» »

ZDA ponovno prevzele superračunalniški primat

ZDA ponovno prevzele superračunalniški primat

Slo-Tech - Izšla je nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, na kateri je po dveh letih sprememba na vrhu. Kitajski superračunalnik Fugaku se je moral umakniti ameriškemu superračunalniku Frontier, ki v ORNL (Oak Ridge National Laboratory) brni z 8,7 milijona jedri iz procesorjev AMD EPYC 64C 2GHz. Z učinkovitostjo 52,23 gigaflops/vat zmore 1,102 eksaflops. S tem je prvi superračunalnik, ki je resnično prebil mejo eksaflopa. Na drugem mestu je dosedanji prvak Fugaku, ki zmore 442 petaflops v standardnem testu. Naslednjega novinca imamo na tretjem mestu, kamor se je zavihtel sistem Lumi, ki je v okviru kolaboracije EUROHPC/CSC nameščen na Finskem. Zmore 151,9 petaflops.

Na seznamu je tudi slovenski predstavnik VEGA HPC CPU, ki je postavljen v Mariboru. Z izmerjenimi 3,82 petaflops je uvrščen na 131. mesto. Njegov grafični del VEGA HPC GPU je s 3,1 petaflops na 172. mestu. S seznama razberemo tudi, da je AMD-jeva arhitektura prehitela Intelovo. Novejši sistemi skoraj izključeno uporabljajo AMD-jeve procesorje. Velesili ostajata Kitajska in ZDA, ki imata 173 in 126 sistemov med prvimi 500. Večina računalnikov je še vedno povezana z ethernetom, tik za njim pa sledi infiniband.

Poleg seznama Top500 je objavljen tudi seznam Green500, na katerem so najučinkovitejši sistemi. Na prvem mestu je ena sama omara Frontierja, ki zmore 62,8 gigaflops/vat. Na drugem mestu je celoten Frontier, kar kaže na pomembno varčevanja z energijo. Tretji je novi Lumi, ki z enim vatom izvede 51,63 gigaflops, tretji pa je Adastra s 50,03 gigalfops/vat, ki je po moči 10. najhitrejši sistem. Novi sistemi so torej zelo zmogljivi in zelo varčni. Lestvica Top500 meri superračunalnike, ki so jih upravljavci prijavili in na njih pognali teste. Špekulira se, da imajo Kitajci tudi hitrejše, eksaskalne sisteme, ki jih skrivajo.

8 komentarjev

WhiteAngel ::

Vau, torej smo uradno prebili eksaflop. O tem smo mi le filozofirali na faksu in razpravljali o jedrski elektrarni zraven, ki jo bo potreboval tak sistem. No, 21MW sploh ni tako velika poraba!

FireSnake ::

Lepo, da se je končno pokazalo kaj zmorejo Epyci.
Je bilo pa normalno, da je preobrat trajal nekaj let.

V Mariboru sem že bil na ogledu, kar impresivna zadeva. Če imate možnost (imajo tudi dneve odprtih vrat) vsekakor priporočam ogled.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

pegasus ::

Fugaku je japonski ;-)

bbbbbb2015 ::

FireSnake je izjavil:

Lepo, da se je končno pokazalo kaj zmorejo Epyci.
Je bilo pa normalno, da je preobrat trajal nekaj let.

V Mariboru sem že bil na ogledu, kar impresivna zadeva. Če imate možnost (imajo tudi dneve odprtih vrat) vsekakor priporočam ogled.


Torej, ne da bi AMDju želel kaj slabega, nenazadnje je sin kupil CPU, jaz pa delnice AMDja... Vendar.
Pri supercomputingu je kritično, da imaš prevajalnik in knjižnice, ki omogočajo to, kar bi rad delal, od MPI passing, do matematičnih knjižnic. Intel je imel take knjižnice že sigurno 10 let nazaj, oziroma se spomnim, da so jih včasih distribuirali na CD-ROMu (to je bilo plačljivo - jaz sem to dobival zaradi neke akademske licence).

