» »

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti?

1
2
»

Gundolf ::

Kaj ti bo koristila Linux mašina? Za vse kar ne vključuje oddaje dohodnine, gledanje legalnih filmov, se povezat na banko, kupovati preko spleta ipd. Konec koncev boš pa za take stvari tako ali tako hotel najbol zaščiteno mašino kar jih najdeš. Na Linux kišti boš pa lahko urejal svojo zbirko fotografij, filmov, igral free igrice, grafično oblikoval, programiral, čvekal na slo-tech, ripal stare CDje, delal s programi, ki se bodo požvižgali na DRM - pač karkoli ti bo pasalo in ne bo vključevalo DRM omejitev. Res pa da če uporabljaš računalnik v 90% za dostopanje do nelegalno pridobljenih reči, igranje nelegalno pridobljenih iger in delanje z nelegalno pridobljenimi programi da ti zna biti Linux kišta odveč.

kivi113 ::

jes pa mislim da bo tale drm ena taka zabloda kot DVD regije in podobno. prej ko slej se bo zadeva dala zaobiti. ce lahko "video fajl" prebere drm kodo jo lahko tudi racunalnik prebere, naredu se bo emulator drmja, itd. in zadeva bo spilala. tudi firme bodo delale programabilne drm kartice, drm se bo lahko spreminjal dinamicno itd. pac nima amerika in cela zabavna industrija dovolj kesa da bi sponzorirala celotno kitajsko high tech industrijo, poleg tega pa se kitajska in amerika nekako ne marata prevec, tako da se nic bat.

Pithlit ::

Bomo uporabljali Linux?

Aja?

ZDAJ GA DAJTE.

Še zdaj ga večina ni sposobna uporalbjat. Ne zaradi zahtevnosti uporabe (ta je enaka 0), pač pa zaradi ovir v glavi.


Točno. Se pa bojim da je prepozno. Z malo sreče pa bomo imeli "odprtokodni internet" pa "zaprtokodni internet". Še vedno se bomo pa prepirali o tem kdo je boljši... nekdo ki podpira absolitno kontrolo ali nekdo ki podpira absolutno svobodo. Ideal je sicer nekje vmes, ampak če sta na voljo le ti dve izbiri... je zadeva jasna (vsaj meni).

Ja Matthai, jaz en superračunalnik in ekipa dobrih matematikov. Pa tudi če mene vzameš iz enačbe bi šlo ;)
Aha... pa noben še ni mel te ideje... pa itak je vsem ki so to probal tud uspelo ane? CIA & co. so pa itak amaterjim pa nimajo ne superračunalnika in ne ekipe über matematikov... Po drugi strani pa ma vsak 18 letni mulc (ki razbija DVD zaščito) doma en Earth Simulator al pa kake 3 Deep Blue-je ane? Aja... pa 10 Einstein-ov skritih v omari...
Life is as complicated as we make it...

64202 ::

peqi: se enkrat preberi moj post - zlomit moras prej PGP
I am NaN, I am a free man!

Gundolf ::

Kar se pa PGPja tiče - ali kake drugega kodirnega sistema - wiki RSA. Point tukaj je, da so 512 bitne kode že danes zlomljive v primernem času. V koliko letih bodo 1024 ali 2048 bitne? Vsako kodo se da zlomit, to sploh ni vprašanje. Koliko bitno, v kolikšnem času in s kakšnimi sredstvi - ok, se da debatirat. Drugo je tu razbijat RSA kodo, za katero imaš le javni ključ, kot pa kodo, za katero imaš javni ključ in lahko experimentiraš tudi z vhodnimi sporočili ter izhodno kodo. Ok, ne bom preveč pametoval, ker ne vem na točno kakem principu bo deloval DRM.

Dalje, da, vse se da obiti z emulacijo. Ne nujno drm čipa ampak česa drugega. Nekdo bo kupil ali drugače pridobil zaščiten film, ga na svojem prirejenem računalniku pogledal, presnel v divx in dal na net. Mislim da se sploh ni za bat. Da se pa na sistemu, ki ima toliko lukenj kot Windowsi ne bi dalo najti luknje za prelisičenje DRM - to pa sploh ni vprašanje.

Pithlit - pa si ti 100% da CIA ne more razbiti PGPja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

64202 ::

> presnel v divx

S kamero pred monitorjem :))
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> Vsako kodo se da zlomit, to sploh ni vprašanje. Koliko bitno, v kolikšnem času in s kakšnimi sredstvi - ok, se da debatirat.

