» »

Intel predstavil hiter trajni pomnilnik Optane

Intel predstavil hiter trajni pomnilnik Optane

Slo-Tech - Že pred tremi leti je Intel v sodelovanju z Micronom napovedal novo tehnologijo pomnilnika, ki sta jo poimenovala 3D XPoint, a do danes nismo videli komercialnega primerka. 3D XPoint, ki združuje lastnosti flasha in DRAM-a, je naposled nared. Danes so predstavili družino ploščic s kapacitetami 128, 256 in 512 GB, ki sedejo v podnožje DDR4 in uporabljajo novo tehnologijo. Imenujejo se Intel Optane DC Persistent Memory.

Intel je dejal, da bodo prvi kupci svoje primerke dobili še letos, široka dobavljivost pa sledi prihodnje leto. V prevodu to pomeni, da bomo verjetno nekaj računalnikov z novim pomnilnikom videli v božično-novoletni nakupovalni sezoni, množično pa bodo na trg pridrli prihodnje leto. Mimogrede, delujejo le s procesorji Xeon. Intel obljublja strežnike, ki bodo imeli 192 GB DRAM-a in 1 TB Optane. V praksi so pokazali bazo Cassandra na računalniku z 256 GB DDR4 in 1 TB Optane. To pomeni, da bosta tehnologiji lahko sobivali v istih ležiščih, česar Intel izrecno še ni potrdil ali opisal. Bo pa na ta način mogoče doseči večjo konsistentnost, saj je pri kombinaciji DRAM in NVMe ozko grlo zapisovanje podatkov.

Glavna novost 3D XPointa je seveda nevolatilnost - podatke zadrži tudi brez napajanja, torej po izklopu računalnika. Torej gre za tehnologijo, ki je nekje med DRAM-om in NAND-flashem, kar velja tudi za hitrost dostopa do podatkov in kapaciteto. So tudi gostejši, saj Anandtech poroča, da ima 512-GB modul 10 paketov oziroma 640 GB pomnilnika, a je dobršen del rezerva. Podatkov o hitrosti še nimamo.

Povejmo še, da Optane že obstaja v različici za PCIe. Seriji Optane 900P in 905P sta na voljo za PCIe HHHL v kapacitetah 280, 480, 960 GB, kjer gre v resnici za nekakšne hitre SSD-je. Verzija za ležišče DIMM pa bo bržkone še hitrejša in bo odpravila ozko grlo, ki ga predstavljajo tradicionalni mediji za shranjevanje podatkov.

13 komentarjev

BivšiUser2 ::

A je sedaj cajt za padec cen in nakup klasičnih SSDjev?
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

Dr_M ::

Cajt je bil ze 10 let nazaj.
Welcome to the future. :)):))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

win64 ::

A je to nekaj podobnega kot HPE Persistent Memory? Oziroma Ram + baterija + SSD?

pegasus ::

Dram+baterija se imenuje nvdimm. Tole je "3d xpoint" (karkoli že to je) na memory busu. Isti čipi kot v optane produktih, le z veliko nižjo latenco dostopa, ker cpuju ni treba iti skozi pci bus, da dostopa do njih.

V biosu mora biti podpora za to reč, kjer si naštimaš, kaj se zgodi s podatki v njej ob rebootu. V OS je to lahko vidno kot byte addresable memory ali kot block device. Za delo s tem si poglejte knjiznico na pmem.io .

krneki0001 ::

Zanimivo.
Keširaš največkrat dostopane podatke z diskov v to zadevo, pa tudi po resetu ni treba na novo keširat, ker notri ostanejo podatki.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Ghost7 ::

Zloadaš celo bazo v ta pomnilnik!

pegasus ::

Ja, razni journali so najbolj očiten use case. Zanimivih use caseov je še mnogo, bo pa trajalo, da to posvojijo aplikacije oz. da OSi uvedejo ustrezne standardizirane abstrakcije, ki jih potem lahko koristijo vsi.

Hec tu je, da se 30+let znan memory hirearchy cpu-ram-disk-tape drobi in uvaja dodatne nivoje ... tako imaš zdaj cpu-ram-nvram-nvme-ssd-disk-tape, kjer lahko vsak nivo razčleniš še bolj podrobno. Programerji se že veselijo dodatnega dela pri organizaciji prekladanja podatkov naokrog ;)

Btw, naslednji korak je selitev rama na cpu ploščico v obliki hbm.

tiborrr ::

10GbE + Optane = one happy SQL :)
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiborrr ()

pegasus ::

Ah, 10/40Gb se zdaj že meče ven, nadomešča ga 25/100Gb. Je pa 400Gb že v delu in bo aktualen v nekaj letih ;)

damjanster ::

tiborrr je izjavil:

10GbE + Optane = one happy SQL :)


To je darilo za vse crappy-coderje, da bodo lahko po starem pustili FTSjem živet.
Since hardware is far easier to obtain then a brain. :)

BT52 ::

Vredu tech. Samo ti tole ne pomaga, ko imaš luknje kot so Specter in predvsem Meltdown. :D

c3p0 ::

Fino za ZIL cache.

Predkambrij ::

Meni je zanimivo, da je optane (total bandwidth 1,6GB) precej počasnejši od Samsung 970pro (3,5GB read, 2,7GB write). Dostopne čase ima pa dosti hitrejše.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

Oddelek: Novice / Procesorji
397905 (5549) Xserces
»

Intel predstavil hiter trajni pomnilnik Optane

Oddelek: Novice / Pomnilnik
135566 (1168) Predkambrij
»

Intelov prvi SSD s 3D XPoint

Oddelek: Novice / Diski
459497 (6746) Invictus
»

Intel in Micron predstavila 1000-krat hitrejši trajni pomnilnik

Oddelek: Novice / Pomnilnik
1813326 (11581) bMozart

Več podobnih tem