» »

Pred ameriškimi volitvami na YouTubu zmanjkuje oglasnega prostora

Pred ameriškimi volitvami na YouTubu zmanjkuje oglasnega prostora

Slo-Tech - V ZDA predvolilna vročica narašča, kar se kaže tudi na medmrežju. Še nikoli v zgodovini splet ni bil tako pomemben medij, zato se tja zlivajo oglaševalske milijarde. Google je na YouTubu, ki sodi po razvrstitvi Alexa na drugo mesto najpopularnejših spletnih strani (za google.com), naletel na sladek problem. Oglaševalci želijo zakupiti toliko oglasnega prostora, da YouTube oglasov nima več kam postaviti. Zlasti v razklanih državah (swing states), kjer volilni rezultat odločilno vpliva na rezultate na zvezni ravni, prostora ni več, pa čeprav so se cene oglasov podvojile. YouTube vsako minuto dobi za 500 ur novih videoposnetkov, a niti to ne zadostuje - vsi pač niso relevantni za ameriške politične oglase.

V začetku leta je Google prvikrat v zgodovini beležil rahel upadel oglasnih prihodkov, a se to utegne do konca leta izravnati. Zaradi epidemije se je obisk strani močno povečal, razbeljena ameriška volilna kampanja pa je še dodatno olje za Googlov stroj. Presežno povpraševanje po oglaševanju je sicer treba pravilno razumeti: v Sloveniji ga ne bomo opazili. Google oglasni prostor prodaja zelo profilirano. Ameriški volilni sistem pa daje nesorazmerno visok pomen rezultatom v državah, kjer vnaprej ni jasnega zmagovalca. Vse kampanje zato kupujejo večinoma isto geografijo in demografijo; tam je prostora zmanjkalo. Google namreč omogoča vnaprejšnje rezervacije prostora, zato ne glede na količino denarja na primer v Iowi skorajda ni možno več dobiti oglasnega prostora. Samo septembra je Google prodal za 139 milijonov oglasnega prostora ameriškim političnim kampanjam.

YouTube ob tem poudarja, da vsak politični oglas preverijo, ali ustreza pogojem uporabe, da bi zajezili širjenje dezinformacij. Posebej problematični so oglasi z napačnimi navedbami glede glasovanja (v ZDA je marsikod potrebna registracija), ki jih briše tudi Facebook. Google je sicer lani omejil ciljano politično oglaševanje, tako da ni možno uporabiti podatkov iz volilnih imenikov, da bi ciljali na točno določene skupine ljudi.

6 komentarjev

johanblond ::

"Google je sicer lani omejil ciljano politično oglaševanje, tako da ni možno uporabiti podatkov iz volilnih imenikov, da bi ciljali na točno določene skupine ljudi."

Samo dejstvo, da je to sploh možno, je strašljivo.

Markoff ::

Če imaš podatke, je možno vse. Vprašanje je le, kdo ima te podatke v posesti. Ta bo vladal najkasneje jutri.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

mojter ::

Kdor misli da volitve karkoli spremenijo je naiven. Korporacije s propagando nastavljajo svoje kandidate in s tem med rajo ustvarijo iluzijo opcije možnosti izbire.

njyngs ::

Zakaj še politično oglaševanje ni prepovedano in zakonsko prepovedano?

MrStein ::

Ker zakone sprejemajo politiki?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

DjJuvan ::

johanblond je izjavil:

"Google je sicer lani omejil ciljano politično oglaševanje, tako da ni možno uporabiti podatkov iz volilnih imenikov, da bi ciljali na točno določene skupine ljudi."

Samo dejstvo, da je to sploh možno, je strašljivo.


Bi prej rekel, da je tega ne morejo uporabljati republikanci. Za demokrate se že ve, da velja "any means necessary".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube Zaslužek - Kam in kako prijaviti davke?

Oddelek: Loža
4910676 (6222) RS4
»

Težki časi za politično oglaševanje

Oddelek: Novice / NWO
225152 (4198) joze67
»

Amazon bi služil še z video oglaševanjem

Oddelek: Novice / Ostale najave
184667 (3100) antonija
»

Facebook počasi širi preverjanje političnih oglasov na ves svet

Oddelek: Novice / NWO
114886 (3813) Dri3r
»

Google bo kupil YouTube

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
327039 (5480) LapD

Več podobnih tem