»

Izposojevalec električnih skirojev Bird gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Bird, ki ga poznamo zlasti kot izposojevalca električnih skirojev, gre v prisilno poravnavo. Postopek bo tekel na Floridi, v njem pa bo start-up pet let po doseženi magični meji ene milijarde vrednotenja poizkusil rešiti, kar se rešiti da. Bird je sicer delnice javno ponudil leta 2021, letos septembra pa je newyorška borza ustavila trgovanje, ko je tržna kapitalizacija podjetja padla pod 15 milijonov dolarjev. Jasno je bilo, da je podjetje v hudih škripcih, iz katerega se bržkone ne bo izvleklo brez posledic.

Bird je leta 2017 ustanovil Travis van der Zanden, ki je bil zaposlen v Uberju in Lyftu. Zdelo se je, da gre zmagovalno idejo, saj so kmalu povsod po svetu vzniknili posnemovalci, a posel ni prinašal dobička. Električni skiroji tudi niso povsod popularni, saj so jih na primer v Parizu prepovedali. Pri podjetju je vloženih tudi več kot sto odškodninskih tožb ljudi, ki so se na skirojih poškodovali.

Začasni direktor Michael Washinushi je sicer dejal, da se stvar...

6 komentarjev

V Parizu prepovedali električne skiroje za izposojo

Slo-Tech - Pariz bo postal prva evropska prestolnica, kjer bodo električni skiroji za izposojo prepovedani. Na referendumu, ki je potekal včeraj, so prebivalci prepričljivo izglasovali prepoved. Več kot 90 odstotkov prebivalcev je podprlo prepoved električnih skirojev, ki so se na pariških ulicah pojavili leta 2018. Čeprav so jih sprva sprejeli pozitivno, so se kmalu udejanjile številne negativne posledice njihove uporabe.

Županja Anne Hidalgo, ki je na čelu mesta že od leta 2014, se zavzema za trajnostne oblike mobilnosti, ki ne ustvarjajo emisij toplogrednih plinov. Zaradi tega je njena administracija pred petimi leti prihod električnih skirojev pozdravila. Sčasoma so postali moteči, zato so se mestne oblasti lotile regulacije. Uvedli so parkirišča, predpisali so najvišjo hitrost ter omejili število ponudnikov. Meščane so skiroji večinoma motili, saj povzročali gnečo na pločnikih in ogrožali pešce. Ker so bili udeleženi tudi v nekaj nezgodah s smrtnim izidom, so se oblasti odločile njihovo...

61 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Neintuitiven uporabniški vmesnik je Citigroupu povzročil 900 milijonov dolarjev škode

Bloomberg - Ameriška banka Citigroup je lanskega avgusta hedge skladom nakazala 900 milijonov dolarjev. Naslednji dan jim je sporočila, da so naredili napako, in da lepo prosijo, če jim lahko denar vrnejo. Skladi so dejali, v resnici ste nam bili ta denar dolžni. Banka je rekla, teoretično res, ampak zgodba je komplicirana, se vidimo na sodišču. In po najnovejši razsodbi sodišča so imeli skladi prav. A zgodba je zanimiva predvsem zato, ker se je bizarna napaka zgodila zaradi katastrofalnega uporabniškega vmesnika na zanič programski opremi, ki jo uporablja Citigroup. To je v resnici zgodba o pomenu načrtovanju uporabniških vmesnikov.

Citigroup je koordiniral sindicirano posojilo podjetju Revlon, ki je bilo odobreno leta 2016 za sedem let. Ker je imel Revlon nekaj finančnih težav, so posojilo reprogramirali, tako da so nekateri posojilodajalci dobili zavarovani dolg, drugi pa ne, zaradi česar so želeli podjetje tožili. Potem pa jim je en dan pred vložitvijo tožbe od Citigroupa prejeli 900...

69 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

Dell v prvem četrtletju slabše, a pozitivno

The Register - Dell je ta teden objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, ki se je izteklo prvega maja. Iz njih je razvidno, da so v tem kvartalu prihodki podjetja znašali 12,3 milijarde dolarjev, kar je za četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Tudi dobička je bilo manj, saj so ga še lani zabeležili 784 milijonov dolarjev, letos pa zgolj 290 milijonov dolarjev. Izvršni direktor Michael Dell pričakuje bolj rožnato prihodnost leta 2010.

Po zadnjem štetju ima namreč Dell 37-odstotni tržni delež na področju strežnikov x86, za prihodnje leto pa pričakujejo intenzivnejše investicije podjetij v svoje sisteme in posledično več prometa za Dell. Kot pravi, bo en razlog za konkretnejše nadgradnje v prihodnjem letu izid Windows 7, drugi pa tečnarjenje zaposlenih, ki bodo počasi naveličani delati na štiri ali pet let starih računalnikih, če imajo doma nove.

0 komentarjev