»

Kod hodi Amazonova umetna inteligenca

Bloomberg - Amazon je kmalu po izidu ChatGPT, Bing Chata in Barda sporočil, da prihaja tudi njegov odgovor, ki se imenuje Amazon Bedrock. Poldrugi mesec pozneje, ko bi izdelek že pričakovali, ne zaradi enostavnosti podviga ampak zaradi nujnosti, če se želi kosati s konkurenti, še vedno čakamo. Posebej neučakane so stranke, ki plačujejo za dostop do storitev v oblaku, saj Amazon vztrajno premika roke.

Že Amazonova napoved ni razkrivala nobenih podrobnosti, kar je nenavadno. Kadar predstavljajo nove storitev Amazon Web Services, nikoli ne pozabijo vključiti bahavih komentarjev starih novih strank. Pri Bedrocku pa so bili nenavadno molčeči. Pojavljala so se namigovanja, ki so sedaj čedalje glasnejša, da Amazonov izdelek v resnici ni niti blizu komercialno uporabne ravni, a so ga morali napovedati zaradi pritiska uspešne konkurence.

A Amazon trdi, da razlogov za preplah ni. Matt Wood, podpredsednik za AWS, je dejal, da gre za povsem nov izdelek. Želeli so ga javno napovedati in nekaterim...

1 komentar

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Amazon lansiral plačevanje z odčitavanjem dlani

vir: Amazon
Amazon - Amazon je v dveh svojih seattlskih trgovinah brez prodajalcev v preteklem tednu pričel s preizkušanjem biometričnega sistema plačevanja Amazon One s skeniranjem dlani. Podjetje tehnologije ne namerava uporabljati zgolj v svojih izpostavah, temveč jo želi prodajati tudi konkurenci.

Pri Amazonu so v preteklih dveh letih pričeli odločno uvajati fizične trgovine brez prodajalcev in to tehnologijo tržijo tudi drugod. Tokrat pa skušajo področje razburkati še na drugačen način: z biometričnim načinom plačevanja z dlanjo Amazon One, ki je primeren tudi za "primitivnejše" nabavljanje s človeškimi prodajalci, a strankam omogoči plačevanje brez dodatnih predmetov, ki jih drugače lahko pozabijo doma. Vsaj tako gre oglaševalski pamflet. Že od lani smo vedeli, da podjetje snuje takšno rešitev in lanskega decembra smo zapazili tudi vložitev patenta. Seveda Amazon ni prva firma, ki se je spomnila odčitavanja dlani, toda njegova velikost in sposobnost inženirjev bi kaj lahko pomenili jeziček na...

11 komentarjev

Amazon razkriva podrobnosti o dostavi paketov z letalniki

Yahoo News - Prvikrat je Amazon že leta 2013 previdno nakazal na možnost dostave paketov z letalniki, lani pa je postalo jasno, da gre za dejanski projekt, ki je blizu realizacije. V nedavnem intervjuju za Yahoo News je Amazonov podpredsednik Paul Misener razkril nekaj več podrobnosti o prihajajočem projektu. Amazonovi letalniki namreč bodo!

Prime Air, kot se bo imenovala zračna dostavo paketov z letalniki, bo omogočila dostavo paketov v 30 minutah po oddaji naročila, če bo seveda izdelek na zalogi v ustreznem skladišču. Letalniki bodo morali imeti domet vsaj 15 kilometrov, tehtali pa bodo 25 kilogramov in nosili do 2,5 kilograma težke pakete. Izkazalo se je namreč, da je večina odpremljenih paketov lažjih.

Amazon ima trenutno razvitih več...

32 komentarjev

Amazon predstavil WorkMail

Amazon - Amazon je v sklopu svojih Amazon Web Services danes predstavil WorkMail, ki podjetjem ponuja enostavne storitve za elektronsko pošto in koledar. Gre za neposredno konkurenco Gmailu in Google Calendarju oziroma Microsoftovemu Exchangeu.

Ena izmed pomembnih odlik WorkMaila je šifriranje, saj so vsi podatki med prenosom šifrirani. Storitev omogoča elektronsko pošto, urejanje in sinhronizacijo koledarjev med sodelujočimi, pripenjanje opravil, urejanje seznamov in imenikov ter še nekaj malenkosti.

WorkMail bo podjetja stal štiri dolarje na uporabnika (ali šest dolarjev v kompletu z WorkMail in WorkDocs ter 200 GB prostora) in vsakemu ponuja 50 GB prostora za elektronsko pošto. Hkrati se WorkMail globoko integrira v ostale Amazonove storitve, denimo v podatkovno shrambo Zocalo (WorkDocs, torej konkurenca Dropboxu...

14 komentarjev