»

Za vse ljubitelje okroglega usnja

Jaz - Vsi ki strastno navijate za našo nogometno reprezentanco (hej, hej, hej :D), nikakor ne smete spregledati te strani. V ponedeljek je namreč začela z delovanjem uradna trgovina NZS, imenovana Trigi Shop, v kateri boste lahko kupili raznovrstne pripomočke in navijaške artikle z motivi naše nogometne zveze. Od šalov, kap, majic, itd. Pa cene? Najcenejši izdelek je lonček z motivom NZS, ki stane 790 SIT, najdražji pa uradni dres slovenske nogometne reprezentance, ki vas obere za skromnih 12 tolarskih tisočakov. Za nas, računalniške norce, pa so poskrbeli s podlogo za miško, ki pa stane še znosnih 890 sitov. Moja je že na poti, poročanje pa sledi... :D ...

9 komentarjev

DOSovske igre

Slo-Tech - Se spomnite dobrih starih DOS časov? Pa bi si želeli odigrati kakšno staro igro v tem operacijskem sistemu in videti kako "teče" na današnjih mrcinah? Ni problema, tukaj jih je dovolj! Preprosto si jih posnamite na disk, pred tem pa preberite, kako igrati takšne igre na modernih, živalsko hitrih računalnikih. Kaj dobro se zna zgoditi, da bo katera igra prav nemarno hitra. :D

13 komentarjev

Animeji v retrovizorju

Animeslovenija - Letošnji april bo klub Retrovizor že tretjič odprl vrata animejskim navdušencem, da si lahko na velikem platnu pogledamo izdelke, ki jih naši kinematografi pač ne mislijo odkupiti.
Spored:
  • nedelja, 14. april - 18.00: Moj sosed Totoro - Tonari no Totoro
  • nedelja, 21. april - 18.00: Slayers - Slayers, the Motion Picture.
  • nedelja, 28. april - 18.00: Blood
Vstop prost. Vljudno vabljeni! Podrobnosti si lahko preberete na domači strani Animeslovenija.

2 komentarja

Slovenci prvi na svetu!

Narodni muzej Slovenije - V čem, porečete? Gre za to, da je pod okriljem slovenske podružnice korporacije Siemens nastala prva spletna stran na svetu, ki slepim osebam omogoča navigacijo, branje in premikanje po spletni strani brez dodatnih pripomočkov, ki so mimogrede zelo dragi. Samo za primerjavo: Braillova vrstica, ena najboljših je Alwa, stane krepko čez 2 milijona SIT, govoreči program JAWS for Windows, ki bere iz zaslona, pa krepko čez 300 tisočakov.

Tako pa lahko slepe osebe samo z osebnim računalnikom (edini pogoj je vgrajena zvočna kartica) obiščejo to stran, ki je zaenkrat še v nekakšni testni fazi, nedvomno pa bi bilo lepo, če bi takšnih strani nastalo še več. Za vse, ki si želite ogledati, kako vsa zadeva deluje, pa še povezava.

7 komentarjev

Tudi POP TV in Kanal A preko interneta!

SiOL - Odslej je možno tudi obe naši največji komercialni TV postaji spremljati preko interneta v živo in sicer preko Siolovega multimedijskega portala. Za začetek lahko uporabniki spremljajo v živo televizijski program POP TV in Kanal A, vključno z oddajami 24 ur, Nogometna arena, Ekstra in Popstars.

Televiziji POP TV in Kanal A sta tako prvi televiziji v Sloveniji, ki ju je mogoče v zadovoljivi kakovosti neposredno spremljati tudi prek internet protokola, ADSL naročnikom pa je dostopen tudi arhiv oddaj lastne produkcije hiše.

Za vse "tehnične" odpuljence pa še navedek uradne razlage Siola, kako reč deluje:
"Tehnično je prenos TV programa prek IP protokola izveden tako, da analogni TV signal najprej potuje v enkoder, kjer se...

25 komentarjev

Smo res e-država?

