»

YouTube stopnjuje boj proti blokadi oglasov

Slo-Tech - Čedalje pogosteje se tudi v Evropi dogaja, da uporabniki naletijo na nadležno opozorilo na YouTubu, da uporaba orodij za blokado oglasov predstavlja kršitev pogojev uporabe. Google je junija napovedal, da se bodo tega lotili, a tedaj so novost opisovali kot majhen preizkus. Sedaj je novost doletela precej več uporabnikov, situacija pa se bo še zaostrila. Tiskovni predstavnik za YouTube Christopher Lawton dodaja, da gre za globalno iniciativo.

Če naletimo na opozorilo, imamo na voljo dve možnosti: dovoliti prikaz oglasov ali nakup naročnine na YouTube Premium. Lawton pojasnjuje, da oglasi podpirajo razvejan ekosistem ustvarjalcev, ki nudijo vsebine milijardam obiskovalcev. Glavni Googlov cilj je čim več uporabnikov navdušiti za nakup naročnine na YouTube Premium, ki pa so ga julija podražili in sedaj stane že 14 dolarjev na mesec. Uporabniki nad takšnim stroškom niso navdušeni, zato na Redditu število jeznih komentarjev hitro narašča. Tudi Google Trends kaže, da se je število...

269 komentarjev

Facebook bo spet dovolil politične oglase

Slo-Tech - Nekateri ukrepi, čeravno uvedeni začasno, ostanejo veljavni lep čas. Facebook je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami najprej omejil in nato onemogočil politično oglaševanje. To omejitev odpravljajo šele sedaj.

Omejitev političnega oglaševanja je na Facebooku pomenila, da ni bilo možno kupovati političnih oglasov, še vedno pa so lahko organske objave objavljali politični funkcionarji. Blokado so uvedli, ker se je obseg dezinformacij in lažnih objav tako razširil, da bi lahko vplival na legitimnost volitev, saj so bile objavljene tudi manipulacije glede način priglasitve k volitvam in ključnimi datumi. Po volitvah pa bi se lahko pojavljale neresnice o volilnih izidih, ki v ZDA običajno kapljajo še nekaj dni.

Čeprav sedaj vnovič odpirajo oglase političnim akterjem, pa to ne pomeni, da sprememb ne bo. Nasprotno, Facebook bo v prihodnjih tednih preveril, kako deluje sistem oglasov in ga bo potrebi prenovil, če bodo zaznali zlorabe. Facebook je dolga leta gojil povsem...

8 komentarjev

Pred ameriškimi volitvami na YouTubu zmanjkuje oglasnega prostora

Slo-Tech - V ZDA predvolilna vročica narašča, kar se kaže tudi na medmrežju. Še nikoli v zgodovini splet ni bil tako pomemben medij, zato se tja zlivajo oglaševalske milijarde. Google je na YouTubu, ki sodi po razvrstitvi Alexa na drugo mesto najpopularnejših spletnih strani (za google.com), naletel na sladek problem. Oglaševalci želijo zakupiti toliko oglasnega prostora, da YouTube oglasov nima več kam postaviti. Zlasti v razklanih državah (swing states), kjer volilni rezultat odločilno vpliva na rezultate na zvezni ravni, prostora ni več, pa čeprav so se cene oglasov podvojile. YouTube vsako minuto dobi za 500 ur novih videoposnetkov, a niti to ne zadostuje - vsi pač niso relevantni za ameriške politične oglase.

V začetku leta je Google prvikrat v zgodovini beležil rahel upadel oglasnih prihodkov, a se to utegne do konca leta izravnati. Zaradi epidemije se je obisk strani močno povečal, razbeljena ameriška volilna kampanja pa je še dodatno olje za Googlov stroj. Presežno povpraševanje po...

6 komentarjev

Težki časi za politično oglaševanje

Slo-Tech - Google je najavil, da bodo v podjetju v bodoče omejili ciljano politično oglaševanje, torej tako, kjer so oglasi naslovljeni na uporabnike z določenimi političnimi vzgibi. Še vedno bo pa mogoče oglasna sporočila naslavljati po drugih atributih, denimo po starosti, spolu, območju bivanja ali pa glede na uporabnike, ki so si ogledali določeno vsebino.