Kripto algoritmo so za razliko od danasnjega softvera izjemno robustni, tega se je treba zavedat. Zihr se bodo vsi najprej spravili na luknje v media playerju :)
I am NaN, I am a free man!

balocom ::

In najbrz bo tudi za posedovanje spajkalnika potrebno imeti posebno dovoljenje, podobno oroznemu listu. Teroristicno orodje. ;)
Kaj pa šola?:\ Kako pa se bomo učil lotat?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

BigWhale ::

> S kamero pred monitorjem [:))]

Tudi to se da ukiniti. :) V sliko, kakor tudi v zvok lahko vgradis watermark, ki se ga ne vidi in ne slisi. Snemalna naprava, pa ga vseeno zazna. :)

Moras imeti posebno snemalno napravo. Ampak, kaj ti pomaga spiratizirana vsebina? Na koncu jo bos lahko samo ti predvajal, ker imas ustrezno pohekan racunalnik. Ce jo bos hotel distribuirat, se jo bo pa preko DRMja ukinilo.

Vsi si bojo morali pohekat racunalnik in morali bojo pohekat se vse ostale komponente sistema, ki bodo DRM enabled.

Monitor in tipkovnica ne bosta delala, ce bos imel pohekan racunalnik in racunalnik ne bo delal, ce bos imel pohekan monitor ali tipkovnico.

Torej bos moral vse stvari pohekat. Ampak potem bos nucal tudi pohekan procesor in pohekano graficno kartico.

64202 ::

bw: ja, to je odvisno kako dalec bodo sli - vprasanje je, ali bo nepodpisane vsebine sploh mozno predvajati ali ne. Ker ce ne... hmm, rad bi videl kako bodo to prodali.
I am NaN, I am a free man!

Pithlit ::

64202: sej če bodo nepodpisane vsebine prepovedane pa ja nimaš kaj več s kompom delat. Lahko ga maš za obtežilnik... pa za nič drugega. Še v kak forum bi blo zlo težko kaj postat :P , al pa ga brat. Pa razno kopiranje seminarskih tud odpade...
Life is as complicated as we make it...

Senitel ::

Gundolf: Že res da se da 512 bitne ključe dandanes zlomit... Samo ko povečuješ število bitov se čas potreben, da zlomiš zaščito, povečuje eksponentno. Pri CPU-jih pa rast performans ni eksponentna. Razen če pride nekdo z enim zelo pametnim postopkom kako to lomit...

poweroff ::

Gundolf Ja Matthai, jaz en superračunalnik in ekipa dobrih matematikov. Pa tudi če mene vzameš iz enačbe bi šlo
Aja?
No, malo bolj konkreten bodi prosim. Kakšen superračunalnik, koliko matematikov, itd. Predvsem pa si pozabil par sto (tisoč) let časa.

Pa tudi če bi bilo... boš kupil superračunalnik za par milijonov in najel kup matematikov za to, da boš scrackal en čip na eni kišti? Za tisti denar bi si lahko kupil vso glasbeno industrijo, ne le par filmov.

Minmax, saj imajo ljudje že zdaj po več računalnikov, ali pa vsaj dual boot. Morda bo v prihodnosti standard ena varna mašina (take bodo recimo uporabljene tudi za delo) in ena (Linux) mašina za prosti čas.
Dvomim. Namreč že sedaj je malo ljudi, ki uporabljajo alternative. Potem jih bo še manj, ne? Zakaj dual boot, če lahko vse delaš v enem načinu? Saj free igrice, bančništvo, itd. boš lahko fural v Windowsih, pač v navadnem ne-DRM načinu...


pegi... no comment. Očitno se zelo spoznaš na kriptoanalizo...

Gundolf: Point tukaj je, da so 512 bitne kode že danes zlomljive v primernem času. V koliko letih bodo 1024 ali 2048 bitne?
Kot prvo - težavnost ne narašča linearno, pač pa eksponentno.
Kot drugo - koliko let so pa rabili da so razbili 512-bitne? Ki jih mimogrede danes nihče več ne uporablja...

FInta je pa v tem - ti boš že lahko presnel, samo če boš hotel predvajat/pretvarjat, boš moral najprej odkodirati. Torej rabiš ključ ali pa kriptoanalizo. Ključ kupiš (in potem program ne bo dovolil exporta v drug format), kako je s kriptoanalizo smo pa že ugotovili...
sudo poweroff

Gundolf ::

Za dual boot - če je to zaenkrat 'problem', zakaj bi moral biti nujno problem v prihodnosti, če boš na enem sistemu lahko delal vse super zaščiteno, na enem se boš pa lahko sprehajal po prepovedanih delih interneta - za windowse, ki bi podprli DRM pa dvomim, da bi lahko kaj pametnega delalai v non-DRM načinu. Če že privzamemo, da bo šla DRM tako daleč.