Gambit - Zadnje čase smo Slovenci priče medijskega bombardiranja, kako postajamo e-država, uvaja se elektronska dohodnina in podobne zadeve. Če se spomnite, je bila Slovenija pred časom celo omenjena kot modelna država za razvoj digitalizacije poslovanja.

To je očitno pravljica, ker je Slovenija še daleč od želja. Tako sem zasledil podatek, da kar 30 odstotkov Američanov uporablja digitalno poslovanje z državo. Podatka za Slovenijo seveda ni najti. In naša vlada se lahko požre :O

3 komentarji

Kebab postaja računalniški pojem

The Register - Glede na to, da ste se na Slo-techu že počasi naveličali izraza kebab oziroma šiš kebab, je tale novica naravnost za vas.

Danes sem namreč naletel na The Registerju na zanimivo novico, s pomenljivim naslovom "MS mounts massive Xbox kebab wrap ad push", kar bi v slovenščini pomenilo, da MS na široko oglašuje XBox s pomočjo kebaba. Avtor članka vas opozarja, da preden začnete jesti, obvezno pogledate ovojnico. Sam je namreč dobil kebab, zavit v reklamni list za XBox, ki je imel zraven še reklamo za Dead or Alive 3. Na žalost ne poroča, če mu je to pobralo apetit :8)

Če vas zanima, izvirni članek je tule.

9 komentarjev

Silicone Valley = Diamond Valley?

Tech Review - Raziskovalci, z Matthias Schreckom iz Augsburške univerze v Nemčiji na čelu, so razvili kristalno-diamantni film (tanka plast materiala), ki je bolj odporen kot silicijski. Čipi na takih ploščicah bodo bolj odporni na visoke temperature ter na udarce, kar vodi k temu, da jih bodo predvsem uporabljali v letalski in avtomobilski industirji.

Podobne kristalne rezine so izdelovali že prej, toda ker so umetne diamante izdelovali na siliciju so bili med delčki ostri robovi, kar pomeni slab polprevodnik. Sedaj pa so začeli proizvajati diamantne filme na iridiju, kar posledično pomeni bolj uravnan in manj nazobčan kristalni polprevodnik. Celotna novica tukaj.

0 komentarjev

Termoelektrični materiali

Tech Review - Materiali, ki bi pretvarjali toplotno energijo direktno v električno (in obratno) so že dolga leta v raziskavah. V zadnjih 18 mesecih so raziskovalci prišli do velikih izboljšav na tem področju. Ti polprevodniki z zlatimi elektrodami so bili do sedaj preveč neučinkoviti, toda...

Pričakujejo, da bodo kmalu na voljo prototipi, ki jih bodo lahko enostavno vstavili v motor avtomobila in z naraščajočo vročino pridobivali tudi elektriko.

Predstavljajte si, da bi enostavno ob jedro procesorja postavili termoelektrik in nanj priključili ventilator na hladilnih rebrih. S tem, ko bi se procesor grel, bi posebni polprevodnik proizvajal električno energijo in s tem vrtel ventilator. Na ta način bi imeli uravnavanje hitrosti ventilatorja glede na temperaturo procesorja. Pa še manj možnosti bi bilo, da bi zmanjkalo električne energije. Več o termoelektrikih si preberite tukaj.

6 komentarjev

Fujitsu MAN3367MP

Tom's Hardware - Pri Tomu so testirali disk s kapaciteto 36 GB, dobiti ga je pa možno tudi v velikostih 18, 36 in 72 GB, kar znese 18 GB na eno ploščo. Disk ima veliko predpomnilnika, kar 8 MB, ter teče na vodilu Ultra160 SCSI z 10.000 obrati na minuto, dostopni čas pa se giblje med 4,5 in 5 milisekundami. V testu dosega kar dobre razultate ter kar znosno temperaturo, saj ima med polno obremenitvijo samo 46 stopinj Celzija. Torej, kaj bi še lepšega, saj imamo hiter, dokaj tih in velik disk :D. Za več podatkov pa obiščite tole stran.

0 komentarjev