

Zdravilo deluje s pomočjo spremenjenega virusa HIV. Pacientu najprej odvzamejo nekaj belih krvničk, ki jih "okužijo" z genetsko spremenjenim virusom HIV. Bele krvničke nato izven pacienta razmnožijo, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj. Spremenjene bele krvne celice imajo zmožnost zaznave in uničenja rakavih celic, vsaka celica pa se lahko razmnoži do okrog 1000 primerkov.

Ena sama...

22 komentarjev

Nvidia povečala dobiček

Nvidia - Nvidia je objavila poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je zaključilo konec julija. Iz njih je razvidno, da so v teh treh mesecih ustvarili 1,02 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju lani in 5,7 odstotka več kot v prvem letošnjem kvartalu. Rast je v veliki meri posledica prevzema Icere.

Ob 51,7-odstotni bruto marži so imeli 151,6 milijona dolarjev čistega dobička, kar je 14 odstotkov več kot v prvem kvartalu. Lani v enakem obdobju so ustvarili 141 milijonov dolarjev čiste izgube. V naslednjem četrtletju pričakujejo okoli petodstotno rast prihodkov.

Ključni dogodki v zadnjem četrtletju so bili dokončan prevzem Icere, izid mobilne grafike GeForce GTX 580M, vpeljava...

15 komentarjev

Zaščita pred pretvarjanjem na Google+ slaba

Slo-Tech - Googlovo socialno omrežje Google+ ima možnost prijave profilov z lažnimi podatki (fake profile) in prijave profilov, v katerih se lastnik predstavlja za koga drugega (impersonation). Soustanovitelj Firefoxa in zaposleni v Facebooku Blake Ross je raziskal, ali je možno ti funkciji zlorabiti. Izkazalo se je, da z lahkoto.

Ross je ustvaril nov profil z enakim imenom in priimkom, v katerem ni bilo nobenih drugih osebnih podatkov ali fotografij. Šlo je pač še za nekega drugega Blaka Rossa, saj ime in priimek nista preveč redka. Potem je s svojim pravim profilom prijavil prvi profil kot profil z lažnimi podatki, pri čemer so mu pomagali še nekateri prijatelji, ki so storili isto. Zgodilo se ni nič.

Pričakovano, saj profil z enakim imenom in nobenimi osebnimi...

5 komentarjev

Oraclu več ne kaže tako dobro v patentnem sporu okoli Android Jave

vir: Groklaw
Groklaw - O tem, da ima Oracle pri tožarjenju Googla zaradi kršitve javanske licence v svoji Android platformi kar nekaj težav s starimi stališči Suna, smo že pisali. Javin prejšnji lastnik in izumitelj, Sun, je imel namreč precej bolj odprto stališče do sodelovanja s skupnostjo in vse bolj zgleda, da je te obljube tudi zapisal v pravni jezik, se pravi licenčne pogodbe. To in še nekatera druga dejstva bi lahko omejila možnosti za njihov uspeh na sojenju, ki bo že letos novembra in katerega cilj je ustrezna licenčnina na vsako prodano droid napravo ($5/kos, ki jih MS dobi od HTC-ja, bi znal biti...

12 komentarjev

Slovenec na Stanfordu odkril algoritem za napoved naslednjih prijateljev na Facebooku

Jure Leskovec.

vir: Slashdot
Slashdot - Današnjo bero dobrih novic nadaljujemo z zadnjimi rezultati dela dr. Jure Leskovca, nekdanjega diplomanta FRI in predavatelja na Univerzi v Stanfordu, kjer se ukvarja predvsem z analizo socialnih omrežij in izluščanjem vzorcev vedenja množic oz. celo predvidevanjem bodočega vedenja. Trenutno je zaključil delo na algoritmu, ki na podlagi seznama Facebook prijateljev in njihove medsebojne komunikacije uspešno predvideva, koga bo določena oseba dodala na seznam svojih prijateljev in koga ne. Algoritem zadane v povprečju polovico novododanih prijateljev, vendar je spisan tako, da se sam uči, zato bo v prihodnosti samo še bolj natančen. Leskovec ga misli še razširiti, npr. za odgovor na vprašanje, ali je socialno omrežje že preveliko in zato...

52 komentarjev

Ekipa iz Zagorja, Oust.me zmagala na ljubljanskem Mini Seedcampu

Oust.me vodi teritorije po lepem številu večjih slovenskih in tujih krajev.

Slo-Tech - Sredi prejšnjega meseca se je v IBM-ovi kristalni palači na Šmartinki dvajset izbranih ekip iz Slovenija, Balkana in širše okolice potegovalo za nove kontakte, pozornost mentorjev in sprejem v družino londonskega Seedcampa, ki velja za najbolj znan sklad zagonskega kapitala za evropske tehnične startupe. Včeraj so razglasili zmagovalce - to sta slovenska ekipa Oust.me in estonski startup za športne navdušence Sportlyzer. S tem se Oust pridružuje zdaj že tročlanski družini slovenskih seedcamp zmagovalcem - leta 2007 je to kot prvim uspelo blogging specialistom Zemanti, v začetku letošnjega leta ponudniku internetne telefonije Vox.io, leta 2008 pa je bil precej blizu Uniki.

Oust.me je podvig treh Zagorcev, gre pa za spletno aplikacijo, ki vojno za mayorshipe na lokacijskih socialnih omrežjih spremeni v boj za...

9 komentarjev