Glede crackanja RSA - teh 512 bitov na super računalniku v sprejemljivem času (očitno ne več let) je za ugotavljanje privatnega ključa iz javnega, kar je praktično le faktorizacija števil. Če imaš poleg javnega ključa še kakšno dodatno informacijo postane napadanje kode lažje. Področje kriptografije se hitro razvija. Kar pomeni, da se širi število možnih napadov na kodo - za vsako odkrito pomankljivostjo se sicer način kodiranja lahko popravi - a ko je enkrat nek čip zunaj bo malo težje popravljati način kodiranja. In kaj ko odkrijejo novo ranljivost uporabljenega kodiranja? Bodo vsi računalniki z čez noč zastarelim sistemom proglašeni za nevarne?

Drugo - če je že tako lahko podaljšati dolžino kode in s tem za nekaj velikostnih razredov otežiti njeno crackanje, zakaj potem enostavno ne uvedejo 65536 bitnih kod ali več? Aja točno, tudi dekodiranje ni zastonj.

In ne, vsak domač uporabnik ne rabi dekriptirat svoje kode, rabijo jo le en pirat ki potem DRM zaščiteno vsebino pretvori v nezaščiteno. Da bi jo moral dekriptirati vsak imetnik čipa, to nikakor ne bo šlo.

Nenazadnje - morda je res ceneje enostavno kupiti kodo. Ljudje smo še vedno najšibkejši člen pri kriptiranju.

Drugače pa počakamo še 10, 20 let ko bodo kvantni računalniki razbijali RSA za malo malco.

64202 ::

> 64202: sej če bodo nepodpisane vsebine prepovedane pa ja nimaš kaj več s kompom delat. Lahko ga maš za obtežilnik... pa za nič drugega. Še v kak forum bi blo zlo težko kaj postat :P , al pa ga brat. Pa razno kopiranje seminarskih tud odpade...

Jap, to je ta pomislek. Je pa to izvedljivo za programe. Tvoj pravilno kupljen kompajler v sodelovanju s cipom bo generiral binary, ki ga bos lahko pognal samo ti (ali pa se kaka druga testna masina, kar seveda dodatno placas). Potem lahko posljes to MS-ju, ki ti pregleda softver, in ti za primerno placilo omogoci se, da bodo lahko ta program pognali tudi drugi ljudje. Pirati jasno nimajo vec kaj praskati.
I am NaN, I am a free man!

poweroff ::

Gundolf, resno ti svetujem, da si prebereš kaj o kritografiji, predvsem pa kriptoanalizi in RSA. Za začetek lahko prebereš vse številke Crypto-Grama (od leta 1998) od Bruca Schneierja.

Bomo potem nadaljevali dabeto, če boš še prepričan, da je zadevo mogoče razbiti... v doglednem času in z doglednim proračunom.

P. S. Kvantni računalniki (če/ko sploh bodo) bodo seveda izjemno poceni, dostopni v vsaki štacuni predvsem pa zanje ne bodo veljale omejitve pri nakupu za ne-vojaške namene...
sudo poweroff

Gundolf ::

Matthai, ni mi kriptografija neka španska vas. Predvsem vem zadosti, da mi je jasno, da je trenuten PGP čisto dovolj za maile a hkrati ne ravno military grade kodiranje. In drugo kar že stalno tumbam je, da ne rabi vsak uporabnik crackati kode in zaobiti svojega čipa ampak rabiš le majhno število takih. In če misliš, da ob vsesplošni uporabi nekega kriptivnega algoritma v nemene, kjer je zelo, ampak res zelo izpostavljen vsem možnim vrstam napadov ne bo nihče uspel scrackat kode, potem se pa ti rahlo motiš in si lahko predlagano literaturo sam še enkrat prebereš.

Zanašanje na nezlomljivost kriptivnih algoritmov je že krepko pripomogla k porazu v svetovni vojni in če želi kdo še enkrat stopati po tem ledu je dobrodošel.

Matthai: Razmisli tole o kvantnih računalnikih še enkrat. Pri tem se malo pobrskaj kaj so govorili o navadnih računalnikih na začetku njihovega razvoja. Naj ti dam namig - navaden uporabnik nima z njimi kaj delat in za celotne svetovne potrebe povsem zadostujejo trije do štirje. :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

64202 ::

Problem je samo v tem, da so kvantni racunalniki zaenkrat bolj če, kot pa DRM...
I am NaN, I am a free man!

