» »

Kalifornijsko prizivno sodišče: vozniki za Uber niso zaposleni

Kalifornijsko prizivno sodišče: vozniki za Uber niso zaposleni

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - Kalifornijsko prizivno sodišče je razveljavilo sodbo na prvi stopnji iz leta 2021 in odločilo, da so vozniki za Uber in Lyft pogodbeni podizvajalci in ne zaposleni. Sodišče je ocenilo, da je velika večina Predloga 22 v skladu z ustavo, medtem ko je bil na prvi stopnji zakon spoznan za protiustavnega. So pa nekatere določbe Predloga 22 vendarle neustavne, denimo omejitev sindikalnega združevanja.

Predlog 22 je bil sprejet na referendumu leta 2020 in je uvajal izjemo od zakona AB5 za podjetja, kakršno je Uber. AB5 namreč otežuje opredelitev izvajalcev v priložnostnih storitvah (gig economy) kot pogodbenih sodelavcev in podjetja napotuje na obravnavo kot zaposlenih. Po izjemi, ki jo uvaja s 60 odstotki podpore izglasovan Predlog 22, pa podjetja svojih voznikov ne bi štela kot zaposlenih, bi bili pa še vedno upravičeni do nekaterih socialnih pravic (minimalna plača), medtem ko povračila za uporabo lastnih sredstev, plačane bolniške odsotnosti ali zdravstvenega zavarovanja ne bi imeli. Prvostopenjsko sodišče je nato leta 2021 razsodilo, da je Predlog 22 protiustaven, na kar so se podjetja pritožila. Sedaj je ta razsodba razveljavljena, Predlog 22 pa v večjem delu spet velja. Delnice Uberja in Lyfta so poskočile za pet odstotkov, podjetji pa sta že izrazili zadovoljstvo z razsodbo.

Pričakovati je, da bo imelo končno besedo kalifornijsko vrhovno sodišče, kamor se bo pritožila Service Employees International Union (SEIU).

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber v sodnem boju z britanskimi delavci dokončno potegnil kratko

Oddelek: Novice / NWO
53325 (2295) gruntfürmich
»

Kalifornija: vozniki za Uber in Lyft niso polnopravni zaposleni

Oddelek: Novice / Tožbe
187244 (5852) carota
»

Uber in Lyft v Kaliforniji iščeta pot okoli razsodbe o zaposlitvi voznikov

Oddelek: Novice / Ostale najave
134025 (3038) Jackass
»

Kalifornija voznike Uberja in Lyfta pripoznala kot redno zaposlene

Oddelek: Novice / Ostale najave
255725 (4633) Markoff

Več podobnih tem