»

Nova anketa: kje berete knjige

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas povprašali, kako velik je vaš sistemski disk oz. sistemu namenjena particija na sicer večjem disku. Zanimivo je, da ima zgolj četrtina uporabnikov več kot 160 GB velik sistemski disk, vsaj da se tega zavedajo. Namenske sistemske particije so torej v časih trdih diskov z nekaj terabajti prostora še zelo popularne, svoje pa naredijo tudi manjši pogoni SSD.
Kako velik mora biti vaš sistemski disk?
vse kar je nad 160 GB25%
(527)
med 81 in 120 GB18%
(372)
med 61 in 80 GB14%
(297)
med 41 in 60GB11%
(228)
med 121 in 160 GB9%
(186)
med 30 in 40GB8%
(164)
manj kot 30GB7%
(155)
kakšen disk?5%
(104)
ne vem2%
(46)
Skupaj glasov: 2079

Tokrat vas sprašujemo, katerega izmed medijev uporabljate za branje knjig (tako leposlovja kot strokovne literature) - ste pristaš dobrih starih naravnih materialov v obliki pravega papirja (oz. mrtvih dreves) oz. prisegate na tehnološko naprednejše rešitve? Na katero izmed njih prisegate, na namenske e-bralnike, mobilne telefone ali kar na svoje osebne...

50 komentarjev

MSI pokazal nova tablična računalnika

engadget - MSI je na tajvanskem Computexu pokazal dva nova tablična računalnika, ki jo poganja Android 2.3. Imenujeta se WindPad Enjoy 10 in Enjoy 7 ter delujeta mnogo bolj elegantno od starih windpadov.

Enjoy 10 je cenejša in nekoliko manj zmogljiva konkurenca Applovemu iPadu 2. Nima podpore za 3G, temveč zgolj Bluetooth in Wi-Fi. Ima 1,2 GHz-procesor ARM Cortex A8, po eno kamero na sprednji in zadnji strani, 10-palčni zaslon s podporo za ločljivost 1024 x 786 in 4 GB vgrajenega pomnilnika, akcelerometer in baterijo s kapaciteto 27,3 Wh. Tehta 800 gramov. Še šibkejši Enjoy 7 prikazuje vsebine na 7-palčnem zaslonu z 800 x 480, sicer pa ima enako drobovje in baterijo z nižjo kapaciteto 17,3 Wh. Tehta 400 gramov.

...

16 komentarjev

Predstavitev projekta Booki v Mestni Galeriji Ljubljana

booki

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri v Mestni Galeriji Ljubjana Adam Hyde in Aleksandar Erkalović predstavljata projekt Booki, spletno orodje za pisanje in tiskanje knjig.

Booki je skupek preprostih in učinkovitih prosto dostopnih spletnih orodij, ki pomaga izdelovati proste knjige - papirnate ali e-knjige. Omogoča vam samostojno delo ali sodelovanje v skupini, na voljo je komentiranje dela, iskanje pomoči pri kolegih, olajša prevajanje del ali ponovo uporabo vsebin ter objavljanje zaključenih del. Booki je nastal za potrebe projekta FLOSS Manuals, sedaj pa širi občinstvo in svojo odprto platformo ponuja v uporabo najrazličnejšim publikacijam.

Predavanje bo zanimivo tudi za tehnološke navdušence, saj bosta prisotna oba glavna razvijalca projekta, ki bosta lahko podala...

2 komentarja

Doom teče v brskalniku

Slashdot - Kultna prvoosebna streljačina Doom iz leta 1993 je doživela mnogo predelav, od kar je njen pogon Id Software izdal pod licenco GPL. Zanimivo predelavo (izvorna koda) je izvedel tudi Alon Zakai, ki je uspel Doom prenesti v JavaScript. V ta namen je C-jevsko izvorno kodo z Emscriptenom, Clangom in Closure Compilerjem prevedel v JavaScript, medtem ko je za video poskrbljeno s HTML-elementom canvas. Vse uporabljene tehnologije so standardne, razen za zvok je uporabil Mozilla Audio Data API.

Sedaj je mogoče igro zagnati v poljubnem brskalniku kar s spleta. Dobro deluje v Firefoxu in Safariju, medtem ko se v Operi in Chromu nekoliko zatika. V prihodnosti bo avtor dodal še možnost trajnega shranjevanja in nalaganja iger, ki trenutno deluje...

23 komentarjev

WHO: Mobilni telefoni lahko potencialno povzročajo raka

Penetracija mobilne telefonije.

Slo-Tech - Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) je lanski raziskavi navkljub označila elektromagnetno valovanje, ki ga povzročajo mobilni telefoni, kot potencialno karcinogeno v ljudeh za povzročitev glioma. Našli so omejene dokaze, da povzročajo gliom in akustični nevrom, in nezadostne dokaze za ostale vrste raka.

Tako je odločilo 31 znanstvenikov iz štirinajstih držav, ki je sestavljalo delovno skupino na srečanju v Lyonu, ki je potekalo od 24. do 31. maja letos. IARC ni izvedel nobenih novih raziskav, ampak so zgolj pregledani in ovrednotili rezultate že obstoječih raziskav in literaturne podatke.

Omejeni dokazi v govorici Svetovne zdravstvene organizacije pomenijo, da je bila opažena pozitivna korelacija med izpostavitvijo in boleznijo, za katero pa vpliv...

74 komentarjev

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

The Wall Street Journal - Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj prvikrat javno povedalo, da internetni napadi na ZDA, sabotiranje računalniške infrastrukture in druge kibergrožnje štejejo kot vojno dejanje, zato lahko države pričakujejo vojaški odgovor ZDA tudi s klasično vojsko. Gre za izvleček prve strategije za internetno varnost, ki jo bo Pentagon predstavil ta mesec. V njej je eksplicitno določeno, da so omrežni napadi na kritično infrastrukturo (vojska, podzemne železnice, elektrarne, plino- in naftovodi ipd.) vojno dejanje. Na ta način želi Pentagon odvrniti napadalce, ki so doslej lahko špekulirali, da se ZDA ne bodo odzvale.

Vsem skupaj postaja jasno, da je internetno vojskovanje tu. Kitajska je prejšnji mesec najavila svojo Modro armado,...

39 komentarjev

Nokia se potaplja

Guardian - Nokia je včeraj popoldne izdala popravljeno napoved o poslovnih rezultatih za drugo četrtletje letos in celotno fiskalno leto. V njej so opozorili, da s prodajo telefonov najverjetneje ne bodo ustvarili dobička in da bodo prihodki iz tega naslova občutno manjši od predhodno napovedih dobrih šestih milijard evrov. Prav tako bo občutno nižja tudi marža, ki ne bo dosegla načrtovanih šest do devet odstotkov.

Čeprav je Nokia še vedno največji proizvajalec pametnih in klasičnih telefonov, jim kaj dosti ne koristi, saj jo napadata Apple in Google v segmentu pametnih telefonov, medtem ko poceni telefoni trumoma derejo iz Kitajske. V lanskem drugem četrtletju je imela Nokia s telefoni še 643 milijonov evrov dobička, v prvem letošnjem pa 690 milijonov...

86 komentarjev

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Govoril bo Steve Jobs, ki je od marca na bolniškem dopustu.

Apple - Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide...

8 komentarjev