»

Komisija preiskuje Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo zoper Irsko, Nizozemsko in Luksemburg zaradi suma nedovoljene državne pomoči podjetjem Apple, Starbucks in Fiat. Komisija bo preverila, ali imajo podjetja neupravičeno ugodno davčno obravnavo, ki se šteje med nedovoljeno državno pomoč.

Za našo stran najzanimivejši primer je seveda Apple, ki se že dlje časa sooča z očitki, da uporabljajo davčno zakonodajo na način, da plačujejo prenizke davke. Applu pri tem uporablja tako imenovan irski sendvič, kakor se imenuje taktika izogibanja plačilu davkov. Podjetje ima na irskem registrirani dve podružnici, izmed katerih ena ni irski davčni rezident. Prek obvoda na Nizozemskem si podružnice Appla izstavljajo račune (večinoma za uporabo...

17 komentarjev

Alienwarov Steam Machine bo poganjal - Windows 8

PC World - Drugače sploh ne bo šlo. Valve je lani jeseni napovedal operacijski sistem SteamOS in ga pozimi tudi izdal, poleg tega pa so najavili še vrsto namenskih računalnikov Steam Machine. Na letošnjem CES-u smo videli dober ducat naprav, ki bodo zmogle poganjati SteamOS. Potem pa se je začelo zapletati. Poseben krmilnik je bil najprej prestavljen na letošnji november, pretekli mesec pa je postalo jasno, da ga letos sploh ne bo.

To predstavlja probleme za 14 proizvajalcev, ki so že napovedali svoje Steam Machine. Med njimi je tudi Alienware, ki je svojo Alpho predstavil včeraj na E3. Toda ker krmilnik za Steam ne bo nared, bo naprava s procesorjem Core i3 Haswell, 4 GB pomnilnika, 500 GB prostora na disku, specialno Nvidiino grafično kartico na arhitekturi Maxwell z 2...

59 komentarjev

Google kupil izdelovalca satelitov Skybox

Slo-Tech - Napovedi z začetka meseca so se izkazale za resnične, saj je Google resnično kupil podjetje Skybox, ki se ukvarja s satelitsko fotografijo površja Zemlje, izdelavo videoposnetkov in analizo. Za podjetje bodo odšteli pol milijarde dolarjev, kar je pol manj od pričakovanj.

Skybox je v svojem poslu med najboljšimi, saj so zgradili in v orbito poslali najmanjši satelit za slikanje površja Zemlje z visoko ločljivostjo. Skyboxov SkySat-1, ki so ga izstrelili novembra, zmore snemati 90-sekundne videoposnetke s 30 sličicami na sekundo. Sledilo naj bi mu še 23 bratrancev. Google bo to s pridom izkoristil v svoji storitvi Google Maps, ki bo tako redno dobivala sveže satelitske posnetke.

Skybox pa je več kot le visokoločljivostni posnetki zemeljskega površja. Podjetje ima zelo močan del za...

8 komentarjev