» »

V CERN-u odkrili najstabilnejši eksotični delec doslej

V CERN-u odkrili najstabilnejši eksotični delec doslej

Slo-Tech - V CERN-u so v eksperimentu LHCb odkrili nov sestavljeni delec, ki so ga poimenovali Tcc+. Od tod sledi, da gre za tetrakvark, ki vsebuje dva kvarka in dva antikvarka (ccūd̄). Eksotičnih delcev, kamor sodijo tudi tetrakvark, so sčasoma odkrili že cel kup, omenjeni pa ima najdaljšo življenjsko dobo med vsemi znanimi.

Standardni model trenutno sestavlja 17 osnovnih delcev, ki se delijo v več vrst. Imamo šest kvarkov (po dva iz vsake generacije, imenujejo se gor, dol; čudni, čarni; vrh, dno) in šest leptonov (elektron, mion in tau skupaj s svojimi nevtrini), štiri bozone in Higgsov bozon. Kvarki se v sestavljene delce običajno povezujejo po trije - tako sta sestavljena proton (gor, gor, dol) in nevtron (gor, dol, dol) - ali v paru kvark-antikvark. Druge kombinacije, denimo štirje ali celo pet kvarkov, se imenujejo eksotični delci, ker sprva sploh niso verjeli, da lahko obstajajo, in ker danes vemo, da hitro razpadejo.

Kombinacij je mnogo, a novi tetrakvark je pomemben zato, ker ima med doslej odkritimi najdaljši razpolovni čas. To predvsem krepi pričakovanja, da bo (še neodkriti) tetrakvark resnično stabilnejši, kot kažejo izračuni. Vse od 80. let namreč vemo, da bi bili tetrakvarki iz dveh težkih kvarkov in dveh lahkih antikvarkov lahko posebej stabilni. Novoodkriti delec vsebuje dva kvarka čar in antikvarka gor in dol. S tem je to prvi odkriti tetrakvark tako želene kombinacije, dva težka kvarka in dva lahka antikvarka.

Če bi v prihodnosti uspeli najti in proizvesti tetrakvark, ki bi imel dva kvarka dno in antikvarka gor in dol, bi bil razpad v mezone prepovedan, kar bi pomenilo več velikostnih razredov daljše razpolovne čase. In tak tetrakvark bi bil precej stabilen.

V kolaboraciji LHCb sodeluje 1500 znanstvenikov z 86 inštitutov v 19 državah, tudi Sloveniji. Doslej so objavili več kot 550 znanstvenih člankov o odkritjih v okviru tega projekta.

5 komentarjev

Rias Gremory ::

Hvala za zelo zanimivo novico!
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

gregor_m ::

Nikjer nisem zasledil, koliksna je "zivljenska" doba na novo odkritega delca. Se zivljenska doba eksoticnih delcev meri v nano/mikro/mili sekndah?

Kayzon ::

Je to isti CERN?





:|

nejcek74 ::

Kayzon je izjavil:

Je to isti CERN?

:|

??????? Saj ti pise Gothard Base tunel, ne pa CERN.

reeves ::

gregor_m je izjavil:

Nikjer nisem zasledil, koliksna je "zivljenska" doba na novo odkritega delca. Se zivljenska doba eksoticnih delcev meri v nano/mikro/mili sekndah?

Ker je še ne poznajo. Bo še trajalo nekaj časa, da bo prišel rezultat v sekundah.

Kar so ugotovili je njegova približna masa. Zadeva je kar precej komplicirana. Na grobo, odvisno od vrste mezona je nekje neko bolj ali manj ozko območje, ki jo mora imeti delec, da je stabilen.

Novi TCC+ ima maso, ki je blizu tega območja. Njegova masa je 273 ± 61 keV pod stabilnim območjem, ki naj bi za take vrste mezonov bil širok samo 410 ± 165 keV.
Mase takih delcev so nekje okoli 2.700 MeV

Ker se pogovarjamo o kvantnih delcih je v igri seveda tudi Heisenberg in njegovo načelo nedoločnosti zato je povsod ±.

Življenska doba eksotičnih delcev na splošno je nekaj od nekaj femtosekund do nekaj sto femtosekund. TCC+ bi znal biti čez pikosekundo.

https://cerncourier.com/a/new-tetraquar...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V CERN-u odkrili nov subatomski delec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
206401 (3777) SimplyMiha
»

V CERN-u odkrili nov tip hadronov: pentakvark!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
178344 (5972) poweroff
»

Odkrit tretji tip hadronov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2313321 (11542) antonija

Več podobnih tem