» »

V Kaliforniji morajo podjetja v oglasih razkriti plače

V Kaliforniji morajo podjetja v oglasih razkriti plače

Slo-Tech - Čeprav so plače zaposlenih v tehnoloških gigantih okvirno že dolgo časa znane, smo z zanimanjem zrli v spremembe, ki jih je povzročil novi zakon, ki v Kaliforniji predpisuje obvezno navedbe plače v oglasih za zaposlitev. Rezultati so žal slabši od pričakovanj, ker nekatera podjetja navajajo neuporabno široke razpone.

Od začetka leta morajo v Kaliforniji vsa podjetja z več kot 15 zaposlenimi v oglasih za zaposlitev navesti tudi okvirno plačo. To ni prva zvezna država s takšnim zakonom, saj jih poznajo tudi Washington, New York in Kolorado, je pa zagotovo med bolj zanimivimi, ker je v Kaliforniji sedež mnogo tehnoloških velikanov. A ti so se na zakon odzvali tako, da so objave praktično neuporabne. Tesla je na primer zapisala, da programskim inženirjem ponuja od 83.200 do 417.600 dolarjev, Netflix pa od 90.000 do 900.000 dolarjev.

Omenjena sta najbolj izstopajoča primera, a razpone uporabljajo vsa podjetja. Analiza 53.000 oglasov, ki jih je objavilo 700 podjetij, je pokazala povprečni razpon od 130.000 do 200.000 dolarjev. To je še vedno veliko, a je že precej uporabnejša številka, saj so tolikšne razlike lahko posledica različne usposobljenosti kandidatov in so realno dosegljiva. Večina podjetij razpone zapiše realno in v duhu zakona, ugotavljajo. Tesla in Netflix sta tu največji negativni presenečenji.

Za celovito informacijo pa to vendarle ni dovolj. V oglasih mora biti napisana osnovna plača, ne pa tudi dodatki, bonusi, delniške opcije in podobno. Nekatera podjetja v znesek to vključijo, druga ne. Vseeno se premik k večji preglednosti dogaja, saj čedalje več podjetij podatke o plači zapisuje v vse oglase, tudi kjer to ni obvezno. Marsikod so tudi uzakonili prepoved spraševanja zaposlenih po plači v preteklih podjetjih. S tovrstnimi ukrepi se zmanjšuje prednost, ki jo imajo podjetja zaradi asimetričnosti informacij in moči.

10 komentarjev

tony1 ::

"Netflix pa od 90.000 do 900.000 dolarjev"

Genialno trolanje :))

strawman ::

Upam da tole postane praksa povsod po svetu. To lahko močno izboljša položaj ter pogajalno izhodišče za plače delavcev.
Podjetja zapravijo ogromno denarja za grajenje neke slike o idealnem delovnem okolju, medtem ko bi ta denar raje preusmerila v višje plače v duhu tekmovalnosti med konkurenco, ki išče iste kadre.

cryptozaver ::

Kdaj bo to postala praksa pri nas?

Tabu tema za vecino firm kjer je placa stvar dogovora

svecka ::

pogledaš v avstrijske oglase in takoj vidiš kakšno plačo imajo tam za isti poklic kot pri nas. Še posebej je to dobro videti ko delaš v multinacionalki in imajo podjetje tudi v Avstriji.

mpu2Q7 ::

Tesla je na primer zapisala, da programskim inženirjem ponuja od 83.200 do 417.600 dolarjev, Netflix pa od 90.000 do 900.000 dolarjev.

auch boli

Kayzon ::

Zakaj je sploh dovoljeno pri nam ne napisati prave place? To bi morali zakonsko urediti.

svecka ::

Ker imaš zaradi tega nižjo plačo. Ko prideš na razgovor se moraš pogajat o svoji plači. ČE daš preveliko cifro te odslovijo, če pa prenizko, se jim pa smeji, ker si poceni delovna sila. Za isto delovno mesto je lahko razlika tudi v 300 eur bruto (operater na liniji), oziroma bolje je zahtevno delovno mesto, večji plačni razkorak je lahko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

njyngs ::

Sem slišal, da se pri nas dogaja tudi to, da ljudem v pogodbah prepovedujejo pogovarjanje o plači s svojimi sodelavci. Gadno u 3pm.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

TheBlueOne ::

Kayzon je izjavil:

Zakaj je sploh dovoljeno pri nam ne napisati prave place? To bi morali zakonsko urediti.


Nikjer ne morejo pisati tocne place, ker je na vsak nacin deloma odvisno od kandidata, koliko ima izkusenj, starost, znanja ...

Zakonsko se ne da zares urediti. Recimo v Avstriji so se kar trudili in sedaj skoraj vedno citirajo minimalne place po kolektivnih pogodbah, razpon pa je lahko veckratnik, ker je ze po kolektivni velika razlika glede na izkusnje, delovno dobo itn.

Glugy ::

" Tesla in Netflix sta tu največji negativni presenečenji."

Tesla je totalno neresno podjetje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Kaliforniji morajo podjetja v oglasih razkriti plače

Oddelek: Novice / Ostale najave
103900 (1926) Glugy
»

Katera vprasanja sprasujete na razgovorih za delo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10911304 (7347) user4683
»

San Francisco: delo od doma priložnost za selitev na cenejše

Oddelek: Novice / Rezultati
135658 (4612) joze67

Več podobnih tem