»

Uspešen napad na kvantno kriptografijo

Slo-Tech - Novica je sicer že malce starejša, a kljub temu pomembna. 27. decembra 2009 sta namreč Qin Liu in Sebastien Sauge na 26C3 konferenci predstavila nov napad na kvantno kriptografijo

Na predavanju sta predstavila prisluškovalno napravo za sistem kvantne kriptografije, ki izvede tim. intercept-resend napad. Gre za napad, kjer napadalec prestreže foton, nato pa (nov foton) pošlje na cilj komunikacije. Prestrezna naprava izkorišča ranljivost v detektorju fotonov, z napadom pa je mogoče neopazno prestreči celoten šifrirni ključ.

Napad je bil preizkušen na realnem sistemu kvantne kriptografije, ki ga uporabljajo v National University of Singapore in je bil 100% uspešen ter popolnoma nezaznaven. Na voljo so tudi prosojnice in videoposnetek predavanja.

11 komentarjev

Asus obljublja 12 ur avtonomije

Ars Technica - CES se je sicer v nedeljo zaključil, a še zdaleč nismo pregledali vseh zanimivosti, ki so jih razstavljavci predstavili na njem. Mednje sodi tudi Asus, ki je pokazal nov prenosnik, ki naj bi zdržal pokonci na baterijah do 12 ur. Prenosnik UL80JT vsebuje ima dve grafični kartici, zmogljivo GeForce 310 in skromnejšo Intel GMA, odvisno od zahtev pa uporablja primernejšo. Prav tako zna upočasniti takt procesorja Intel Core i7, s čimer naj bi ob najbolj špartanskem režimu zmogel delovati kar pol dneva. Če mu bo to res uspelo, bomo videli še letos, ko bo 1000 dolarjev vredni prenosnik naprodaj.

18 komentarjev

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

Zotac pripravil mini-ITX H55 ploščo

vir: Hexus
Hexus - Po predstavitvi DFI-jeve mini-ITX matične plošče z veznim čipovjem P55 smo dobili še podobno ploščo, primerno za nove Intelove dvojedrne procesorje. Zotacova nova plošča uporablja vezno čipovje H55, ki se zna povezati z v procesor vgrajenim grafičnim jedrom in posledično prikazati sliko prek na ploščo vgrajenih slikovnih priključkov (v tem primeru DVI in HDMI). Čeprav sta si z DFI-jevo ploščo nadvse podobni, Zotacova različica prinaša kar 6 SATA priključkov (namesto zgolj treh, kot na DFI) ter WiFi mrežno kartico, ki podpira standard 802.11n. Ostale podrobnosti si plošči bolj ali manj delita, npr. 4-fazno napajanje in eno PCIe x16 reža, primerno za zmogljivejšo grafično kartico. Da...

11 komentarjev

Komponente Nexusa One tretjina cene

CNet - Od predstavitve Googlovega novega mobilnega telefona z Androidom, ki se imenuje Nexus One, je minil že teden dni in v tem času se je prah nekoliko polegel. Pomemben podatek je tudi cena telefona, ki naj bi v ZDA znašala 530 dolarjev za nakup brez naročnine in 180 dolarjev ob dvoletni vezavi s T-Mobile. Za Evropo cene še niso dokončne, se pa špekulira o ceni 450 evrov brez naročnine in 200 evrov z vezavo.

V luči teh številk je zanimiv pogled na strojno zgradbo telefona in surovo ceno komponent, iz katerih je sestavljen....

13 komentarjev

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

Trojanec za Android

bit-tech.net - Čas, da uporabniki vsaj malo živijo v strahu, je prišel tudi za lastnike mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android. Za slednjega se je pojavil trojanski konj v obliki aplikacije, naložene na Android market. Šlo je za aplikacijo uporabnika, poznanega kot Droid09 (vse njegove aplikacije so že odstranjene), s katero so uporabniki lahko upravljali s svojimi bančniškimi računi kar na mobilnem telefonu (dandanes dokaj pogosto). Čeprav ni...

21 komentarjev