» »

Facebookov nadzorni odbor potrdil Trumpov suspenz

Facebookov nadzorni odbor potrdil Trumpov suspenz

Axios - Civilni nadzorni odbor, ki preudarja kočljivejše odločitve Facebooka pri upravljanju z vsebino omrežja, se strinja z odstranitvijo računa Donalda Trumpa neposredno po napadu skrajnežev na ameriški kongres 6. januarja, a obenem opominja, naj kazen ne bo trajna, temveč časovno omejena.

Januarja letos je pričel delovati Facebookov civilni nadzorni svet (Facebook Oversight Board), posvetovalni organ, sestavljen iz uglednih pravnikov, politikov, novinarjev in drugih strokovnjakov, namenjen nadzoru moderatorskih odločitev na Facebooku ter Instagramu. Ker gre za zanimivo in še precej eksperimentalno telo, ki je odraz velike družbene moči modernih socialnih omrežij in s tem povezanih afer, je njegovo delo vzbudilo veliko pozornosti zainteresirane javnosti. Skoraj spočetka je odbor že dobil tudi zahtevno nalogo: odločiti se o primernosti odstranitve Donalda Trumpa s Facebooka. Z omrežja so ga 7. januarja najprej banali za 24 ur, ker so sklenili, da je s hujskanjem bistveno pripomogel k napadu desničarskih skrajnežev na ameriški kongres, nakar so ukrep takoj zatem podaljšali za nedoločen čas. Končno odločitev so naložili odboru, ki si je za to najprej odredil 90 dni časa, a je moral sredi aprila rok podaljšati za en mesec, da bi se lahko prebil skozi 9000 javnih odzivov.

Zdaj je odločitev tu: nadzorni odbor je Trumpov suspenz podprl in se pri tem strinjal, da je nekdanji predsednik z nagovarjanjem svojih podpornikov ključno pripomogel k nemirom, ki so med drugim terjali pet človeških življenj. Toda poleg je obenem važna opomba: časovna nedoločenost takšnih ukrepov ni zaželena in pri Facebooku naj določila bolje opredelijo ter tudi ustrezneje javno obrazložijo. Odbor daje družbenemu omrežju šest mesecev časa, v katerem naj ustrezno posodobi svoj pravilnik in skladno s tem Trumpu naloži sorazmernejšo kazen. Vrh podjetja je odločitev pozdravil in obljubil ukrepanje. Z drugimi besedami: čisto mogoče je, da bo razvpiti nekdanji ameriški predsednik še letos prispel nazaj na Facebook. Hkrati je treba povedati, da se je svet s tem elegantno izognil odgovornosti podati končno odločitev in žogico namesto tega vrnil podjetju, kar kritikom ni ušlo.

Sam Trump se je ob dogodke že obregnil in ponovil očitke o zatiranju svobode govora, pri čemer ni zanemarljivo, da je bil padec z vidnejših družbenih omrežij zanj tudi hud finančni in organizacijski udarec, saj so bili Twitter, Facebook in YouTube ključni za širjenje njegovega vpliva ter iskanje donatorjev. Ker ga velikani še ne spustijo nazaj, je bil tako primoran pred dnevi odpreti svoj blog, pri čemer ni povsem jasno, ali je to tisto lastno socialno omrežje, ki ga je zadnje čase napovedoval.

18 komentarjev

LeQuack ::

Facebook hoče bit good guy, ampak vsi vemo da je še dosti slabši kot Trump.
Quack !

Poldi112 ::

Nah, če bi hoteli biti good guy, bi svoje smernice glede sovražnega govora upoštevali že leta prej, ne pa šele, ko je popušil volitve.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

HotBurek ::

...časovna nedoločenost takšnih ukrepov ni zaželena...

Isto velja za začasni dvig davka izpred 10 let.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

jebitese ::

Ameriška družbena omrežja so krepko posegla v politični prostor matične države in v veliki meri nadzorujejo pol sveta.

Zdaj postaja jasno, da so imeli Kitajci prav, ko so se zaščitili s svojim velikom požarnim zidom in zablokirali medijske manipulacije od zunaj. Ampak s tem so zaščitili le svojo državo, državljani niso na nič boljšem kot drugod po svetu, verjetno pa tudi kaj dosti na slabšem ne.

