» »

Za lansko Uberjevo nesrečo pretežno kriv človeški dejavnik

Za lansko Uberjevo nesrečo pretežno kriv človeški dejavnik

Forbes - Potem, ko je ameriški National Transportation Safety Board (NTSB) pred tedni objavil končno poročilo o nesreči, je včeraj razglasil tudi krivca zanjo. To je nepozorna varnostna voznica, k vsemu skupaj je prispevala tudi slaba varnostna kultura pri Uberju, nekaj pa tudi odsotnost regulatornih predpisov za podjetja, ki testirajo opremo za avtonomno vožnjo.

Spomnimo, Uberjev Volovo je marca lani v avtonomnem načinu vožnje brez zaviranja zbil 49 letno Elaine Herzberg, ki je v mestu Tempe ob kolesu prečkala cesto. Poročilo še pravi, da je to počela na nevarnem mestu in da je v krvi imela sledi metamfetaminov, ki so najverjetneje vplivali na njeno presojo, saj se je o tem, ali je cestišče prosto za prečkanje, prepričala šele sekundo pred trkom.

Varnostna voznica Rafaela Vasquez, ki bi vozilo morala med avtonomno vožnjo nadzorovati, je v tem času na svojem pametnem telefonu gledala TV oddajo. Kot je pozneje pokazal pregled varnostne kamere, je pravzaprav kar 34 % poti zrla v zaslon, namesto, da bi opravljala svoje delo, med drugim tudi pet od zadnjih šestih sekund pred trkom. Kot je še ugotovila preiskava, bi ob normalni pozornosti najverjetneje imela dovolj časa za pravočasno zaviranje. Programska in strojna oprema je peško sicer zaznala 5,6 sekunde pred trkom, a je ni pravočasno identificirala kot človeka.

Kot je NTSB še zapisal v poročilu, je k nesreči pripomogla tudi slaba varnostna kultura podjetja Uber, zlasti premalo zaposlenih s poznavanjem področja upravljanja varnosti, pa odsotnost mehanizmov za oceno nevarnosti ter tistih za nadzor nad početjem varnostnih voznikov, saj kljub temu, da so jih med delom snemali, posnetkov pozneje ni nihče pregledoval. Uber je po nesreči večino nepravilnosti že odpravil.

Kljub temu, da je poročilo krivdo na nek način razdelilo, je končni razplet vseeno videti kot precej ugoden za Uber, manj pa za voznico, ki jo najverjetneje čaka kazenski postopek zaradi uboja.

3 komentarji

Gagatronix ::

Tale Uber je potreben konkretne regulacije, ne pa da vsak vaski Janez dela kot voznik. Bizgeci nesposobni. Potem se pa cudijo, zakaj se ga Evropa brani.

Markoff ::

Vprašanje je predvsem, kaj sta imela v pogodbi Uber in voznica. Če je bila odgovorna za 100% spremljanje vožnje in bi vsaj odreagirala (četudi vseeno prepozno), ne bi bila odgovorna niti 0%. Tako pa je verjetno razsodba kar pravična.

Uber pa s svojim pristopom do varnosti ni vreden, da ga garjav pes poščije.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

srus ::

Pričakovano. Podobno kot je pri letalskih nesrečah običajno kriv pilot, ki razen sindikata in odvetnika nima nikogar. Redkeje so krivi letalska družba, proizvajalec letal ali letalska agencija, ki imajo vsi za sabo državo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poročilo NTSB: Uberjevo vozilo peško povozilo brez zaviranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8218651 (15696) BigWhale
»

Uber želi nadaljevati preizkuse avtonomnih vozil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63426 (2682) Mare2
»

NTSB: Uberjev avtomobil je peško zaznal šest sekund pred usodnim trčenjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8421362 (16686) shadeX

Več podobnih tem