»

Ubuntu Pro prinaša 10-letno podporo

Slo-Tech - Canonical je sporočil, da je paket Ubuntu Pro odslej dostopen javnosti (general availability), potem ko je bil od oktobra na voljo kot beta verzija. Na voljo je le za različice LTS, poleg deset let podpore s popravki pa prinaša tudi kopico dodatnih orodij. Za domače uporabnike je na voljo brezplačno.

Verzije Ubuntuja so običajno podprte devet mesecev, pri čemer so izjeme tako imenovane verzije LTS (long-term support), ki izidejo vsako drugo leto in so normalno podprte pet let, še dodatnih pet let pa v podaljšanem režimu. Lani je Canonical najavil Ubuntu Pro, ki prinaša teh 10 let varnostnih popravkov in dodatna orodja (npr. Ansible, Apache Tomcat, Apache Zookeeper, Docker, Drupal, Nagios, Node.js, phpMyAdmin, Puppet, PowerDNS, Python 2, Redis, Rust, WordPress, ROS). Naročnina nanj zagotavlja tudi popravke za kritične ranljivosti v 24 urah in tehnično podporo za 23.000 paketov in orodij. Druge funkcionalnosti so še Livepatch za posodobitve jedra brez ponovnega zagona, Landscape...

5 komentarjev

Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem z desetletno podporo

Slo-Tech - Dvakrat letno izide nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, kar ima tudi temno stran. Načeloma je vsaka izdaja aktivno vzdrževana le devet mesecev, kar je za domače uporabnike morda še sprejemljivo, za podjetja pa seveda ni. Zaradi tega vsaki dve leti izide tako imenovana verzija LTS (long-term support), ki ima pet let podpore. To pa je že dovolj, da podjetja lahko normalno načrtujejo cikle nadgradnje. Razen kadar ni.

Ubuntu je danes razveselil z vestjo
, da bosta Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem podprta deset let. Prvi pet let bo podpora običajna, nato pa se bo začelo obdobje ESM (Extended Security Maintenance). V tem času bo Canonical še vedno nudil vzdrževanje infrastrukture z varnostnimi popravki in posodobitvami jedra. ESM ne bo zastonj, temveč bo treba naročiti Ubuntu Advantage (UA). Cene niso zelo visoke, segajo pa od 25 dolarjev za namizni računalnik z osnovno podporo do 225 dolarjev za fizični strežnik.


17 komentarjev

Izšel Ubuntu 18.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki to pot nosi oznako LTS, kar pomeni dolgoročno podporo. Ubuntu 18.04 LTS bo dobival posodobitve in popravke pet let, torej vse do aprila 2023. Običajne različice so podprte le devet mesecev. Nova verzija s kodnim imenom Bionic Beaver prinaša kopico popravkov, vključno z novim jedrom, zakrpanimi ranljivostmi Spectre in Meltdown in novimi verzijami priloženih programov (npr. GNOME 3.28, LibreOffice 6.0, jedro 4.15).

V primerjavi s predhodno verzijo Ubuntu 17.10 velikih sprememb ni. Bodo pa precej presenečeni uporabniki verzij LTS, ki so vztrajali pri 16.04 LTS. Privzet grafični strežnik je ponovno Xorg, potem ko je 17.10 uvedel Wayland. Ta, čeprav je prihodnost, še...

152 komentarjev

Izšel Ubuntu 16.10

Ubuntu - Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu 16.10, ki po besedah proizvajalca poganja večino oblačnih okolij na svetu. Pol leta po izidu zadnje inačice prinaša nova s kodnim imenom Yakkety Yak precej manjših novosti, a brez večje revolucije.

Privzeti grafični vmesnik ostaja Unity 7, na voljo pa je tudi eksperimentalna verzija Unity 8 + Mir. Nova verzija vsebuje najnovejše stabilno jedro Linux 4.8. Kar se tiče grafike, ostajamo pri Mesi 12.0, saj 12.1 oziroma 13.0 ni izšla pravočasno. Podpora za Vulkan ni vključena, ga je pa mogoče namestiti iz privzetih repozitorijev. Priložen LibreOffice je napredoval do verzije 5.2. Ubuntu 16.10 ni tako imenovana verzija LTS, zato ga bo Canonical podpiral le devet...

61 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev