» »

Kitajci niso zlomili šifriranja RSA

Kitajci niso zlomili šifriranja RSA

Slo-Tech - Pred dobim tednom dni so se kitajski raziskovalci pohvalili, da so uspeli zlomiti šifriranje RSA, za kar so uporabili kvantni računalnik D-Wave Advantage kanadskega podjetja. O tem so objavili tudi znanstveni članek, kar je - bodimo pragmatični - že prvi znak, da odkritje verjetno v praksi ni najbolj uporabno. Če bi res popolnoma zlomili RSA ali pa se temu vsaj približali, bi se namreč zgodilo dvoje: najprej bi bili tiho, nato pa se internet nekega dne nepojasnjeno zlomil.

Da je vse skupaj napihnjeno, je sedaj znano brez kančka dvoma. Pravzaprav je bilo vsakomur, ki je podrobno prebral znanstveni članek, to očitno že od začetka. Raziskovalci s šanghajske univerze so uporabili kvantni računalnik za faktorizacijo 50-bitnega števila, ki se uporablja v 50-bitni implementaciji RSA. To je resda dosežek, a še daleč od prelomnega, predvsem pa ni katastrofičen. RSA se dandanes uporablja marsikod na internetu, a večinoma v 1024-bitni in 2048-bitni inačici. To nima kaj dosti skupnega z zlomom vojaškega šifriranja, kot so dosežek pompozno predstavili v South China Morning Postu, nato pa nepreverjeno povzeli številni zahodni mediji. V originalnem znanstvenem članku teh trditev ni, vojaško šifriranje, pod čimer si običajno predstavljamo AES, pa sploh ni omenjeno.

A vendarle - nekoč v prihodnosti bo s kvantnimi računalniki mogoče lomiti klasične algoritme, kar pa ne bo zamajalo temeljev sveta. NIST je že standardiziral kvantne šifrirne algoritme, ki so odporni na napade s kvantnim računalnikom. Moderni brskalniki v najnovejših verzijah že dobivajo podporo zanje. RSA bo nekoč v prihodnosti verjetno res zlomljen, ker temelji na dejstvu, da klasični računalniki ne morejo faktorizirati velikih števil v doglednem času, kar bodo kvantni zmogli. Toda QA (quantum annealing) sploh ni isto kot pravo kvantno računanje, saj z njim ni možno reševati splošnega Shorovega algoritma.

6 komentarjev

filip007 ::

Kdo to pravi, zahod ali Slo-tech?

Sem gledal verzije, pa Wikipedia omenja samo ključe.
Trevor Philips Industries

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

srus ::

Verjetno je šlo za tole:

Karamelo ::

kako pa vemo da niso "tiho"?

pegasus ::

Sodeč po prispevku, ker se internet še ni "zlomil" :))

Glugy ::

"kot so dosežek pompozno predstavili v South China Morning Postu, nato pa nepreverjeno povzeli številni zahodni mediji."

To je pa to ker so mediji tako leni da ne preverijo. Vidijo da je neki objavljen v enem drugem mediju pa sam skopirajo. Ni šans da bi šli originalni vir pogledat. Oh ne to pa ne.

Jazon ::

Tole iz znanstvenega članka:

Randomly selecting RSA integer decompositions within the range of 4-50 bits serves as a demonstration to validate the algorithm's universality and expansibility.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple iMessage odporen na kvantne računalnike

Oddelek: Novice / Varnost
53303 (2634) Sokrates
»

IBM predstavil najzmogljivejši kvantni računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5619113 (15509) 7982884e
»

NSA in GCHQ se pripravljata na kvantno lomljenje šifrirnih algoritmov

Oddelek: Novice / Varnost
128522 (6083) LightBit
»

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
829791 (7764) aljazh
»

Kako so ugotovili, da je 2<sup>13466917</sup>-1 praštevilo. (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
529351 (7854) larpo

Več podobnih tem