» »

V Evropi odobrili prvo cepivo proti RSV med nosečnostjo

V Evropi odobrili prvo cepivo proti RSV med nosečnostjo

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravila (EMA) je odobrila prvo cepivo proti respiratornem sincicijskem virusu (RSV), ki je namenjeno pasivni zaščiti novorojenčkov do 6. meseca starosti, ki zaščito pridobijo prek cepljene matere. Cepivo je namenjeno tudi cepljenju starejših od 60 let. Cepivo so maja letos odobrili tudi v ZDA, EMA pa ga je odobrila po pospešenem postopku, ker je RSV tveganje za celotno družbo, zajezitev pa v javnem interesu.

RSV je zelo nalezljiv virus, ki se širi zlasti jeseni in pozimi in je glavni razlog za razvoj akutinega bronhiolitisa pri majhnih otrocih, medtem ko pri starejših otrocih in odraslih z normalno delujočih imunskih sistemom ne povzroča večjih težav od blagega prehlada. Z RSV se v prvem letu življenja okužita dve tretjini otrok, kasneje pa skorajda vsak. Večina bolezen preboli brez resnejših simptomov, pri nekaterih pa se odrazi kot huda okužba pljuč. Globalno zaradi RSV umre 60.000 otrok letno, v razviti Evropi pa je RSV glavni razlog za hospitalizacije majhnih otrok.

Novo cepivo z imenom Abrysvo je bivalentno, torej ščiti proti dvema variantama virusa. Odobritev se opira na rezultate dveh študij. V prvi je sodelovalo 3695 nosečih žensk (med 24. in 36. tednom), ki so prejele cepivo, in 3697, ki so prejele placebo. Cepivo je pokazalo statistično značilno znižanje števila primerov okužb spodnjih dihal v prvih 180 dneh po rojstvu. V drugi študiji so proučevali 18488 starejših od 60 let, ki so prejeli cepivo, in 18479, ki ga niso. Tudi v tem primeru je bilo cepivo učinkovito. Aktivna učinkovina v cepivu sta rekombinantna stabilizirana RSV antigena, kar povzroči nastanek protiteles.



5 komentarjev

Magic1 ::

Tukaj vidim le en problemčič. Je za dva seva. Vsako leto so različni sevi dominantni. Lahko je študija pokazala zelo pozitivno zaradi sreče, ker je bil primeren sev ravno med testiranjem dominanten. Lahko pa so izbrali najbolj nevarne seve, ki imajo največ posledic. To bi imelo smisel. Samo potem lahko študija pokaže slabšo uspešnost. Tržko je pravilno krmarit.
Magic

fulk ::

Vsaj ni mRNA.

OutOfTheBox ::

Nič hudega. Anticepilcem ostane še veliko razlogov, zakaj se ne sme cepit.

fulk ::

Tudi po tem ko so vas na suho nategnili, še vedno mislite, da je ta zmerljivka aktualna?

D3m ::

Dobro so nas nategnili. :)

Samo odgovornih še niso pripeljali pred giljotino, kar je žalostno.
|HP EliteBook|R5 6650U|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cepivo proti RSV tik pred vrati

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
233609 (1702) no comment

Sodna prepoved cepljenja v Franciji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10212658 (10388) Okapi
»

V ZDA Pfizerjevo cepivo proti covidu-19 dobilo redno dovoljenje (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
57246705 (33304) Pithlit

Več podobnih tem