» »

Nekaj utrinkov z letošnjega sejma IFA

Nekaj utrinkov z letošnjega sejma IFA

TCL NXTPAPER

Samsung The Premiere 4K

Acer Spin 7

Slo-Tech - Da se je prejšnji teden zvrstilo toliko najav, ni naključje, kajti začetek septembra je običajno čas za berlinski sejem IFA, vodilni evropski dogodek za uporabniško elektroniko. Kot malone vse letošnje tehnološke sejme, je tudi Ifo koronavirus močno prizadel, toda Nemci so del prireditve vseeno uspeli izpeljati tudi v živo, le v znatno okrnjeni obliki. Neposredno prisotnih je bilo tako le okoli dvesto razstavljalcev, kar je desetina običajne številke, obiskovalcev pa še manj - 5000 namesto 200.000. Večina podjetij se je zatekla s spletnim prezentacijam, kamor so padla največja že popisana razkritja. Z nekaj brskanja pa se da najti še kakšno zanimivost.

Kitajski TCL, ki ga v glavnem poznamo kot proizvajalca televizorjev in tistega, ki je do nedavna za Zahod delal blackberryje, je predstavil križanca med e-papirjem in LCD zaslonom, s konceptnim nazivom NXTPAPER. Posredi je uporaba inovativnega materiala z visoko odbojnostjo v sami prikazni matrici, medtem ko mat prevleka zmanjša odblesk. Zaradi tega zaslon ne potrebuje ozadne osvetlitve, s čimer je tanjši in varčnejši. Toda obenem nima slabosti klasičnega elektronskega papirja, kot so polžja hitrost osveževanja, brezbarvnost in druge tegobe, saj naj bi zmogel gladko poganjati video v ločljivosti 1080p in z živimi barvami. Na sejmu ga je bilo mogoče prijeti v roke, a kdaj pride na trg, še ni znano.

Samsung je vzbudil pozornost s projektorjem The Premiere 4K. Gre za laserski projektor ultra-kratkega tipa - se pravi takšnega, ki ga postavimo ob steno, na katero projicira sliko. Na voljo bo v dveh različicah, s 130 in 120 palcev veliko sliko, ki jo prikazuje v ločljivosti do 4K, pri najvišji svetilnosti 2800 lumnov. Posebnost je doseganje standarda HDR10 Plus, kar je Samsungov tekmec Dolby Visiona. Na tržišče naj bi v Evropi prispel do konca tega leta. Cene še niso izdali, a glede na specifikacije bo verjetno terjala hipoteko ali dve.

Pri Qualcommu bodo imeli z naslednjim letom 5G modeme v skorajda vseh svojih sistemskih čipih. Za pomlad 2021 naj bi namreč prišli tudi v Snapdragone serije 400, ki tiktakajo v telefonih nižjega srednjega cenovnega razreda; velja pa poudariti, da bo šlo najverjetneje za povezave pod 6 GHz, ne takšne za milimetrske valove. Najavili so tudi drugo generacijo sistemskega čipa Snapdragon 8cx za računalnike z Okni. Čeprav se tudi tu v nazivu lesketa 5G, pa je bil takšen modem kot opcija na voljo že v prvi inačici. Ta je bila sicer predstavljena že predlani, toda zaradi počasnega širjenja omrežij 5G smo uporabne izdelke v bistvu videli šele letos. Snapdragon 8cx Gen2 5G naj bi bil tako hitrejši kot varčnejši od Intelovih Ice Lakov (Tiger Lake je še preveč sveža zgodba), ena prvih naprav na tej osnovi pa bo Acerjeva dvoživka Spin 7. Takšni ultraprenosniki-poševnica-tablice so ciljni računalniki za tovrstne sistemske čipe, ker nemalokrat potrebujejo stalno povezljivost.

6 komentarjev

vostok_1 ::

Jz sem skoraj prodan za ta NXTPAPER.
Kul zadevca.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Gagatronix ::

Se ne bojis da bi ti zlobni kitajci podtaknili kaj komunisticnega notri ?

Ales ::

A kar direkt v ekran? Predzapečene subliminalne slike morda? :P

Gagatronix ::

To moras pa vostoka vprasat, on je dezurni teoretik zarot tu na tem forumu.

vostok_1 ::

Jz pa mislim, da by default ima vsako naprednejše vezje namenske backdore.
Včasih je to bilo načeloma težavno vgraditi, ker so poterbovali performanse. Danes pa žrtvovat 0.01% moči sistema za ta namen je neopazno.
Še posebej reči iz dežel z manj prijazno oblastjo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Saul Goodman ::

za zabavljače in vostoka: če si dovolj pomembna tarča, ni pomembno kaj je, ker ti podtaknejo karkoli v vse. kable, miške, tipkovnice, ekrani niso nobena noviteta, ampak najbolj popularne komponente za tampering.

v primeru s cisco opremo npr. tega ni počela firma sama in zaposleni v njej, pač pa je bila pošiljka prestrežena s strani agentov, prilagojena in dostavljena. tako je bilo in tako bo. katalog igrač, s katerimi se ima možnost igrati NSA in podobni kalibri je bil objavljen par let nazaj s Snowden leaki, sam takrat si vas je vrjetn bolj mal pogledal kaj vse je na voljo, da je za mnoge to še vedno teorija zarote. pa že tisto so bile par let stare informacije.

da bi bili namenski hardware chip kind of backdoori producirani že v fabriki so zaenkrat mokre sanje. Nekaj na to temo je bilo povedanega, ampak je novica najverjetneje bila izmišljena, saj če se ne motim, niso uspeli pridobiti dokazov o dejanskem obstoju takega čipa na supermicro motherboardih. Taka taktika je pač riskantna za napadalca, saj bo slej kot prej nekdo ta čip odkril. Targetiran napad, kot v cisco primeru, je veliko učinkovitejši.

tldr: kot navaden in ne calvo janez se v glavnem kakšnih sofisticiranih napadov ne rabiš bat.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google predstavil telefona Pixel 5 in Pixel 4a 5G, pametne zvočnike Nest Audio in nov

Oddelek: Novice / Android
238767 (3541) bluefish
»

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7919688 (14268) Step2en Wolf
»

Microsoft predstavil prenosnike Surface Laptop Go

Oddelek: Novice / Ostale najave
246743 (4515) 49106
»

Lenovo izdal prvi ARM-prenosnik z Windows in 5G

Oddelek: Novice / Matične plošče
366963 (3878) AštiriL

Več podobnih tem