Sploh ni pomembno, ali nam je Trump všeč ali ne, ne glede na lastno politično prepričanje. Zaradi enega "negativca" so kar tako mimogrede uničili kar celo podjetje (nesrečni Parler), mu zaprli komunikacijske kanale (hvala Twitter, hvala Facebook), blokirali strežnike (hvala Amazon), onemogočili distribucijo aplikacije (hvala Google, hvala Apple). Podjetje Parler je žal pač imelo to smolo, da je bil "negativec" njegova stranka. Ta dogodek zagotovo predstavlja pomemben mejnik v razvoju (propadu?) demokracije.

Imamo "demokracijo", ki jo globalno usmerjajo in nadzorujejo algoritmi, ti pa so poslovna skrivnost in niso v javni lasti. Včasi smo ircali, diskutirali v forumih ter objavljali vsak na svoji lastni spletni strani. Še pomnite, tovariši?

fikus_ ::

usa že dolgo niso več vzor za demokracijo. Ta obstaja samo še v knjigah in učbenikih, ter politiki jo prodajajo neukim množicam. Sedaj nastaja nova "demokracija", ki je po godu vladajoči eliti in korporacijam, kateri delajo skupa z roko v roki. Korporacije da cuzajo denar revnejšim slojem, politiki, da ostajajo pri koritu.
Vsake nekaj časa nastane "hype", ko je nekaj moderno in se na veliko piše/govori o tem. Te teme (npr. BLM&Floyd) izkoriščajo "socialna omrežja" za utrjevanje svojega položaja in vplivanje na ljudi.

Reycis ::

Še en post on topic. To je zdaj nova realnost. En neizvoljen odbor nekje bo odločal kdo ima dostop do storitev in kdo ne. Smešno je to, ker je bilo vseskupaj totalno predvidljivo. Tako kot je predvidljivo tudi nadaljevanje. Zainteresirani smo že videli in prebrali lažni manifest levice in čeprav je sam manifest očiten fake (t.j. ni bil proizveden iz njihove strani) podrobno opisuje njihovo nadaljno pot. Niti ne morem napisat načrt, ker načrt ne obstaja, ampak tako zelo predvidljivi so njihovi nadaljni koraki. Nekako podobno kot protokoli modrecev iz ziona.

Obregnil bi se še ob Trumpovo novo stran za javne izjave. Ne morem verjet, da mu je trajalo več kot tri mesece, da je ven prišel s to patetiko. Vse skupaj zgleda kot en wordpress blog, ki bi ga tehnično gledano lahko imel že naslednji dan, ko so ga blokirala družabna omrežja. Kot zanimivost naj omenim še to, da twiter in facebook že blokirata copy/paste Trumpovih objav iz njegove nove strani. Dobro dobro, tale propad (oz. "napredek" iz vidika progresivcev) poteka hitreje kot sem mislil, da bo šlo.
Diversity is our greatest strength

nagobčnik ::

Reycis je izjavil:

Še en post on topic. To je zdaj nova realnost. En neizvoljen odbor nekje bo odločal kdo ima dostop do storitev in kdo ne.


To je stara realnost, ko gre za storitev, ki jo nudi podjetje. Podjetja niso demokratično organizirana, lastniki podjetij niso izvoljeni. To bi verjetno bil komunizem.

Drugače pa je Trump osebno za to, da se tiste, ki se jih smatra za teroriste, odreže od interneta.

Poldi112 ::

jebitese je izjavil:

Ta dogodek zagotovo predstavlja pomemben mejnik v razvoju (propadu?) demokracije.

Imamo "demokracijo", ki jo globalno usmerjajo in nadzorujejo algoritmi, ti pa so poslovna skrivnost in niso v javni lasti. Včasi smo ircali, diskutirali v forumih ter objavljali vsak na svoji lastni spletni strani. Še pomnite, tovariši?


Firme so od nekdaj nadzorovale govor. Najprej preko časopisov, potem preko radia, nato preko TV-ja in danes preko interneta.

Orodja se menjajo, usmerjanje javnega mnenja ostaja enako. Brez propagande ter aktivnega zatiranja ostalih političnih opcij (socialisti, komunisti, anarhisti, ...) ni demokracije. Ker demokracija v bistvu pomeni, da se raja odloči med onimi kandidati, ki jih elita/kapitalisti/oligarhija/gospodar dovoli.

