» »

Izposojevalec električnih skirojev Bird gre v prisilno poravnavo

Izposojevalec električnih skirojev Bird gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Bird, ki ga poznamo zlasti kot izposojevalca električnih skirojev, gre v prisilno poravnavo. Postopek bo tekel na Floridi, v njem pa bo start-up pet let po doseženi magični meji ene milijarde vrednotenja poizkusil rešiti, kar se rešiti da. Bird je sicer delnice javno ponudil leta 2021, letos septembra pa je newyorška borza ustavila trgovanje, ko je tržna kapitalizacija podjetja padla pod 15 milijonov dolarjev. Jasno je bilo, da je podjetje v hudih škripcih, iz katerega se bržkone ne bo izvleklo brez posledic.

Bird je leta 2017 ustanovil Travis van der Zanden, ki je bil zaposlen v Uberju in Lyftu. Zdelo se je, da gre zmagovalno idejo, saj so kmalu povsod po svetu vzniknili posnemovalci, a posel ni prinašal dobička. Električni skiroji tudi niso povsod popularni, saj so jih na primer v Parizu prepovedali. Pri podjetju je vloženih tudi več kot sto odškodninskih tožb ljudi, ki so se na skirojih poškodovali.

Začasni direktor Michael Washinushi je sicer dejal, da se stvar obračajo na bolje in da bodo v prihodnosti spet dobičkonosni. Podjetje ima trenutno le še okrog 3,2 milijona likvidnih sredstev, a približno 20 milijonov dolarjev kratkoročnih obveznosti, ki bodo zapadle v drugem tednu prihodnjega leta. Podjetje sicer priznava, da imajo že od samega začetka težave z doseganjem pozitivnega denarneg toka in da so se večinoma financirali iz zagonskega kapitala in dodatnih vložkov investitorjev. V težavah je sicer le ameriški del podjetja, medtem ko v Evropi in Kanadi težave niso tako hude.

Podjetje bo v naslednjih 90-120 prodalo premoženje, ki ga lahko. Pri tem so upniki postavili najnižjo dopustno ceno, da podjetja ne bi prodali pod ceno. Apollo Global Management bo prek svoje podružnice MidCap Financial v podjetje vložil svežih 25 milijonov dolarjev v obliki zavarovanega dolga. Bird je v prvih devetih mesecih pridelal 73 milijonov dolarjev izgube.


6 komentarjev

twom ::

En milni mehurček se je že razpočil (max vrednost 2 milijardi, iz 210 $ na delnico na 0,54 $)

LeQuack ::

Ljudje hočejo SUV-je na pa skiroje.
Quack !

hendriks ::

Zanimivi so tile VC-ji. Startup, ki ne prinaša dobička (alarm), pa so ga vseeno ocenili na tržno kapitalizacijo 1 milijarde $.

redtech ::

New 2023 Guidance with Adjusted EBITDA of $15 to $20 Million, and Positive Cash Flow of $5 to $10 Million

Firma realno vredna, kot malo večji d.o.o. v SLO :))

CyberPunk ::

Sem mislil, da je tudi Bolt sel v maloro, ker zelencev ni nikjer vec videti po prestolnici... pa mislim, da je samo njihov policy, da pozimi zaprejo. So se pa eni rdeci zdaj pojavili. Mislim, da je to ze vsaj peti poskus glede e-skirojev v LJ. Po mojem se ne obnese, ker je 20 centov na minuto preprosto predrago za kaksno resnejso uporabo. 10 minut, pa si na 2 EUR!

c3p0 ::

V tujini vedno vzamem Tier, ker je povečini možno kupit za cca. 10€ cel dan vožnje. Drugje pa ti kasirajo vsak unlock in nato še minute in potem nisi sproščen. Bird nikoli vzel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Motorne in električne rikše v Sloveniji? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30530997 (27938) hojnikb
»

24 ur anketa: Ali zagovarjate prepoved elektičnih skirojev? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22833712 (29590) c3p0
»

v čem je fora z flappy bird-si ??

Oddelek: Loža
4910716 (7940) MatH

Več podobnih tem