Scott Spencer, vodja Googlovega oddelka za oglaševanje, je ob tem zapisal, da želijo s tem izboljšati zaupanje volivcev glede oglasov, ki jih ti ugledajo na njihovi oglaševalski platformi, zlasti v luči zadnjih razprav okoli političnega oglaševanja in pomena zaupanja v demokratične procese nasploh.

Prepoved bo že v tednu dni začela veljati v Veliki Britaniji, kjer imajo 12. decembra parlamentarne volitve, do konca leta v celotni EU, 6. januarja pa tudi drugod po svetu. Mimogrede, ciljanje uporabnikov po političnih preferencah je bilo v številnih državah prepovedano že doslej, denimo v veliki Britaniji, ne pa tudi v ZDA. Ukrep tako ne...

22 komentarjev

Facebook in Google obtožena vmešavanja v ruske volitve

vir: Urad predsednika RF

vir: BBC
BBC - Lokalne volitve, ki so minulo nedeljo potekale po Ruski federaciji, so sicer prek več mesecev trajajočih protestov opozicije že dlje časa dvigale napetost v državi. Roskomnadzor, državni regulator za komunikacije pa je včeraj v posebni izjavi obtožil Google in Facebook, da sta predvajala politične oglase v času, ko to prepoveduje ruska zakonodaja.

Ironično je, da je prav Rusija doslej - in to ne povsem brez dokazov - veljala za državo, ki družabna omrežja s pridom uporablja z vmešavanje v tuje demokratične procese. Roskomnadzor pa sploh velja za državni organ s precej kitajskimi pogledi na sodobne komunikacije, potem, ko je pred časom poskušal odcepiti nacionalni del interneta, v času protestov pa poskrbel za motenje in izklapljanje...

12 komentarjev

Amazon bi služil še z video oglaševanjem

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - V bližnji prihodnosti lahko nakupovanjem na Amazonu pričakujemo še bombardiranje z video oglasi. V podjetju so se namreč odločili bolj odločno poseči v tržni segment, ki sta ga do sedaj suvereno obvladovala Google in Facebook. Slednje potrjujejo tudi številke EMarketerja, Amazonov tržni delež v digitalnem oglaševanju naj bi se letos s 6,8 % povzpel na 8,8 %. Googlov pa upadel z 38,2 % na 37,2 %. Video oglasi naj bi se najprej pojavili ob uporabi iskalnika v mobilni aplikaciji, kar menda že nekaj mesecev testirajo na obeh ključnih platformah, iOS in Android.

Po poročanju medijev, gre za previdno nadgradnjo oglaševanja, ki ga Amazon že dlje časa izvaja na svojih platformah, kot sta Kindle in Fire TV. Idejo so na straneh...

18 komentarjev

Facebook počasi širi preverjanje političnih oglasov na ves svet

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - V intervjuju za agencijo Reuters je Facebookova direktorica za globalno politiko Katie Harbath napovedala vpeljavo varnostnih ukrepov, ki naj bi zagotovili transparentnost oglaševanja v politične namene na njihovi platformi. Tako bodo od prihodnjega tedna politični oglaševalci v Nigeriji - tam bodo sredi februarja potekale predsedniške volitve - lahko objavili oglas na Facebooku le, če imajo svoj sedež v tej državi. Podoben ukrep je veljal že lani maja med irskim referendumom za dekriminalizacijo splava, naslednja država, ki jo čaka vpeljava takega pravila pa je Ukrajina, kjer bodo zadnji dan marca potekale predsedniške volitve.

Še za korak dlje...

11 komentarjev

Google prevzema AdMeld

CNet - Google je tik pred prevzemom podjetja AdMeld, ki se ukvarja s posredovanjem oglasov končnim naročnikom. Podjetja najamejo AdMeld, ta pa poišče najugodnejša in najbolj smiselna omrežja za oglaševanje njihovih ponudb, najcenejše pakete in podobno. Gre za eno redkih niš v oglaševanju, kjer Google svojega izdelka še nima, zato kupujejo AdMeld. Leta 2009 je Google kupil Teracent, ki sproti prilagaja prikazane oglase, lani so kupili Invite Media, ki omogoča kupovanje oglasov v realnem času, in ponovno zagnali DoubleClick, ki založnikom omogoča enostavno prodajo oglasnega prostora. Z AdMeldom zaokrožujejo svojo ponudbo, saj ponuja pristop z nasprotne perspektive - kupovanje oglasnega prostora.

...

7 komentarjev