»

Facebook politikom ne bo več gledal skozi prste

Slo-Tech - Facebook namerava spremeniti kontroverzna pravila, po katerih imajo politiki več svobode pri objavljanju od običajnih ljudi. Spremembe se dogajajo, odkar je Facebook vzpostavil neodvisno telo Oversight Board, ki presoja najzahtevnejše odločitve o moderiranju objav. Med drugim je to telo potrdilo odločitev, da se ukine račun nekdanjemu ameriškem predsedniku, a je hkrati kritiziralo posebno obravnavo, ki so jo politiki na Facebooku deležni nasploh. Facebook je imel do danes čas, da se odzove, zato ne preseneča napoved sprememb.

Trenutno za politike velja bistveno manj omejitev, tako da lažje širijo nestrpnost, sovraštvo ali laži, ki bi za običajne uporabnike že zdavnaj vodile do ukinitve računov. Facebook bo sedaj te privilegijev odpravil. Bolj transparentno bo tudi opozarjanje, saj bodo uporabniki dobili jasno opozorilo, kdaj so storili prekršek (strike), ki bi ob ponavljanju vodil v ukinitev računa. Vsebine politikov, ki bodo kljub kršenju pogojev ostale vidne, bodo jasno označene...

25 komentarjev

Facebookov nadzorni odbor potrdil Trumpov suspenz

Axios - Civilni nadzorni odbor, ki preudarja kočljivejše odločitve Facebooka pri upravljanju z vsebino omrežja, se strinja z odstranitvijo računa Donalda Trumpa neposredno po napadu skrajnežev na ameriški kongres 6. januarja, a obenem opominja, naj kazen ne bo trajna, temveč časovno omejena.

Januarja letos je pričel delovati Facebookov civilni nadzorni svet (Facebook Oversight Board), posvetovalni organ, sestavljen iz uglednih pravnikov, politikov, novinarjev in drugih strokovnjakov, namenjen nadzoru moderatorskih odločitev na Facebooku ter Instagramu. Ker gre za zanimivo in še precej eksperimentalno telo, ki je odraz velike družbene moči modernih socialnih omrežij in s tem povezanih afer, je njegovo delo vzbudilo veliko pozornosti zainteresirane javnosti. Skoraj spočetka je odbor že dobil tudi zahtevno nalogo: odločiti se o primernosti odstranitve Donalda Trumpa s Facebooka. Z omrežja so ga 7. januarja najprej banali za 24 ur, ker so sklenili, da je s hujskanjem bistveno pripomogel k...

18 komentarjev

Trump napovedal vojno družbenim omrežjem

Slo-Tech - Ameriški predsednik Donald Trump je tehnološkim podjetjem, ki upravljajo družbena omrežja, zagrozil z vzpostavitvijo zakonske regulacije oz. tudi kar njihovim zaprtjem. Obenem je, kot je zdaj že običajno za politike z desno usmerjenim svetovnonazorskim kompasom, družbena omrežja obtožil politične pristranskosti v škodo konservativcev in dodal, naj nemudoma spremenijo svoj način dela.

To se je zgodilo dan potem, ko je Twitter njegovo objavo o goljufanju pri volitvah po pošti označil z modrim klicajem, bralce pa pozval, naj preverijo dejstva glede vsebine tvita. Slednje, torej opremljanje predsednikovih objav z oznako o dvomu v resničnost, se doslej še ni primerilo. Trump je podobne trditve o volitvah po pošti doslej objavil že večkrat, čeprav so jih mediji za preverjanje dejstev že nekajkrat ovrgli.

Za zdaj se ni odzval še nihče od predstavnikov večjih omrežij, so pa po predsednikovih grožnjah v nadaljevanju trgovanja nekoliko upadle delnice Twitterja in Facebooka.

To seveda ni...

70 komentarjev

Trump pretiraval, Google v zadregi

New York Times - Kot je včeraj napovedal ameriški predsednik Donald Trump, je vladnim uradnikom v boju s koronavirusom priskočilo na pomoč 1.700 Googlovih inženirjev. Ti naj bi hitro - ne počasi, kot se je to dogajalo v preteklosti, je še poudaril predsednik - vzpostavili vseameriško spletno stran za testiranje potencialno okuženih. Na njej bodo državljani lahko ugotovili ali testiranje sploh potrebujejo, nato pa bi jih stran tudi razvrstila in usmerila v najustreznejšo zdravstveno ustanovo.

V urah, ki so sledile, so se njegove trditve rušile druga za drugo; najprej, taka spletna stran ne obstaja. Niti še ne bo vzpostavljena kmalu, sploh pa ne za celo državo, na njej pa ne delajo Googlovi inženirji, pač pa prostovoljci drugega Alphabetovega podjetja Verily. Po Trumpovi objavi so se od tam oglasili in potrdili, da se s spletnim triažnim projektom dejansko ukvarjajo pri njih, da je ta še v zgodnji fazi razvoja in ga bodo v bodoče testirali na območju San Francisca. Stran vsaj na začetku ne bo...

73 komentarjev

ZTE reševal sam Trump

Slo-Tech - Ko je kitajskega proizvajalca mobilnih telefonov ZTE doletel sedemletni ukrep prepovedi uporabe ameriških komponent v svojih izdelkih, je imelo to tako hude posledice, da je ZTE napovedal domala ukinitev proizvodnje. Tako drastično kazen si je ZTE prislužil, ker je kljub ameriškim sankcijam zoper Iran in Severno Korejo omenjenima državama prodajal izdelke, ki so vključevali ameriške komponente in o tem lagal. Prvotno pogojna kazen se je kasneje udejanjila, ko je bil ZTE tarča tudi očitek o vohunjenju in predajanju informacij o ameriških uporabnikih kitajski vladi. Sedaj pa se je v nenavadnem zasuku dogodkov za rešitev podjetja zavzel kar ameriški predsednik Donald Trump.

Potem ko je ZTE minuli teden napovedal...

73 komentarjev

Trump preprečil Broadcomov prevzem Qualcomma

Slo-Tech - Lani napovedani prevzem Qualcomma, ki ga je želel izpeljati Broadcom, se ne bo zgodil. Več kot 100 milijard dolarjev težak prevzem (po neuradnih podatkih kar 117 milijard) je ustavil ameriški predsednik Donald Trump. Po njegovem mnenju bi bil singapurski nakup Qualcomma škodljiv za ameriško nacionalno varnost. Ukaz o zaustavitvi prevzema je podpisal včeraj pozno zvečer. Broadcomove delnice so po objavi pridobile tri odstotke, Qualcommove pa so padle za skoraj štiri odstotke.

Če bi prevzem uspel, bi dobili tretjega največjega proizvajalca čipov, za Intelom in Samsungom. Broadcom ima bogato zgodovino prevzemov in raste prav z njimi, medtem ko ima Qualcomm močnejši razvojno-raziskovalni oddelek. Glede na težave Qualcomma zaradi številnih tožb in izgube Appla kot...

58 komentarjev