» »

Med prvimi 500 superračunalniki nekaj novincev

Med prvimi 500 superračunalniki nekaj novincev

Top 500 - Izšla je nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer ni večjih sprememb. Na prvem mestu vztraja Frontier, ki je tam že od lanskega junija. Na drugo mesto se je uvrstil novinec Aurora, od katerega smo pričakovali več, tj. prvo mesto. Razlog je preprost: Aurora je na drugem mestu, ker so teste zaenkrat pognali zgolj na polovici predvidenega končnega sistema.

Frontier ima deklarirano zmogljivost 1,194 Eflop/s, ki jo zagotavljajo procesorji AMD Epyc 64C na arhitekturi HPE Cray EX235a. Skupno ima 8,7 milijona kombiniranih jeder CPU in GPU. Aurora se je na drugo mesto zavihtela s polovično močjo, in sicer je dosegla 585 Pflop/s. Ko bo superračunalnik dokončno sestavljen in povezan, naj bi dosegel osupljiva 2 Eflop/s, kar bi moralo zadostovati za gladek prevzem vodstva. Gradi se na Intelovih procesorjih na arhitekturi HPE Cray EX, ki uporablja povezave Slingshot-11.

Tudi na tretjem mestu je novinec, in sicer je to Eagle, ki ga ima Microsoft v infrastrukturi Azure Cloud. To je najvišje mesto, ki ga je osvojil kakšen sistem, ki temelji na oblaku. Pred dvema letoma je še en sistem Azure Cloud dosegel 10. mesto. Eagle zmore 561 Pflop/s, kar zagotavljajo procesorji Intel Xeon Platinum 8480C in grafični čipi NVIDIA H100. To neizogibno pomeni, da je Fugaku padel z drugega na četrto mesto. Najhitrejši evropski računalnik je Lumi na Finskem, ki je s 379 Pflop/s peti.

Pogled v statistiko pokaže, da sta velesili še vedno ZDA in Kitajska. Število ameriških računalnikov se je povečalo s 150 na 161, kitajskih pa je le še 104, potem ko jih je bilo maja 134. Med prvimi desetimi superračunalniki je najbolj zastopana družina Intel Xeon, ki jih najdemo v petih, po dva pa imata AMD-jeve in IBM-ove procesorje. Najvarčnejši računalnik zmore 65,4 GFlop/s za vsak vat energije, v povprečju pa so približno pol toliko učinkoviti.

15 komentarjev

pegasus ::

Drugo leto zna bit da bo že El Capitan z Mi300 čipi ... če bo, Intlu ne bo uspelo prevzeti #1.

filip007 ::

AMD ima zdaj 128 jederni CPU, se utegne še kaj spremeniti.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

pegasus ::

Da, delajo super, amazing perf/W.

mrTwelveTrees ::

Upam da tudi energijo ki jo dobijo od toplote porabijo za kaj pametnega.

pegasus ::

Lumi na finskem to počne, da. Toplo vodo iz hlajenja s toplotnimi črpalkami dvignejo na 80 stopinj in jo šopajo v mestni toplovod ter tako ogrevajo en vogal mesta.

jeremenen ::

Obstaja lista privatnih supercompov? Če se prav spomnim, je imel Tesla že 2021 exaflop mašino.

pegasus ::

Pazi, kako meriš exaflope. Na top500 so definirani kot FP64 HPL rezultat, razni AI sistemi ala Teslin se kitijo z exa(fl)opi, ki pa so FP16 ali še manjši. Neprimerljivo.

Privatnih sistemov je precej, a so privatni ravno zato, ker nekdo noče, da se govori o njih. Že na top500 ne moreš privabit vseh, ki bi si jih želel videti tam ...

zugl ::

> To je najvišje mesto, ki ga je osvojil kakšen sistem, ki temelji na oblaku.

ah yes, oblak

DamijanD ::

azure oblak je ablak :D

Kandidat ::

Nekje sem čital, da imajo kitajci že vsaj tri računalnike z zmogljivostjo preko 1 ExaFLOPS, vendar jih nočejo razkriti (za Top500).
Baje se jim ne zdi več potrebno, da se javno hvalijo s temi sistemi, saj bi to lahko bil povod za razne omejitve/sankcije s strani Amerike.
Ali kdo ve več kaj o tem?

zee ::

Dobro nam gre 8-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

pegasus ::

Tole spada sem:

pegasus ::

Tole pa pri nas prodajam že par let, a se ekosistem premika zelo zelo počasi ...
https://arxiv.org/abs/2309.10292

m0LN4r ::

mrTwelveTrees je izjavil:

Upam da tudi energijo ki jo dobijo od toplote porabijo za kaj pametnega.

To se bo marsikje moralo spremeniti, recimo nemska zakonodaja v prihodnje gleda tudi na taksne komplekse. Segrevala se bo voda, sicer super pozimi, edino poleti bo tega "prevec"
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Jazon ::

Kandidat je izjavil:

Nekje sem čital, da imajo kitajci že vsaj tri računalnike z zmogljivostjo preko 1 ExaFLOPS, vendar jih nočejo razkriti (za Top500).
Baje se jim ne zdi več potrebno, da se javno hvalijo s temi sistemi, saj bi to lahko bil povod za razne omejitve/sankcije s strani Amerike.
Ali kdo ve več kaj o tem?


Ja, Kitajci ne objavljajo, ker bi pritegnili pozornost po dodatnih sankcijah, ki jih Američani talajo ko obstaja nevarnost, da jih bo nekdo prehitel. Obstajali naj bi trije kitajski exascale superračunalniki. Za enega se ve, da bazira na 14nm SMIC procesorjih, ker so ga prijavili za Gordon Bell nagrado.

Vprašanje, če bo po vseh zamudah Aurora sploh pristala na prvem mestu.

El Capitan (Zen4 APU) je od julija letos v gradnji in naj bi presegel 2 exaflopa pri porabi 40MW.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Epyc (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Strojna oprema
52598301 (1969) pegasus
»

Najzmogljivejši superračunalnik Aurora je nared

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
174932 (958) Jazon
»

Na lestvici Top500 nič novega, AMD se vzpenja

Oddelek: Novice / Ostalo
163143 (1612) Xserces
»

Naslednik Ponte Vecchia bo Rialto Bridge

Oddelek: Novice / Procesorji
123157 (2204) pegasus
»

ISC 2019

Oddelek: Znanost in tehnologija
261659 (969) pegasus

Več podobnih tem