Če to ne dela v redu, potem si polomiš zobe z debagiranjem. Ko sem jaz delal na CONVEX superračunalniku, sem našel en bug v njihovem prevajalniku (oz. knjižnici), dva buga v Intelovi knjižnici in en bug v Borland C/C++. Bugi se v glavnem pojavljajo zaradi optimizacij prevajalnika, povezano z zmogljivostmi CPUja.

Preden sem to zrihtal, to sem si pa polomil res vse zobe na tem. En job je na Convexu laufal 14 dni, precej manjši pa na treh PCjih štiri mesece ali tri, v glavnem dolgo časa.

To debagirati je pa res sranje.

Kolikor vidim, AMD ima knjižnice, samo vprašanje, koliko je to spucano. Te knjižnice so sigurno 3+ leta stare, Intelove pa 20+ let. Jim pa res želim vse dobro.

Zgodovina sprememb…

zee ::

Zato uporabljamo tudi intelove prevajalnike za AMD procesorje. :)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Jarno ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Kolikor vidim, AMD ima knjižnice, samo vprašanje, koliko je to spucano. Te knjižnice so sigurno 3+ leta stare, Intelove pa 20+ let. Jim pa res želim vse dobro.

Intelove knjižnice , ki so +20 let stare, veljajo za +20 let stare procesorje. Vmes je arhitektura "mutirala" do nerazpoznavnosti. AMD-jeva 486-ka bo tudi kmalu 30, sicer to spada pod 3+ ampak vseeno. ;)
Namigovanje, da so ravno omenjene knjižnice krive za npr. Skylake derivate že n-let je *hilarious*.
#65W!

pegasus ::

Vsi "vendor" prevajalniki danes so bazirani na LLVM, tako da se tu ni za bat. Edino fortran situacija se še mora razjasniti na llvm sceni, ostalo je že top. Še gcc zna potoniti v tem desetletju ...

Blas knjižnic je danes tudi dovolj, odprtokodnih in vendor specific. Svojo kodo zlinkaš s flexiblas, nakar lahko poljubno menjaš blas implementacijo in poteatiraš, katera najbolje dela zate. Podobno MPI trampoline za MPI. To so danes že vse rešeni problemi.

Danes je vojna bolj med cuda vs hip vs sycl ... Tu se bo odločilo, čigav sw ekosistem bo prevladal in posledično čigav hardver bo najbolj prodajan. Glede na najave je Nvidia v resnih težavah brez arma, AMD in Intel jo bosta oba prehitela v nekaj letih. Ima pa Nvidia desetletje prednosti s cuda ekosistemom, bomo videli kako hitro bodo app developerji migrirali drugam ... Ravno včeraj sem videl novico, da je Intel zaposlil glavnega gromacs developerja, gotovo zato, da poskrbi za sycl port na bodoči hw...

pegasus ::

Nekaj zanimivih LUMI številk iz severa. Postavljen je v bivši papirnici, da so prihranili z gradnjo nove stavbe in pri co2 za nov beton. Na voljo imajo 200MW hidro elektrike, trenutno kurijo okrog 9MW. Vso to pridelano toploto preko toplotnih črpalk oddajajo v toplovodno omrežje lokalnega mesta, tako da imajo sum negativni ogljični odtis in prihranijo cca 13500 ton co2 letno. Mlačno vodo za hlajenje imajo okrog 32 stopinj, izhodna topla voda je nad 40 stopinjami, toplovodno omrežje pa sprejema vodo na 80 stopinjah in vrača vodo na 60 stopinjah. Lokalno mesto potrebuje ogrevanje 9 mesecev v letu, 3 poletne mesece pa nameravajo hladiti s chillerji na strehi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na novi lestvici superračunalnikov ZDA na 1. in 3. mestu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
255644 (3997) pegasus
»

Kitajska vodi na lestvici superračunalnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
174839 (3824) 7982884e
»

Nova lestvica superračunalnikov kaže kitajski vzpon

Oddelek: Novice / Procesorji
175186 (3634) zee
»

Prva deseterica superračunalnikov brez sprememb

Oddelek: Novice / Procesorji
93876 (2902) SuperVeloce

Več podobnih tem