»

ARM najavil arhitekturi Neoverse V2 in E2

vir: ARM
ARM - V Armu so v razmeroma površinski najavi zaokrožili drugo generacijo platform za oblačno računalništvo Neoverse, in sicer z arhitekturama V2 ter E2.

Pred slabimi štirimi leti so pri Armu odšli zmešat štrene Intelu in AMDju še na strežniškem oziroma superračunalniškem področju in lansirali platformo Neoverse z namenskimi arhitekturami za obdelavo velikih količin podatkov ter strojno učenje. Sestavljajo jo tri veje: V je usmerjena v surovo zmogljivost; N v učinkovitost na vat ter prilagodljivost; linija E pa vsebuje manjše procesorje za naprave na robu (edge computing). Na opisani osnovi smo že videli več uspešnih rešitev, kot sta Amazonova družina procesorjev Graviton in pa Ampere Altra, kmalu pa utegnemo dobiti tudi zmogljive izdelke iz Nvidie. Arhitektura N ostali dve malo prehiteva, zato smo predstavitev N2 videli že lansko pomlad, sedaj pa so v podjetju predstavili še drugo generacijo arhitektur V in E.

Poglavitna novost je prehod na ukazni zbir Armv9 in s tem povezane...

2 komentarja

Intel lansiral tretjo generacijo procesorjev Xeon Scalable

vir: Intel
Intel - Le slab mesec po AMDju imamo tudi osvežitev Intelove linije strežniških procesorjev, saj so v Santa Clari splovili tretjo generacijo čipov Xeon Scalable, na osnovi arhitekture Ice Lake SP.

Intelove serije strežniških procesorjev v arhitekturnem smislu tradicionalno zaostajajo za prenosniškimi in namizniškimi, zato je bila pri posodobitvi čipov tokrat še vedno na redu arhitektura Ice Lake, čeprav smo jo v napravah za domače uporabnike videli že leta 2019. V podjetju so jo prvotno nameravali na trg poslati že lani, a so jo kot večino stvari močno zaznamovale Intelove težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Tretja generacija strežniških čipov Xeon Scalable, na podlagi Ice Laka SP, je tako bistven napredek glede na prejšnje Xeone, saj gre za prve Intelove strežniške procesorje na 10 nanometrih, toda v tržnem smislu zaostajajo za AMDjem, potrebno pa je omeniti tudi rastočo konkurenco rešitev na osnovi Arma, kot sta Amperova Altra in Amazonov Graviton2.



Novi Xeoni Scalable so...

17 komentarjev

AMD lansiral mobilne procesorje Ryzen Mobile 4000

AnandTech - Ob tehnični novinarski predstavitvi so v AMDju na trg poslali še zadnji sklop čipov arhitekture Zen 2, procesorje za prenosnike Ryzen Mobile 4000. Pandemija koronavirusa je dogodek pokvarila v smislu, da je potovanje končnih izdelkov tako v trgovine kot na teste hudo motena, toda vseeno je bilo mogoče izvedeti zanimive podrobnosti, tudi uradno najavo prenosniških Ryzenov 9.

Eno od poglavij AMDjeve tiskovke na januarskem CESu je bila najava prenosniških čipov Ryzen Mobile 4000, po namizniških Ryzenih 3000 in Threadripperjih 3000 ter strežniških Epycih 2 zadnje skupine procesorjev na arhitekturi Zen 2, ki smo jo še čakali. Predviden izid prvih izdelkov na njihovi osnovi je bil postavljen v sredino marca in kljub pandemiji virusa SARS-CoV-2 so v podjetju uradno lansiranje izpeljali. Toda v praksi večina naprav ta hip še vedno ždi v azijskih skladiščih, zato bomo na neodvisne teste čakali še kakšen teden in je treba navedene številke jemati z nekaj rezerve; pa čeprav se je AMD v...

100 komentarjev

Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi

Xbox News - Pri Microsoftu so razkrili še nekaj več podatkov o svoji naslednji konzoli, Xbox Series X. Grafični del čipa z močjo dvanajstih teraflopov bo v resnici napravljen na arhitekturi RDNA 2 in poznal strojni raytracing ter variable rate shading. Zanimiva je napovedana zmogljivost korenitega prilagajanja igre strojni zmogljivosti modela konzole, na kateri jo bomo poganjali.

V času, ko se najave z odrov velikih prireditev vse bolj selijo na splet, nam tako Sony kot Microsoft podrobnosti o naslednji generaciji igralnih konzol dostavljata po kapljicah. Po tem, ko so v Redmondu decembra pokazali naziv in podobo prihodnjega Xboxa, so zdaj še okvirno zarisali njegove zmogljivosti. Xbox Series X bo imel CPU s štirikratno močjo tistega v Xbox One, medtem ko bo GPU z dvanajstimi teraflopi osem- do devetkrat hitrejši, oziroma dvakrat hitrejši od tistega v Xbox One X. Potrjena je AMDjeva arhitektura RDNA 2, se pravi Navi druge generacije, skupaj z več tehnologijami, ki smo jih tudi že slutili....

63 komentarjev

AMD na CESu 2020: Radeoni RX 5600, mobilni Ryzeni 4000 in 64-jedrni Threadripper

AnandTech - AMD je letošnji sejem CES izkoristil za več najav širom svojega spektra čipov. Pokazal je nove grafične kartice Radeon RX 5600 za srednji del trga, prenosnim računalnikom namenjene procesorje Ryzen 4000U in H, pa končno pokazal že dolgo pričakovano 64-jedrno pošast, Threadripperja 3990X.

Trenutni repertoar grafičnih kartic Radeon ima na zgornjem srednjem koncu RXe 5700 (XT), spodaj pa RXe 5500 XT, medtem ko pri izdelkih v okolici tristotih evrov zeva velika luknja. Zapolniti jo nameravajo z Radeonom RX 5600 XT, ki dospe 21. tega meseca in je v več pogledih zanimiva kartica. Čip je zgrajen na Naviju 10, kakršen tiktaka v 5700tkah, seveda pa je rahlo okleščen. Inženirji pa se tokrat niso dotikali računskih enot, saj ima enako število senčilnikov kot močnejši bratje. Prihranki namesto tega pridejo pri frekvencah in pomnilniškem delu. 5600 XT ima okrog 15% nižji takt in pa 192-bitno vodilo namesto 256-bitnega, s tem pa tudi zgolj 6 GB pomnilnika, ki je obenem nekaj počasnejši (12 Gbps...

22 komentarjev

Intelovi 10-nm procesorji se odmikajo

AnandTech - Intel se je očitno res ustrašil AMD-ja, ki mu je po več letih zaostanka s procesorji Ryzen Threadripper uspel veliki met, saj so cenejši in zmogljivejši od trenutnih Intelovih procesorjev Core i9. Intel se je odločil nenavadno zgodaj predstaviti novosti, ki šele prihajajo, s čimer so več kot očitno želeli pomiriti tudi vlagatelje in stranke. Intel namreč tudi že zelo dolgo časa ni zmanjšal litografije novih procesorjev.

Aktualni procesorji Kaby Lake so namreč procesorji v drugi generaciji 14-nm tehnologije, kar Intel komercialno označuje 14nm+. Tudi prihajajoči Coffee Lake bo še vedno v 14 nm, kar bo Intel kot tretjo generacijo označil s 14nm++. Pričakovali smo, da mu bo sledil Cannon Lake na 10 nm (10nm+, torej druga...

89 komentarjev