» »

Facebook bo sodelujočim v raziskavi plačal, če bodo deaktivirali svoj račun

Facebook bo sodelujočim v raziskavi plačal, če bodo deaktivirali svoj račun

Slo-Tech - Z bližajočimi ameriškimi predsedniškimi volitvami se veliko ukvarja tudi Facebook, ki je dokončno spoznal, da ni le obrobni igralec, temveč za številne uporabnike (in s tem volivce) ključni vir informacij, zaradi česar ima velik vpliv na končni rezultat. Omejitvam novega oglaševanja v zadnjem tednu in možnosti izklopa vseh političnih oglasov se pridružuje nova raziskava: Facebook bo 200.000-400.000 uporabnikov plačal 120 dolarjev, če bodo šest tednov pred volitvami deaktivirali svoj profil. In počeli še marsikaj drugega, saj je izklop le ena izmed možnosti.

Raziskavo so napovedali že pred dobrim tednom, a ni pritegnila veliko zanimanja, dokler niso prvi ljudje začeli dobivati ponudbe za sodelovanje. V raziskavi, ki jo bodo izvajali neodvisni znanstveniki, bodo preverjali, ali ima Facebook kakšen vpliv na volilne izbire. Kdor se bo pripravljen začasno odpovedati svojemu profilu na Facebooku, bo prejel 20 dolarjev za vsak teden deaktivacije. Sodelovali bodo lahko tudi uporabniki Instagrama. Projekt se bo začel konec septembra in bo trajal do volitev. Omejen bo na ameriške uporabnike, ki bodo ročno izbrani tako, da bodo odsevali dejansko strukturo prebivalstva v ZDA. Rezultati študije naj bi bili objavljeni prihodnje leto.

Projekt vodita Talia Stroud (The University of Texas at Austin) in Joshua A. Tucker (New York University), sodelovalo pa bo še 15 drugih raziskovalcev. Facebook raziskave ne financira niti ne bo imel vpliva na njeno zasnovo, zagotavljajo. Rezultati bodo objavljeni v prosto dostopni znanstveni reviji, postopek pa bodo nadzorovali neodvisni strokovnjaki, medtem ko Facebook ne bo mogel vplivati na objavljene podatke. Kaj točno se bo raziskovalo in kakšne hipoteze bodo preverjali, bo znano vnaprej. Raziskovalci so tudi napisali najavo.

Seveda ne bo celotna študija le izklop Facebooka - to bo le eden izmed korakov. Odvisno od slučaja bodo različni uporabniki deležni različnih tehnik. Nekateri bodo videli več reklam, drugi manj. Nekateri bodo na časovnici videli drugačen izbor vsebin, nekatere pa bodo tudi pozvali k deaktivaciji Facebooka in Instagrama za nekaj časa. Nekateri bodo na svoje telefone namestili dodatne aplikacije, ki bodo beležile tudi katere druge digitalne vsebine so ogledujejo. Na koncu bo seveda Facebook vprašal tudi, kako so ti ljudje glasovali.

3 komentarji

kuvanasarma ::

nisem vedu da si lahko plačan za tole :)

janezvalva ::

a si plačan tudi, če izklopiš fake fb račun?
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

tikitoki ::

Takoj izklopim. Škoda, da je to zgolj za Američane.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Oddelek: Novice / Tožbe
347589 (5642) Cruz
»

Nadaljevanje afere Cambridge Analytica hud udarec za Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
4524851 (21803) gus5
»

Uporaba Facebooka ima negativne učinke

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4817926 (15209) francek1
»

Facebook izvajal raziskavo na uporabnikih, ki tega niso vedeli

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2410668 (7164) Iatromantis
»

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136844 (5241) gzibret

Več podobnih tem