Gundolf ::

Prototipi kvantnih računalnikov že obstajajo (sicer sem nehal slediti razvoju a nazadnje se spomnim 7 qbitnih "zverin"). Pod "če" je le njihov razvoj v nekaj podobnega današnjim PCjem. Če primerjamo s PC so nekje na stopnji pneumatskih računalnikov. Je le vprašanje časa kdaj pridejo na stopnjo mikroprocesorjev. Se pa strinjam, da lahko na to čakamo tudi 100 let. Samo upam da ne bo treba.

kronik ::

mater ste zabluzili. Ce se bo to res zgodilo bom pac dimnikar, itak zasluzijo vec, kot programerji!

64202 ::

> Se pa strinjam, da lahko na to čakamo tudi 100 let.

Skratka isto kot razbitje RSA-ja (analiticno)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

minmax ::

gundolf: daj resno, raje si preberi kakšno knjigo o kriptografiji.

trenutni PGP je popolnoma military grade, kar se moči enkripcije tiče... izbereš pač malo večji ključ. to je vse.

in ne, point asimetričnih kriptografskih algoritmov je, da tudi če imaš javni ključ, zakodirano vsebino, odkodirano vsebino ... ti vse to a ma čisto nič ne pomaga pri prodobivanju privatnega ključa.

resno... tu smo ljudje, ki smo o tem že kaj prebrali in preštudirali in vemo kaj se dogaja, od ljudi, ki pa niso pa pričakujem vsaj to, da ne bodo poskušali zavajat drugih, ki prav tako niso prebrali in se podrobno poučili o zadevah.

matthai ti je svetoval nekaj doberga branja...

Gundolf ::

OK, da ne bosta rekla da nisem naredil domače naloge. Sem malo prebrskal Schneierja in našel tale zanimiv članek iz 2002 (sicer sploh ne dvomim da so to specifično luknjo že zakrpali, a je primerno za razmislek):
"Implementation of Chosen-Ciphertext Attacks against PGP and GnuPG"
v katerem piše:
"We have successfully implemented the attack against GnuPG and PGP when
files or messages are sent without compression."
in potem še nadaljuje v podobnem stilu tudi za nekatere vrste kompresiranih sporočil.

64202 ::

wtf je military grade? :))
I am NaN, I am a free man!

Pithlit ::

Uno kar si slovenska vojska ne more privoščit.
Life is as complicated as we make it...

Crimson_Shadow ::

Nov vmesnik za priklop monitorjev ali drugih prikazovalnikov? Ne vem, ne vem, koliko bo kaj na tem, ker tukaj lepo piše, da bosta tako ATI kot nVidia, uporabil kar HDMI vmesnik. (In to naj bi že bil standard za HD prikazovalnike.)

Ta vmesnik bo imel tudi PS3. Pa bojda vsi pregrešno dragi HD televizorji tudi že imajo ta priključek. Le čemu bi delali še enega?

In čemu sta potem potrebna dva standarda? (Eden za TV-je, drugi za monitorje? :\)
We create worlds

Zgodovina sprememb…

kriko1 ::

Zakaj še enega? Da se služi jasno! Kolko dobrega pa bo prinesel, razen kontrole nad tem kaj ti gledaš pa ne vem.

frenk ::

Bomo uporabljali Linux?

Aja?

ZDAJ GA DAJTE.

Še zdaj ga večina ni sposobna uporalbjat. Ne zaradi zahtevnosti uporabe (ta je enaka 0), pač pa zaradi ovir v glavi.


zanč sm spet hotu inštalirat debiana(mislm da je bil z 2.6 jedrom) pa ga je zajbavala grefična x800xt...poleg tega večina iger ne dela v linux-u...z veseljem uporabljam opensource programe, ampak linux pa še ni na tej stopnji

poweroff ::

Poiskusi Ubuntu.
sudo poweroff

kriko1 ::

Poskusi SuSe ali Mandrake, malo si poglej opise na distrowatch.com in izberi tisto ki ti najbolj ustreza. Za tvoj radeon dobiš gonilnike z ati-jeve strani.

poweroff ::

Ubuntu ima zelo dobro rešeno nameščanje ATIjevih gonilnikov. Imaš kar repository iz katerega jih apt-getaš.
sudo poweroff

Senitel ::

Crimson_Shadow: HDMI je že tudi kodiran...

aljazh ::

Članek Lawrenca Lessiga, v katerem lahko med vrsticami preberemo, kaj bo prinesel prinesel DRM in zaostrovanje zakonodaje s področja intelektualne lastnine.

Priporocam branje!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Danes prihajata iPad mini 3 in iPad Air 2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5626553 (23693) Nummy
»

USB Type-C prinaša več kot le obrnljivost

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
2616597 (14389) Lonsarg
»

Petdesetdolarski kabli za Thunderbolt grožnja uspehu tehnologije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5918615 (15242) Tarzan
»

Samsung predstavil prvi LCD monitor z DisplayPort vmesnikom

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
185578 (4558) opeter

Več podobnih tem