» »

Apple posredno žrtev ransomwara

Apple posredno žrtev ransomwara

vir: Flickr

Slo-Tech - Napad naj bi izvedla ruska hekerska skupina REvil, znana tudi pod imenom Sodinokibi, ki je tajvanskemu podjetju Quanta med napadom ukradla podatke o zasnovi in proizvodnji MacBookov in nekaj drugih Applovih izdelkih, ki jih v Quanti sicer proizvajajo za Apple. Da se je incident res primeril so v podjetju že potrdili. Niso pa znane podrobnosti samega napada, v zadnjem podobnem incidentu so REvil sicer zlorabili ranljivost Microsoftovega Exchange ProxyLogona.

REvil je podrobnosti ukradenih materialov začel objavljati 20. aprila, nekaj ur pred Applovim dogodkom Spring Loaded, potem ko so pri Quanti zavrnili plačilo 50 milijonov ameriških dolarjev odkupnine. Nepridipravi zdaj k plačilu pozivajo kar sam Apple, za kar so tudi postavili rok 1. maj, dotlej pa bodo, kot so napovedali, vsakodnevno objavili nekaj podatkov.

Objavljene podrobnosti zares obsegajo načrte za nov Apple Watch, pa pravkar najavljen redizajn iMacov, nekaj proizvodnih diagramov za lanski MacBook Air in podrobnosti o novem MacBook Proju, ta bo mimogrede izgubil Touch Bar, dobil pa povrnjen HDMI vmesnik, bralnik SD kartic in MagSafe priključek.

REvil niso novinci v poslu, nedavno so prav tako za 50 milijonov dolarjev izsiljevali Acer in številna druga podjetja, drži pa, da je Apple doslej njihova največja trofeja. Njihov modus operandi je podoben delovanju drugih izsiljevalcev, torej žrtvi podatke zašifrirajo in v zameno za šifrirni ključ zahtevajo odkupnino, so pa vse to nadgradili še z vsakokratnimi grožnjami z objavo občutljivih podatkov. Če se žrtev ne odzove, začnejo groziti še tistim, s katerimi so ukradeni podatki povezani, večinoma gre za poslovne partnerje prvotne žrtve napada. 50 milijonska odkupnina velja za najvišjo doslej, kot rečeno, je enako visoko skupil že Acer, pred tem pa je bil rekorden 30 milijonski znesek, ki ga je skupila azijska trgovska veriga Dairy Farm.

Apple se na novinarske poizvedbe za zdaj še ni odzval.

4 komentarji

HotBurek ::

Prosim, da prenehate z vsakodnevnim oglaševanjem tega jabolčnega svijaka.

Hvala.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

NubCake ::

Ampak, realno gledano, pač za 50 miljonov ne bodo več objavljali podatkov, še vedno pa jih bodo obdržali, zbrisali jih ne bodo iz svojih diskov. Tako, da slej kot prej, še vedno lahko pridejo na splet tako ali drugače. Ali so tak "pošteni", da celo zbrišejo te podatke, da jih niti sami več nimajo? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NubCake ()

FlyingBee ::

Tudi, če bi bilo le 500000 eur, jim ne smejo dati, tako bo tega samo še več.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

erunno ::

NubCake je izjavil:

Ampak, realno gledano, pač za 50 miljonov ne bodo več objavljali podatkov, še vedno pa jih bodo obdržali, zbrisali jih ne bodo iz svojih diskov. Tako, da slej kot prej, še vedno lahko pridejo na splet tako ali drugače. Ali so tak "pošteni", da celo zbrišejo te podatke, da jih niti sami več nimajo? :D


Pobrišejo jih gotovo nobeni ne. Je pa ruleta ali se bodo nepridipravi držali obljube. Nekateri se, nekateri se pa ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kriminalci za izsiljevalskimi virusi zaostrujejo ... izsiljevanje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
186385 (3624) recmajkemi
»

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
390118517 (96210) opeter
»

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Oddelek: Novice / Ostale najave
4113856 (11753) 71GA
»

Apple posodobil svojo linijo prenosnikov in zaslonov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
20521576 (13998) coma2black
»

MacBook Air (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Diski
27133334 (15715) poweroff

Več podobnih tem