IRC, forumi in spletne strani so nam pa še vedno na voljo. Zakaj? Ker ne vplivajo na interese gospodarja. Psi lajajo, karavana gre dalje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

D3m ::

Torej kdaj bodo razkosali FB?

Ker, FB je nad POTUS in se mi zdi, da so večja nevarnost.

Ne izključujem možnosti likvidacije vodilnih na FBju.
|HP EliteBook|R5 6650U|

SmeskoSnezak ::

Prikladno se mi tole prikazalo med rezultati, ravno sem preko spleta sem zasla:
https://www.change.org/p/facebook-stop-...

Ocitno je ljudem vseeno... niti 100 podpisnikov?
LP,
Smeska
@ Pusti soncu v srce... @

SmeskoSnezak ::

Iz one Arnijeva videja:
https://pbs.twimg.com/media/ErYpmZ8W4AA...

https://twitter.com/Schwarzenegger/stat...

Ceprav je vsecno predstavil idejo, koga vse bi morali poklicati pred sodisce da so prisli do tega stanja?

Mislim da kar nekaj tehnoloskih velikanov, pa precej vec politikov, ki so dopuscali da je to taksnega stanja sploh prislo. :)
LP
Smeska
@ Pusti soncu v srce... @

Reycis ::

nagobčnik je izjavil:

Reycis je izjavil:

Še en post on topic. To je zdaj nova realnost. En neizvoljen odbor nekje bo odločal kdo ima dostop do storitev in kdo ne.


To je stara realnost, ko gre za storitev, ki jo nudi podjetje.

To seveda ni res. Še 20 let nazaj smo podjetja tega praktično niso počela in so omejavale dostop do svojih storitev izključno kar jim je veleval zakon. Za predhodnike današnjih družbenih omrežij (telekomunikacije) je bila tudi uzakonjena dostopnost in tudi privatnost. Tole jemanje stvari v svoje roke se je začelo kakšnih deset let nazaj in trenutno precej hitro eskalira.

nagobčnik je izjavil:

Podjetja niso demokratično organizirana, lastniki podjetij niso izvoljeni. To bi verjetno bil komunizem.

Kako pa se imenuje sistem, kjer imajo podjetja večjo moč od države in po svoji volji postavljajo pravila? Mene ne impresionira.

nagobčnik je izjavil:

Drugače pa je Trump osebno za to, da se tiste, ki se jih smatra za teroriste, odreže od interneta.


Pregovor "kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade" ni nastal v vakumu. Ne vem ali je to delo vsemogočnegqa boga, ali pa so takšni univerzalni takoni narave. V vsakem primeru nek mehanizem za to obstaja. Zato se samo sarkastično nasmehnem ko vidim puhloglave podpornike trenutnega dogajanja, ker točno ti isti prijemi bodo slej ko prej uporabljeni tudi proti njim. Ali pa se morda tokrat le materializira vizija iz levičarskega manifesta, kaj pa veš. Haha.
Diversity is our greatest strength

nagobčnik ::

Reycis je izjavil:

nagobčnik je izjavil:

Reycis je izjavil:

Še en post on topic. To je zdaj nova realnost. En neizvoljen odbor nekje bo odločal kdo ima dostop do storitev in kdo ne.


To je stara realnost, ko gre za storitev, ki jo nudi podjetje.

To seveda ni res. Še 20 let nazaj smo podjetja tega praktično niso počela in so omejavale dostop do svojih storitev izključno kar jim je veleval zakon. Za predhodnike današnjih družbenih omrežij (telekomunikacije) je bila tudi uzakonjena dostopnost in tudi privatnost. Tole jemanje stvari v svoje roke se je začelo kakšnih deset let nazaj in trenutno precej hitro eskalira.


Kdo je pa odpravil te stvari v državnih zakonodajah? Zasebna podjetja sicer niso nikoli počela samo tistega, kar jim je zakonodaja zapovedovala, ampak so vedno imela poleg zakonodaje svojo politiko (ki sicer od države ni bila zapovedana, hkrati pa tudi ne prepovedana). In tako ostaja tudi danes. Kar se je spremenilo, je hitrost razvoja, ki ga državna birokracija vedno težje dohaja, pa to bi bil še najmanjši problem, če bi državni birokrati imeli kakšno vizijo in ne bi imeli v obstoječi zakonodaji in ustavi 1000 kontradikcij, zaradi katerih niti ne vedo, kako bi ukrepali.

