» »

Micron obupal nad 3D XPointom

Micron obupal nad 3D XPointom

tovarna v Lehiju, Utah

Micron - Iz Microna so naznanili spremembe v svoji strategiji razvoja pomnilnika, v kateri očitno ni več prostora za 3D XPoint, ki je nekakšen križanec med delovnim pomnilnikom in SSDji. Tehnologijo so pred leti razvili v sodelovanju z Intelom in pomnilnik pod znamko Intel Optane še vedno predstavlja edine izdelke na tej osnovi.

Ko sta pred šestimi leti Micron in Intel predstavila pomnilniško tehnologijo 3D XPoint (prebrano cross-point), je šlo za enega korenitejših premikov v razvoju shramb podatkov. 3D XPoint namreč uporablja pristop s faznim prehodom, ki še vedno spada med zelo eksotične. Bitov ne shranjuje v električnem naboju, temveč v spremenljivi upornosti materiala, iz katerega je sestavljen; šlo naj bi za halkogenidno steklo. Rezultat je nevolatilni pomnilnik - takšen, ki informacije ohrani tudi v ugasnjenem stanju, hkrati pa je precej hitrejši od NAND flasha. Videti je bilo, da nas čaka nova doba hitrejših SSDjev, toda pol ducatletja pozneje lahko rečemo, da je tržna realnost spet pokazala zobe. Intelovi optani so po vsem tem času edini pravi izdelki s to tehnologijo na trgu - Micron pod svojo znamko QuantX nikdar ni izdal ničesar - in čeprav so sami zase solidne in zanimive naprave, v splošnem niso povzročile premikov na tržišču, kjer klasični SSDji na osnovi NAND flasha še vedno napredujejo z bliskovito naglico in so enostavno cenejši.

Obe podjetji sta partnerstvo razpustili že pred dvema letoma, sedaj pa so se v Micronu odločili, da se s 3D XPointom sploh ne želijo več ukvarjati. Še naprej naj bi raziskovali tehnologijo faznega prehoda, obenem pa več sil usmerili v izrabo prihajajočega vodila CXL (compute express link). Zelo zanimiva pa je situacija, ki s tem nastane okoli tovarne v utaškem Lehiju, kjer 3D XPoint proizvajajo. V celoti jo ima v lasti Micron, kar pomeni, da Intel od njih kupuje napravljene rezine. Toda obrat želijo v Micronu čimprej prodati, ker jim zaradi prenizke proizvodnje Optana dela nemajhno izgubo. Ker so proizvodne kapacitete za polprevodnike trenutno ozko grlo širom industrije, bo prodaja verjetno hitro zaključena, toda trenutno ne kaže, da bi bil Intel najverjetnejši kupec. To utegne zakomplicirati položaj Optana, če bi mu novi lastnik obrnil hrbet, kajti v tem trenutku Intel nima in ne načrtuje namenskih proizvodnih kapacitet.

10 komentarjev

Jazon ::

Optane ni bil ustvarjen za širšo potrošnjo. Nekateri so mnenja, da sploh ni bil ustvarjen za ta svet. Cena je med 2000€ in 2500€ / TB.

freetard ::

Če prav razumem ta koncept potem sploh ne bi bilo potrebno shranjevati stanja programa ne? Vsaka datoteka bi bila že kar takoj naslovljiva po bajtih, sliši se tako dobro, da je res čudno, da ne gredo s tem naprej.

stara mama ::

Prepočasno za ram, predrago za disk. Cena bi mogla dol.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

In zelo poceni za iops (npr. vse metadata operacije).

Problem je, da še Intel preveč motovili z implementacijami te tehnologije - še največja verjetnost, da bo stvar delala, je stari dobri nvme. A optane ponuja še dve drugi opciji, memory mode (kjer se stvar obnaša kot ram, dram spredaj je samo za cache) in app-direct mode (kjer se zadeva obnaša kot block device). Najprej so rekli, da bo oboje na voljo s skylake xeoni, potem da še ne, potem da bo s cascade lake, ok, to dela, a zdaj zadnji nevemkajže lake, uradno dela samo app-direct mode. Ne vem kaj cincajo, kot celota zadeva ne vzbuja zaupanja. Kar je škoda, ker je performančno zelo všečna.

dexterboy ::

To je šolski primer, kjer tovarne ne bi smeli ugasniti, ampak bi razvoj moral potekati dalje. Je razumljivo, da tu privatni kapital zapre pipco in nastavi žabico na vhodnih vratih, ampak ravno zaradi že delujoče scene bi morali stvar furati še dalje in vključiti skozi učni program tudi univerze... skratka, TUKAJ pa bi morala država (bajdn) odvezati mošnjiček....
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

nekdu ::

Baje je bil problem v softwareu (OS), kjer bi morali podpreti tako delovanje (MS).
Lahko bi konkurirali s ceno SSDjem oz NVMe, s tem da bi oglaševali daljšo življenjsko dobo.
Scena zgleda podobna kot je npr. razvoj CMOSa povozil CCDje.

DamijanD ::

pegasus ::

STH Patrick se je razpisal in razgovoril na to temo:
https://www.servethehome.com/glorious-c...

Aggressor ::

pegasus je izjavil:

STH Patrick se je razpisal in razgovoril na to temo:
https://www.servethehome.com/glorious-c...


:O Thx.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Mr.B ::

dexterboy je izjavil:

To je šolski primer, kjer tovarne ne bi smeli ugasniti, ampak bi razvoj moral potekati dalje. Je razumljivo, da tu privatni kapital zapre pipco in nastavi žabico na vhodnih vratih, ampak ravno zaradi že delujoče scene bi morali stvar furati še dalje in vključiti skozi učni program tudi univerze... skratka, TUKAJ pa bi morala država (bajdn) odvezati mošnjiček....

Intel je ugotovil, da z ddr5 ki prinasa 2x hitrejsi burst rate te Pcie gen 5, ki je cca 4x hitrejsi od gen 3 ravno nima vec smisla, ker v tem casu "latancy" ko si v memor modu, je zadeva ze napisana na disku in potrjen zapis, medtem, ko bo optain, sele sprostil bacground write.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

Oddelek: Novice / Procesorji
397898 (5542) Xserces
»

Intel predstavil hiter trajni pomnilnik Optane

Oddelek: Novice / Pomnilnik
135564 (1166) Predkambrij
»

Intelov prvi SSD s 3D XPoint

Oddelek: Novice / Diski
459496 (6745) Invictus
»

Intel in Micron predstavila 1000-krat hitrejši trajni pomnilnik

Oddelek: Novice / Pomnilnik
1813325 (11580) bMozart

Več podobnih tem