Reycis je izjavil:


Kako pa se imenuje sistem, kjer imajo podjetja večjo moč od države in po svoji volji postavljajo pravila? Mene ne impresionira.


Vprašaj v ZDA, katero verzijo kapitalizma imajo trenutno.

Reycis je izjavil:


Pregovor "kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade" ni nastal v vakumu. Ne vem ali je to delo vsemogočnegqa boga, ali pa so takšni univerzalni takoni narave. V vsakem primeru nek mehanizem za to obstaja. Zato se samo sarkastično nasmehnem ko vidim puhloglave podpornike trenutnega dogajanja, ker točno ti isti prijemi bodo slej ko prej uporabljeni tudi proti njim. Ali pa se morda tokrat le materializira vizija iz levičarskega manifesta, kaj pa veš. Haha.


Zgornja fotka dokazuje, da se nazadnje ravno puhloglavemu Trumpu izpolnila njegova želja oz. je bila proti njemu uporabljena njegova ideja, če jo je pobral v levičarskem ali kakšnem drugem manifestu, pa ne bi vedel.

Machete ::

Ne razumem zakaj stalno vlačite demokrate v ta ban. A samo njim je trumpizem nesprejemljiv? Jaz če bi bil desničar, bi se isto sramoval trumpa in tovrstnih pajacev na slikah.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

BigWhale ::

Splaca se ostati on-topic.

Machete ::

Saj to sem vprašal, zakaj se nekaterim sodelujočim ljudem v temi zdi Trumpova odstranitev nujno cenzura demokratov! Zakaj tega ne vidijo kot cenzuro nekega politika, ki meji na norca, saj praktično ničesar s fakti ne more podreti in so mu dokazane neskončne laži in zavajanja. A ni to cenzura pač škodljivega javnega nastopača z agendo, ki škoduje razvoju moderne civilizacije? Isto kot cenzura lažnih novic okoli kovida itd..?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Reycis ::

nagobčnik je izjavil:

Kdo je pa odpravil te stvari v državnih zakonodajah? Zasebna podjetja sicer niso nikoli počela samo tistega, kar jim je zakonodaja zapovedovala, ampak so vedno imela poleg zakonodaje svojo politiko (ki sicer od države ni bila zapovedana, hkrati pa tudi ne prepovedana). In tako ostaja tudi danes. Kar se je spremenilo, je
to. da so danes postala močnejša od držav in so zaradi tega to svojo moč začela tudi uporabljati. O nas imajo več podatkov kot naše vlade in preko instrumentov legalizirane korupcije (npr. prispevanje za volilno kampanjo) in tudi preko drugih vzvodov v svojih žepih tudi politiko. Se pa je spremenilo tudi to, da svoja očitno nelegitimna dejanja zdaj poskušajo legitimizirati s takšnimi odbori kot je ta.
Diversity is our greatest strength

nagobčnik ::

Reycis je izjavil:

nagobčnik je izjavil:

Kdo je pa odpravil te stvari v državnih zakonodajah? Zasebna podjetja sicer niso nikoli počela samo tistega, kar jim je zakonodaja zapovedovala, ampak so vedno imela poleg zakonodaje svojo politiko (ki sicer od države ni bila zapovedana, hkrati pa tudi ne prepovedana). In tako ostaja tudi danes. Kar se je spremenilo, je
to. da so danes postala močnejša od držav in so zaradi tega to svojo moč začela tudi uporabljati. O nas imajo več podatkov kot naše vlade in preko instrumentov legalizirane korupcije (npr. prispevanje za volilno kampanjo) in tudi preko drugih vzvodov v svojih žepih tudi politiko. Se pa je spremenilo tudi to, da svoja očitno nelegitimna dejanja zdaj poskušajo legitimizirati s takšnimi odbori kot je ta.


Tudi. Mogoče je bistveno drugače samo na Kitajskem, v Rusiji, S. Koreji. Človek ne more ravno biti prepričan, da je to bolje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
17621807 (19010) dexterboy
»

Šefa Facebooka in Twitterja na zagovor pred senat

Oddelek: Novice / NWO
76075 (5716) c3p0
»

EU bi kaznovala zlorabo osebnih podatkov s strani političnih strank

Oddelek: Novice / Zasebnost
165055 (4320) Markus386

Več podobnih tem